Web | BitTorrent | Pirátství

Dva týdny po KickassTorrents: Detaily, pochybná zrcadla a apel guru kyberscény

  • Před dvěma týdny padl KickassTorrents
  • A vyrojila se hromada klonů
  • Tvůrce Pirate Bay volá po reformě pirátských technologií

Jsou to už dva týdny, co utichl pravděpodobně největší pirátský web na světě. Torrentový katalog KickassTorrents se na scéně objevil v roce 2008 a po oslabení pozice The Pirate Bay převzal jeho roli lídra, což Alexa ocenila 68. příčkou mezi nejnavštěvovanějšími webovými stránkami planety.

Vaulinovy kritické chyby

Dnes už je ale vše jinak, servery a domény někdejšího warezového doupěte jsou mrtvé a jeho třicetiletý správce Artem tirm Vaulin za mřížemi, FBI na něj totiž nasadila jednoho ze svých nejlepších – speciálního agenta Jareda Der-Yeghiayana, který v minulosti úspěšně vyčmuchal také provozovatele nechvalně proslulého darknetového e-shopu Silk Road Rosse Ulbrichta.

210875361 934254132
Původní katalog torrentů na několika jeho doménách vystřídala inforace o zablokování webu americkými úřady

Vaulin udělal několik kritických chyb. Pominu-li nedodržování politiky DMCA (odstranění nahlášeného warezu), je třeba zmínit i reklamu, na které podle amerických úřadů bohatě vydělával („miliony dolarů ročně“). Vyplývá to alespoň z vyšetřování, v rámci kterého si reklamní prostor koupila i FBI, aby se dostala k platebním údajům, které ji nakonec dovedly k účtu vedeného u lotyšské banky Reģionālā investīciju banka.

Dopadení Artema Vaulina detailně popisuje žaloba (PDF)

Definitivní stopou však byla Vaulinova neopatrnost, když se ze stejné IP adresy přihlašoval k facebookovému účtu KickassTorrents a zároveň nakupoval na iTunes. Klec definitivně spadla v sousedním Polsku, po kterém nyní budou americké úřady požadovat Vaulinovo vydání do USA. Teprve čas ukáže, jestli budou varšavské úřady shovívavější než v případě Kima Dotcoma, jehož soudní proces o vydání do USA se na Novém Zélandu táhne už dlouhé roky.

Vaulina s Dotcomem pojí ještě jedna věc – i on si za obhájce vybral zkušeného Iru Rothkena, který v minulosti zastupoval vedle novozélandského rebela také nechvalně proslulý IsoHunt A Rothken už pro TorrentFreak prohlásil, že má Vaulin velkou šanci na úspěch, na serverech KickassTorrents se totiž fyzicky nenacházel žádný warez, ale pouze magnetické odkazy a torrenty, což jsou pouhé soubory popisující, jakým způsobem a odkud se konečná data stahují.

416095079
Netradiční trojka: Kim Dotcom, Steve Wozniak a Ira Rothken

Nutno však podotknout, že tak tomu bylo i v mnoha ostatních případech a včetně švédského The Pirate Bay, který je přitom aktivně blokovaný v mnoha zemích světa a to na základě soudních rozhodnutí. Na základě politiky DMCA a příbuzné evropské (i české) legislativy pak podobné odkazy na warez maže ze svého obřího indexu i Google a další služby.

Komunita Kat žije… Prozatím

I když obří Kickass a jeho kapitán padli, nelze to už s takovou jistotou říci o zbytku poměrně živé komunity. Vždyť původní web spravovala hromada dalších moderátorů, kteří se nyní pohybují na fóru KickassTorrents Team, dušují se, že původní komunitu aktuální rána nepoloží a někteří už slibují, že král je možná mrtev, ale co nevidět jej vystřídá zase další hráč.

765619614
Fórum fanoušků původního KickassTorrents

V mezidobí to zkoušejí všemožná zrcadla, která spustila databází KickassTorrents v okamžiku jejího pozastavení, nejčerstvější torrenty jsou tedy zpravidla dva týdny staré. Jedním z prvních a také důvěryhodných bylo zrcadlo na adrese kickassotrrents.website, ale přežilo jen několik málo dní, než přišlo o doménu.

Pak tu jsou další 0 aktuálně především kat.am, které sice pod tlakem MPAA již také přišlo o svou původní arménskou doménu, ale přestěhovalo se na prozatím funkční varianty kickass.cd a kickass.mx a v katalogu hlavně přibývají nové torrenty.

124881349
Kickass.cd a kickass.mx zatím fungují a přibývají nové záznamy. O důvěryhodnosti rozhodne sama komunita svou návštěvností. A samozřejmě i to, zdali i tyto klony brzy nezaniknou.

Původní moderátoři však před novými klony obecně spíše varují, nikdo totiž neví, kdo a s jakým záměrem je skutečně provozuje. Může se stejně tak jednat o záškodníky, kteří budou chtít do počítačů návštěvníků propašovat malware, případně to může být i zajímavá vábničku ze strany těch, kteří se chtějí pokusit analyzovat komunitu uživatelů BitTorrentu.

Spolutvůrce Pirátské zátoky: Musíme se posunout dál

Do složité situace nyní vstoupil i jeden z neoficiálních mluvčích pirátské scény Peter Sunde, který patří k těm, kteří před lety vdechli život The Pirate Bay, a v podcastu Steal This Show se nechal slyšet, že by se měla pirátská scéna spojit a technologicky posunout dál.

575256207
Peter Sunde

Pokud má být i nadále součástí internetu jakožto určitý společenský fenomén, musí se podle Sundeho především decentralizovat a federalizovat takovým způsobem, že namísto několika velkých hubů vznikne síť vzájemně synchronizovaných vstupních bodů do bittorrentového světa. Řeč padla třeba na technologie decentralizovaného webu IPFS – InterPlanetary File System a ZeroNet.

Problém však spočívá v tom, že je Sunde příliš velký idealista. Faktem totiž zůstává, že velké pirátské weby skutečně žijí z reklamy a jejich provozovatelé jsou pány na svém dvorku, do kterého nikoho dalšího nepustí, a tak nemají ani zájem inovovat a federalizovat své katalogy s konkurencí. To ostatně pro TorrentFreak potvrdili někteří z nich, které vyzpovídal.

Pád KickassTorrents tedy technologickou revoluci v kyberscéně nejspíše nepřinese, ovšem stejně tak je skoro jisté, že jeho roli co nevidět převezme zase někdo další. A pak další a další a další, dokud se nezmění samotný svět. Jedinou silou, která dokáže zničit audiovizuální warez je totiž trh samotný a to svou nabídkou. Dokud bude epizoda seriálu či perfektní filmový rip dostupnější než z oficiálních zdrojů, nelze se pragmaticky nikomu divit, že si ji stáhne třeba právě z bittorrentové sítě.


Pod čarou jen připomenu, že stahování warezu skrze P2P je často ilegální, poněvadž při stahování dílo zpravidla i sdílíte s ostatními zájemci, a tak se dopouštíte nezákonné distribuce. Tímto článkem tedy nechceme nabádat k trestné činnosti, ale výhradně komentujeme fenomén, který je součástí moderního internetu již od jeho počátku.

Diskuze (17) Další článek: Pentagon si nechá v oblasti inovací radit od šéfa Amazonu nebo Erica Schmidta z Alphabetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,