Facebook musí zaplatit pokutu 5 miliard dolarů. Rekordní pokuta je pro něj ale stejně malá

Federální obchodní komise (FTC) se dohodla s Facebookem na pokutě za poslední přešlapy sociální sítě se soukromím svých uživatelů. Ta je ve výši přibližně 5 miliard dolarů. Dohoda je aktuálně v rukou u ministerstva spravedlnosti na finální potvrzení.

S informací přišel web Wall Street Journal, Facebook i FTC odmítly celou záležitost komentovat. Podle zdrojů webu by dohoda měla ještě více zvýšit dozor vlády na Facebookem a tím, jak nakládá s uživatelskými daty. Důležitou součástí je ale právě pokuta ve výši 5 miliard dolarů. Dohodu ještě musí schválit ministerstvo spravedlnosti, jedná se ale spíše jen o formalitu.

Vyšetřování Facebooku začalo přibližně před rokem společně se skandálem okolo Cambridge Analytica. Předmětem zkoumání bylo, zda sociální síť neporušila své závazky z roku 2012, že bude chránit soukromí uživatelů. Od začátku vyšetřování ale vyplynuly na povrch další přešlapy, které firmě nepomohly.

Výsledná pokuta tak o 2 miliardy přesáhla to, co si Facebook sám v dubnu vyčlenil, stále je ale v rozsahu, se kterým se počítalo. Pro firmu jde každopádně o dost malou částku – vydělá si na ni za pouhé čtvrtletí. Toho si jsou zřejmě vědomi i investoři, akcie firmy totiž rostly o 1,8 procent. Při příštím provinění už ale úřad může jít mnohem výše. Například v roce 2012 udělil Googlu pokutu 22,5 miliardy dolarů.

Jak zkrotit Facebook na svém telefonu?

Diskuze (9) Další článek: 40 % Čechů už na e-shopech platí kartou. Dobírka je na ústupu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,