Finanční výsledky Intelu za minulé čtvrtletí: propad prodejů desktopových čipů o 10 %. S AMD chce ale bojovat tvrdě

Intel zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku a v číslech už je znát tlak konkurenčního AMD především kvůli úspěchu s procesory s architekturou Zen 2.

Celkový příjem Intelu za třetí čtvrtletí byl 19,2 miliardy dolarů, přičemž byznys zaměřený na datacentra a servery vygeneroval 9,5 miliardy dolarů a počítačový segment prak 9,7 miliardy dolarů. Pokud srovnáme celkový příjem ve stejném čtvrtletí proti minulému roku, není zde žádný rozdíl. Už to je samozřejmě varování, protože Intel většinou stále rostl, hlavně díky datacentrové oblasti.

Zisk byl za stejné období 6 miliard dolarů, zatímco v minulém roce to bylo 6,4 miliardy dolarů. Zde už je patrná i snížená marže z původních vysokých 64,5 % na 58,9 %. Intel musel zkrátka čelit konkurenci od AMD a přišel se slevami. Otázka zní, jak se toto snižování bude projevovat v následujících čtvrtletích, protože vliv nových produktů od AMD působí na trh postupně.

I přes tlak AMD se Intelu stále dařilo udržet pozici v datacentrech a serverech, kde příjem meziročně vzrostl o 4 %. Vzhledem k tomu, jak tento trh rychle roste, AMD si určitě ukouslo značný kus koláče. Intel se ale pochlubil tím, že tento rok již prodal 23 milionů serverových čipů Cascade Lake a 14nm výroba je stále silně vytížená, takže bude linky ještě o 25 % posilovat. Propad prodejů se projevil u počítačových čipů, kde Intel prodal z pohledu příjmu o 5 % méně, z pohledu objemu pak dokonce o 10 % méně.

Intelu se ale daří růst v jiných menších oblastech, do kterých se pustil i poměrně nedávno. Nejvíce je to u Mobileye (+20 %), následované NSG, IOTG a PSG oblastmi.

Z pohledu budoucího vývoje chce Intel opět naskočit na pravidelnost uvádění nových výrobních technologií každé 2 roky s tím, že v roce 2020 představí 10nm verzi první grafické karty Xe a na rok 2021 už rovnou 7nm model. Intel se tak znovu snaží o to, aby získal vedoucí pozici z pohledu technologie výroby. Má tak již v přípravě i 5nm výrobu.

V příštím čtvrtletí Intel očekává mírně vyšší příjem, ale opět nižší marži, přičemž za celý rok 2019 by měl dosáhnout na příjem 71 miliard dolarů.

Diskuze (67) Další článek: Funkce přivolání Tesly sice zdaleka není dokonalá, přesto ji řidiči použili více než milionkrát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,