Energetická náročnost těžby bitcoinu už je několikanásobně větší než u zlata nebo mědi

Těžba bitcoinu zahrnuje složité matematické operace, což znamená i vysokou spotřebu čipů, které matematické operace provádí. Náročnost těžby stoupá už od spuštění bitcoinu a již mnohokrát se objevily různé milníky, že těžba překonala z pohledu spotřeby elektrické energie i některé velké státy. Nyní se ale objevilo nové srovnání, které porovnává náročnost těžby se zlatem nebo mědí.

Dle vědecké práce Quantification of energy and carbon costs for mining cryptocurrencies totiž jeden dolar reprezentovaný hodnotou bitcoinu vyžaduje k vytěžení 17 megajoulů. Obzvláště zajímavé je to pak ve srovnání se staršími zástupci hodnoty.

V případě vzácných materiálů je to kolem 9 MJ pro jeden dolar hodnoty, u platiny 7 MJ, zlata 5 MJ a u mědi 4 MJ. Ve výčtu prvků je zmíněný například i hliník, který pro stejnou hodnotu vyžaduje 122 MJ.

Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání se objevily i další typy kryptoměn, například Ethereum, druhá největší kryptoměna, vyžaduje 7 MJ, Litecoin 15 MJ a Monero 11 MJ.

Energetická náročnost těžby je důležitým ukazatelem, protože reflektuje nejen úroveň bezpečnosti, ale také množství emise oxidu uhličitého. Dle propočtů mohou všechny kryptoměny dohromady aktuálně generovat přibližně 3 až 15 milionů tun oxidu uhličitého v rámci měřeného období od začátku roku 2016 do poloviny roku 2018.

Diskuze (25) Další článek: Umělá srdeční tkáň tluče stejně jako skutečná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,