Eric Schmidt po 17 letech odchází z vedení Alphabetu. Za jeho vlády se z Googlu stala technologická velmoc

Když se řekne Google, každému se vybaví Larry Page a Sergey Brin jakožto zakladatelé jedné z největších internetových korporací, nicméně neméně důležitý byl zejména v začátcích Eric Schmidt, který v Googlu a posléze Alphabetu strávil dlouhých sedmnáct let a oběma studentům ze Stanfordu, kteří zpočátku neměli žádné manažerské zkušenosti, radil, jak budovat globální podnik.

Eric Schmidt deset let vedl Google jako jeho výkonný ředitel a poté se stal výkonným předsedou zastřešujícího holdingu Alphabet a doplňuje tak Larryho Page, který jej vede jako výkonný ředitel. Sergey Brin, kterého vždy zajímal spíše výzkum než management, zastává post prezidenta Alphabetu.

Nyní Schmidt oznámil, že po dlouhých sedmnácti letech v exekutivě končí a v lednu, na dalším setkání rady, složí funkci. Členem rady sice zůstane, nicméně bude mít nový post „technický poradce.“ Jde tedy tak trochu ve šlépějích Billa Gatese, který má v Microsoftu podobnou a spíše neformální roli.

Alphabet si zvolí nového předsedu, ten však už nebude mít výkonné pravomoci, a tak posílí právě Larry Page jako CEO celého holdingu.

Ačkoliv mnozí na Schmidta pohlíželi jako na byznysmana Googlu, ve skutečnosti je to kovaný inženýr. Vystudoval elektrotechniku na Princetonu a později obhájil Ph.D na Berkeley v Kalifornii, kde se v 80. letech podílel na vývoji tamní mladičké internetové sítě. Pracoval v legendárních Bell Labs a PARC (Xerox Palo Alto Research Center), pak zakotvil v Sun Microsystems a v devadesátých letech šéfoval Novellu.

Tou dobou byl Google ještě maličký stanfordský startup, který potřeboval zkušeného kormidelníka. Schmidt oba zakladatele zaujal jak manažerskými zkušenostmi ze Sunu a Novellu, tak těmi technickými a v roce 2001 jej přesvědčili, aby se stal výkonným ředitelem Googlu.

Právě pod jeho taktovkou se Google stal internetovou velmocí.

Diskuze (4) Další článek: Apple možná představí své vlastní univerzální aplikace. Tedy to, na čem si Microsoft zatím vylámal zuby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,