Ekonom Googlu: Monitorování online aktivit bude normou

Aktuální otázky ohledně soukromí na internetu budou za deset let pasé. Každý bude vědět, že jsou jeho aktivity na internetu sledovány, říká hlavní ekonom Googlu.

Osobnosti Internetového a IT světa se v rozsáhlém průzkumu pro Pew Research Centre snažily popsat, jak se během deseti let promění podstata soukromí v digitální sféře. Podle Hala Variana, hlavního ekonoma společnosti Google, se současná debata ohledně soukromí na Internetu stane v roce 2025 obstarožní.

Klepněte pro větší obrázek 
Hal R. Varian, hlavní ekonom Googlu

„Každý bude počítat s tím, že jeho aktivity budou sledovány a zaznamenávány. Už jenom proto, že uživatel bude na oplátku chtít protislužby v podobě pohodlí, bezpečnosti a široké nabídky služeb, Samozřejmě budou existovat omezení toho, jak s nasbíranými údaji nakládat, nicméně průběžné sledování bude normou,“ vysvětluje Hal Varian ve studii zaměřené na budoucnost soukromí.

Většina z více než 1500 respondentů jeho prognózu nepřímo podtrhuje tím, že nevěří ve vznik takové globální infrastruktury, která by soukromí uživatelů chránila lépe než dosud. „Abychom mohli 'existovat' online, veřejně sdílet informace zkrátka musíme,“ uvedl Stowe Boyd ze společnosti GigaOm Research a zmínil tim zásadní aspekt tzv. znalostní ekonomiky - Leah Lievrouwová z University of California totiž dodává, že tato syrová data jsou jádrem byznys modelu většiny úspěšných technologických firem.

Místo regulace přizpůsobení

„Lidé se naučí co a jak sdílet, což můžeme už teď pozorovat u mladé generace – snahu dbát na svůj obraz na veřejnost a nešířit to, co má zůstat skryto,“ říká Christian Huitema z Microsoftu. S tím souvisí rozsah služeb, které budou uživatelé vyžadovat. Část z nich vymění osobní údaje za pohodlí a nabídku výhod, část bude vyžadovat možnost zašifrovat svoje e-maily v případě potřeby, jak upozorňuje Vinton Cerf, jeden z „otců Internetu.“ Soukromý sektor bude čelit velkému tlaku na transparentnost a ještě většímu pak vlády, připojil svou prognózu Cerf.

V předpovědích respondentů se tedy vyskytovaly dvě polohy s ohledem na ochranu soukromí v digitální sféře. „Pesimističtější“ odhady zmiňovaly, že prakticky není možné žít moderním životem, aniž by člověk poskytoval osobní údaje vládám a korporacím. Zavedení globálního standardu na ochranu soukromí na síti dále brání skutečnost, že každý stát vnímá ochranu osobních dat s různou mírou citlivosti. Pozitivněji laděné odpovědi zmiňovaly stále rostoucí schopnosti a znalosti uživatelů, kteří tak získají nové páky, jak si ochranu svých dat zajistit. Navíc se postupně naučí žít v éře zveřejněného soukromí a lépe odhadovat důsledky svých činů.V

Diskuze (15) Další článek: Nejen balíčky z Amazonu, malé drony nachází i jiná uplatnění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,