Facebook roste. Jeho aplikace každý měsíc používá skoro polovina všech lidí planety

Pro Facebook byl loňský rok rekordní. Zaznamenal nejlepší finanční výsledky v historii, opět vyrostla i jeho uživatelská základna. Firma v posledním čtvrtletí utržila 28 miliard dolarů (33% meziroční růst), čistý zisk pak navýšila o 53 % na 11,2 miliardy. Za celý rok pak Facebook utržil 84,2 miliardy dolarů (21% růst) a vydělal 29,1 miliardy (58% růst).

Nadále platí, že drtivá většina příjmů pochází z reklamy. Právě inzerce přinesla do kasy 27,2 miliardy dolarů, „jen“ 885 milionů pochází z přímých plateb a jiných mikrotransakcí. Na jednoho uživatele Facebook utrží v průměru 10 dolarů za čtvrtletí. Zůstává ale velký nepoměr mezi různýim regiony. V Severní Americe totiž ARPU činí přes 53 dolarů, v Evropě je to už jen necelých 17 dolarů a Asii dokonce 4 dolary.

Lidé loni kvůli covidu omezili osobní styk s ostatními, což se projevilo i ve vysokých přírůstcích aktivních uživatelů. K Facebook se alespoň jednou přihlásilo 1,84 miliardy lidí denně a 2,8 miliardy za měsíc. To znamená meziroční nárůsty 11, resp. 12 %. Přitom před pandemií, mezi roky 2019 a 2020, už nárůsty byly pod hranicí 10 %.

Rostla též celá uživatelská základna firmy čítající kromě sociální sítě i Messenger, WhatsApp a Instagram. Denně je na těchto aplikacích závislých 2,6 miliardy lidí, každý měsíc pak 3,3 miliardy.

Mark Zuckerberg se v konferenčním hovoru vyjadřoval i k tomu, jak chce firma do budoucna odlišovat Messenger a WhatsApp, které se zaměřují na totéž, jen jsou populární v jiných regionech. Podle šéfa firmy bude Messenger vždy těsněji propojen se samotnou sociální sítí a bude mít také více funkcí nesouvisejících přímo s chatováním nebo voláním. V tomto ohledu zůstane WhatsApp konzervativnější.

Nová tvář Messengeru:

Diskuze (19) Další článek: SpaceX chce v Texasu těžit zemní plyn, raketové palivo by se tak stalo dostupnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,