FBI využívá ke sledování díru, která je zřejmě i ve Firefoxu. Mozilla chce chybu znát, ale neuspěla ani u soudu

  • Ve Firefoxu může být vážná bezpečnostní díra a FBI to ví
  • Mozilla požaduje, aby z FBI informace prozradili
  • Soud rozhodl, že FBI informace poskytovat nemusí

Američtí federální vyšetřovatelé z FBI objevili díru v zabezpečení internetového prohlížeče Tor Browser, díky které mohli sledovat a dopadnout uživatele serveru s dětskou pornografií. Tor Browser je však prohlížeč postavený na Firefoxu a je docela možné, že se chyba v zabezpečení týká i Firefoxu samotného. Mozilla by se proto o ní ráda dozvěděla, ale FBI odmítá objevenou chybu prozradit. 

Když to nešlo běžnou domluvou, zkusila to Mozilla dokonce u soudu. Ten se však nyní postavil na stranu FBI a rozhodl, že vyšetřovatelé kýženou informaci Mozille poskytovat nemusí, informuje Computerworld.

Mozilla se opírá především o argumenty založené na tom, že pokud by se chyba týkala i Firefoxu, byla by ohrožena bezpečnost počítačů milionů uživatelů. Pokud o chybě v zabezpečení ví FBI, může o ni vědět i někdo jiný a zneužívat ji. 

Zajímavý případ připomíná nedávný podobný spor Applu. Po firmě vyšetřovatelé původně chtěli, aby jim poskytla přístup k zašifrovaným datům v úložišti iPhonu kvůli vyšetřování. Požadavek byl adekvátní, ale Apple nepomohl s tím, že ze zašifrovaného telefonu nemá jak data dostat a že neexistují žádná "zadní vrátka". V FBI nakonec zabezpečení nějak pokořili. Apple chtěl pochopitelně vědět jak, protože by to mohlo znamenat bezpečnostní díru v iPhonu. Ale podobně jako Mozilla neuspěl. 

Diskuze (11) Další článek: Google má nový patent. Když jeho chytré auto srazí chodce, přilepí ho na kapotu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,