Facebook zrušil projekt vlastních dronů, které měly obstarávat internet v rozvojových zemích

V roce 2015 Facebook představil projekt vlastních obřích dronů Aquila, jejichž cílem bylo obstarat bezdrátový internet i v oblastech, kde není běžné mobilní ani pevné připojení od operátorů. Po třech letech vývoje ale Facebook ohlásil zrušení projektu.

Projekt je problémový i přes akvizici startupu z oblasti vývoje dronů, kromě vysokých nákladů na vývoj se totiž Facebooku stále nepodařilo vyvinout funkční a použitelný model. V červenci roku 2016 byl Facebook dokonce vyšetřován kvůli zřícení jednoho z prototypů.

Z vedení projektu odešel hlavní šéf, byla zrušena celá hala pro tyto obří drony o velikosti letadel 747 a propuštěno 16 zaměstnanců. Facebook však neopouští myšlenku propojování lidí i v rozvíjejících se zemích a pokračuje v tomto směru jinou cestou.

Facebook oznámil, že bude pokračovat ve vývoji HAPS (high altitude platform station), tedy samotného technologického řešení, které zajišťuje bezdrátový internet ze vzduchu z letících objektů pomocí EHF (MMW - millimeter-wave). Už v této fázi Facebook dosáhl rekordu přenosu dat rychlostí 40 Gb/s z letící Cesny k základnové stanici na zemi vzdálené 7 kilometrů.

Místo stavby vlastního dronu tak bude Facebook spolupracovat s experty v oblasti leteckého průmyslu, jako například Airbus a dalšími. Zatím ale není jasné, jak bude finální produkt nebo služba vypadat.

Diskuze (1) Další článek: Cemtrex SmartDesk: stůl, který má v sobě počítač, tři monitory a další vychytávky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,