Evropský stomegabit je v ohrožení. Operátoři protestují

Předseda Evropské rady Herman van Rompuy chce o 25 procent snížit rozpočet na projekt propojené Evropy. To by se zásadně dotknulo i plánovaného 100Mb internetu.

Kolem peněz na ambiciózní program propojené Evropy (Connecting Europe Facility, CEF), jehož součástí je i budování rychlého 100Mb internetu, se nejspíše ještě nějakou dobu povedou debaty. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy totiž navrhuje až 25procentní snížení původního plánovaného rozpočtu 50 miliard eur. To by výrazně snížilo částku, která by šla na podporu budování datových sítí nové generace.

CEF je program, jenž má mezi léty 2014 a 2020 rozdělit 50 miliard eur na budování nové infrastruktury v Evropské unii, nehledě na hranice. Kromě rychlého internetu se má částka rozdělit také na posilování energetické či dopravní sítě.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes už dříve uvedla, že pro svojí digitální oblast chce vyčlenit 9,2 miliardy eur, přičemž 7 miliard má jít právě na budování broadbandu a zbytek pak na doprovodné služby typu eGoverment.

Z padesáti na dvacet

Kroes nadále podporuje původní padesátimiliardový balík peněz, Van Rompuy však hledá úspory pro sestavovaný sedmiletý evropský rozpočet a snížení částky o 25 procent je pouze jeden z mnoha jím navrhovaných škrtů. Předseda rady chce celkovou částku pro evropskou sedmadvacítku dostat k hranici 1 bilionu eur.

Klepněte pro větší obrázek
Já vám ty internety osekám. Herman Van Rompuy. Autor: E15

Nejvyšší evropští představitelé budou o rozpočtu vyjednávat na bruselském setkání v nejbližších dnech. Pokud by však Rompuyův návrh prošel, původních 50 miliard eur by spadlo na 40 miliard. S dalšími možnými škrty ze strany Německa a Velké Británie navíc dokonce hrozí, že se celkový balík na CEF smrskne na 20 miliard eur.

Proti tomuto rozhodnutí bojuje nejenom tým kolem Neelie Kroes, ale včera se ozvalo také evropské sdružení telekomunikačních operátorů (ETNO). To zaslalo dopis jak Hermanu Van Rompuyovi, tak předsedovi Evropské komise Jose Manuelu Barrosovi, předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi a irské vládě, jenž EU v současné době předsedá, ve kterém před případnými škrty varuje.

„Toto může být krátkozraké rozhodnutí, protože rychlé sítě představují kritickou infrastrukturu pro konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ píše v dopise předseda ETNO Luigi Gambardella. Sdružení 37 evropských operátorů upozorňuje, že v době stagnující evropské ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti je nutné soustředit se na strategické investice a inovace.

„Z tohoto důvodu velmi doufáme, že prorůstové opatření jakým je CEF nebude v rámci vyjednávání o evropském rozpočtu penalizováno,“ dodává zpráva. S podobnými tvrzeními ostatně souhlasí také Neelie Kroes, která neustále opakuje, že investice do rychlého internetu a informačních technologií může Evropě pomoci v růstu a konkurenceschopnosti. Implementace kompletní digitální agendy může údajně vytvořit až 4 miliony nových pracovních míst.

Kroes je v bojové náladě

ETNO zároveň varuje, že snížení rozpočtu na rychlý broadband sebere motivaci a chuť soukromých investorů se na výstavbě sítí a ICT infrastruktury podílet. Evropská komise spočítala, že zavedení 100Mb internetu k polovině obyvatel Evropy a alespoň 30Mb přípojek k úplně všem obyvatelům bude stát kolem 330 miliard eur. Drtivou většinu z toho mají zaplatit právě soukromé firmy podporované různými evropskými pobídkami.

Je proto jasné, že sdružení ETNO, ve kterém figurují operátoři jako Deutsche Telekom, Orange, Portugal Telecom, Slovak Telecom, Swisscom, Telenor, Telecom Austria, Telecom Italia či Telefónica (včetně české pobočky), lobbuje také za své komerční zájmy a ne pouze „za dobrou věc“.

Evropská komise už přišla s dokumenty, které říkají, za jakých podmínek budou moci investoři státní podporu získat. Pro Evropu jsou kritické zejména internetem nejméně pokryté oblasti a nejvyšší roli hraje budování optických sítí. Komise chce zároveň dohlížet na to, aby nikde evropské peníze nikde nenarušovaly zdravé konkurenční prostředí. 

Klepněte pro větší obrázek
Jsem v bojovné náladě. Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes. Autor: Profimedia

„Jsem v bojové náladě. Evropa nemůže čekat,“ píše Neelie Kroes ve své aktuální zprávě. „Pokud mi poslední 3 roky něco ukázaly (strávené ve funkci eurokomisařky pro digitální agendu), tak to, že rychlý internet je esencí pro naši budoucnost. Je to něco, co nemůžu nechat ležet. Tuto investici musíme uskutečnit.“

Kroes v rámci budování broadbandu nepočítá pouze s položením optických kabelů, ale zároveň chce kompletně sjednotit celý komunikační trh tak, aby vymizely hranice, roaming a další bariéry. Komise chce například dohlížet na rozdělování 1200MHz pásem pro bezdrátové sítě.

Diskuze (56) Další článek: Windows 8 a aplikace. Jak to vlastně funguje?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,