Facebook i Youtube následují Apple a odstraňují šiřitele konspiračních teorií z platformy

Významné šíření fake news, nenávisti, konspiračních teorií a dalších nesmyslů umožňují v novodobé historii obří distribuční kanály a sociální platformy, pomocí kterých lze okamžitě pokrýt celý svět. Velcí hráči, kteří za těmito platformami stojí, už ale začínají konečně dělat viditelné kroky.

Jedním z představitelů fake news a konspiračních teorií je Alex Jones, kterému dokonce John Oliver na HBO věnoval jeden celý díl svého pořadu. Alex Jones a jeho InfoWars využívala Youtube, Facebook, klasický web a také Spotify nebo iTunes pro šíření podcastů. Se vším tím je ale konec, když se k odstranění rozhodl právě Apple.

Významné rozhodnutí, které pochopitelně ovlivní i budoucí pokusy na stejné téma, se rozhodli velmi krátce na to učinit i další – Facebook smazal čtyři stránky Alexe Jonese a Infowars, stejně tak Google (Youtube) a nechybělo ani Spotify, kde byly rovněž šířené jeho podcasty.

Na situaci zatím nezareagovaly platformy Twitter a Periscope, každopádně i tak to znamená obrovský zásah, který například vyřadil skoro všechny videa Alexe Jonese (i na jeho webu, kde byly jako vložené prvky), která už bohužel měla přes miliardu zhlédnutí a samotný kanál měl neuvěřitelných 2,5 milionu odběratelů.

Vzhledem k tomu, že hlavním zdrojem financování těchto a podobných lidí či skupin je právě výdělek z reklamy či prodávaného zboží, řeší tento krok hned dvě věci najednou – zamezení šíření bludů, nenávisti a také omezuje financování takových lidí a skupin.

Také nesmíme zapomínat, že ve všech případech jde o soukromé společnosti, které si se svou platformou mohou dělat, co chtějí a doufejme, že díky tomu začnou více přitvrzovat. V poslední době je to znatelné třeba i na Youtube, které už i v českých podmínkách začalo mazat kanály obsahující více videí s nenávistným či jiným obsahem, který je v podmínkách používání platformy zakázaný.

Diskuze (48) Další článek: DJI převléklo svůj dron Spark do podoby medvěda. Už i drony prý musí být stylové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,