Důkaz proti nepoctivým poskytovatelům internetu. ČTÚ spouští vlastní měřič rychlosti

Poskytovatelé připojení k internetu musí od 1. ledna uvádět podrobnější informace o linkách a zpřísnily se také podmínky na požadované rychlosti a dostupnost. Kdo má podezření, že mu internet běží hůře, než by podle zákona měl, ten může vyúčtování reklamovat u ČTÚ. A úřad bude potřebovat důkaz.

Dosud odkazoval na měření od CZ.NIC na adrese netmetr.cz. Dnes však ČTÚ spustil vlastní nettest.cz. Evidentně běží na stejném softwarovém základu (RMBTws) jako starší test, je ale na serverech úřadu.

Test měří rychlost downloadu, uploadu a dobu odezvy. Výsledky také vykreslí na časového grafu. Web při spuštění žádá prohlížeč o přesnou polohu (ta se pak odešle úřadu), je však možné žádost zamítnout a měření proběhne i tak. Podle nápovědy je test dimenzován pro rychlosti do 500 Mb/s (download) a 250 Mb/s (upload), avšak na Twitteru ČTÚ uvádí, že by měl zvládnou i gigabit.

Domníváme se, že právě certifikované měření významně usnadní běžným uživatelům případnou reklamaci, protože odpadnou starosti s tím, jak výsledek uložit a mít tak pro poskytovatele služby potřebný doklad,“ uvedla Hana Továrková, předsedkyně Rady ČTÚ. Úřad přitom varuje, aby při měření proběhlo přes kabel (nikoliv Wi-Fi) a aby v průběhu bylo připojeno jen jedno zařízení. To by ideálně mělo obsahovat aktuální verzi operačního systému i prohlížeče. A brzdou nesmí být ani použitý hardware.

ČTÚ má na webu také přehlednou příručku (PDF) informující spotřebitele, jak změřit připojení, na co dát pozor, jak službu reklamovat a kdy na to vůbec má nárok.

Sledujte Týden Živě o našich a vašich „internetech“ :

Diskuze (22) Další článek: Linux má za sebou už 30 let. Dnes je téměř všude. Najdeme ho v PC, telefonech, superpočítačích i routerech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,