Facebook má 900 milionů lidí a nové patenty od Microsoftu

Facebooku za poslední kvartál mírně spadl zisk. Už má přes 900 milionů uživatelů, přičemž 500 milionů z nich je mobilních. Firma koupila patenty od Microsoftu za půl miliardy.

Facebook hodlá už 17. května upsat část svých akcií na newyorské burze. V návaznosti na to společnost vydala aktualizované údaje pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). Z nich mimo jiné vyplývá, že největší sociální síť světa sice meziročně navýšila příjmy, mezi posledními kvartály ale zaznamenala pokles.

Facebook za první fiskální čtvrtletí tohoto roku vygeneroval příjmy ve výši 1,06 miliardy dolarů, přičemž za stejné období v loňském roce získal 731 milionů dolarů. Slibný meziroční růst ovšem kazí skutečnost, že peněz do firmy přiteklo o něco méně, než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011. V té době Zuckerberg na inzerentech a virtuální měně inkasoval 1,13 miliardy dolarů.

Podobný pokles bylo ovšem možné sledovat také v roce předcházejícím a podle všech ukazatelů tak jde o klasický sezónní pokles. Přes vánoční sezónu inzerenti více propagují své produkty a s nástupem nového roku naopak tyto aktivity trochu utlumí.

Pokles zisku, větší náklady

V porovnání s oběma ukazateli však klesl zisk. Ten v prvním kvartále tohoto fiskálního roku činil 205 milionů dolarů, zatímco o rok dříve se usadil na 233 milionech a poslední kvartál 2011 do firemní kasy přinesl 302 milionů dolarů. Tento pokles je zapříčiněn především vyššími výdaji na výzkum a vývoj a také na marketingové aktivity.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook každoročně stabilně zvyšuje příjmy, zisk i počet uživatelů. Do budoucna bude chtít zpeněžit zejména mobilní uživatele.

Facebook rovněž najímá stále více zaměstnanců (mimo jiné právě do R&D, marketingu a prodeje) a se zvyšujícím se počtem uživatelů a přenášených dat se zároveň zvyšují výdaje na provoz datových center. Firma aktuálně zaměstnává přes 3 tisíce lidí a jen za poslední kvartál jich přibrala téměř 350.

Sociální gigant v papírech pro SEC zároveň uvedl, že dosáhl hranice 900 milionů uživatelů po celém světě. 526 milionů z nich Facebook navštíví minimálně jednou za den. Firma zároveň překročila další hranici – přes 500 milionů uživatelů na Facebook přistupuje z mobilních zařízení. V těchto číslech ještě není zahrnuto zhruba 35 milionů uživatelů nedávného koupeného Instagramu.

Pro Zuckerbergův tým je tak jednou z priorit do dalších měsíců přijít na to, jak na mobilních uživatelích vydělat peníze. Společnost mimo jiné plánuje zavést reklamu integrovanou přímo mezi příspěvky v aktuálních událostech. Právě zvyšující se počet uživatelů byl ostatně důvod k tomu, proč Facebook investoval do Instagramu.

Aktualizované údaje před vstupem na burzu ukazují, kolik Zuckerberg v za víkend uzavřeném obchodu za mobilní sociální síť skutečně zaplatil. Z ohlášené miliardy dolarů je nakonec v hotovosti pouze 300 milionů dolarů, zbytek bude vyplacen v akciích. Zástupci Instagramu jich získali kolem 23 milionů. Obchod má být ukončen během příštího kvartálu. Pokud by se tak z jakéhokoliv důvodu nestalo, například kvůli zásahu antimonopolních úřadů, Facebook bude muset Systromově týmu vyplatit 200 milionů dolarů jako jistou formu odškodného.

Klepněte pro větší obrázek
Celkový počet uživatelů Facebooku se blíží miliardě. Roste i počet denně aktivních lidí.

Papíry pro SEC odhalují, co Facebook s Instagramem v současné době zamýšlí. „Plánujeme Instagram udržovat jako nezávislou mobilní aplikaci, abychom zlepšili naši nabídku v oblasti mobilního sdílení fotografií,“ píše se ve zprávě. Na Facebook se aktuálně nahraje 300 milionů obrázků za den.

Nákup patentů od Microsoftu za půl miliardy dolarů

Facebook se na vstup na veřejný trh s cennými papíry připravuje mimo jiné tím, že se snaží eliminovat největší rizika. Mezi ty patří soudní tahanice o sporné patenty. Facebooku v současné době zatápí americká internetová společnost Yahoo, která na něj podala žalobu kvůli údajnému porušování 10 patentů týkajících se mimo jiné zobrazování internetové reklamy. Facebook kontroval protižalobou, podle které Yahoo naopak porušuje patenty Facebooku využívané ve službě Flickr.

Zuckerberg proto už v březnu odkoupil za stovky milionů dolarů 750 patentů od IBM. K nim navíc před pár hodinami za 550 milionů dolarů získal 650 patentů od Microsoftu. Tyto patenty ještě před pár dny patřily společnosti AOL. Microsoft jich od stagnující internetové firmy koupil celkem 925 a přišlo ho to na miliardu dolarů.

Facebook ke zbývajícím patentům dostane licence a výměnou za to naopak zpřístupní licence ke svým patentům právě Microsoftu. Facebook se o přímý odkup patentů od AOL zajímal už dříve, nenabídl ale stejně vysokou částku, jako světová softwarová jednička.

Celý tento podivný spletenec má populární sociální síť umožnit ochranu před případnými dalšími soudními tahanicemi a mimo jiné uklidní investory, kteří budou při primární emisi akcií chtít do firmy investovat. Analytici očekávají, že IPO Facebook ocení na 85 až 100 miliard dolarů. Firma v loňském roce vygenerovala příjem 3,7 miliardy dolarů a zisk zhruba miliardu dolarů. 

Diskuze (8) Další článek: Opera 12: čeká nás hardwarová akcelerace, 64 bitů a nová ikona

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,