Gigabyte P55W: Když chcete na notebooku hrát

Gigabyte se na našem trhu snaží prosadit s notebooky určenými pro náročnější hráče. Model P55W kombinuje kvalitní komponenty, na které hráči budou slyšet.

Pokud vybíráte notebook podle kombinace procesoru a grafiky, Gigabyte na vás cílí. Stále kvalitní procesor Core i7-5700HQ tady doplňuje grafika Geforce GTX970M se 3 GB paměti.  Vnějším provedením se herní styl nedá notebooku upřít.  Ostřejší tvary a s oranžovými doplňky naznačují agresivitu. I když je šasi celé z plastu, výrazněji se nekroutí a neprohýbá. Matné provedení se pak dobře vyrovnává s případnými otisky a notebook i po delším používání vypadá stále k světu.

Víko displeje jde otevřít pohodlně jednou rukou, přičemž dobře drží nastavenou polohu. Zamrzí ale malý úhel rozevření displeje. Alespoň že 15,6“ IPS displej má dobré pozorovací úhly. Hráči budou spokojení z klávesnice, i když nenese žádné prestižní jméno. Příjemně definovaný stisk kláves doplňuje sametový povrch a dvouúrovňové bílé podsvícení. Směrové šipky jsou zanořené do numerického bloku, ale jinak jde o normální rozložení bez výstřelků.

GigaP55_1.JPGGigaP55_2.JPGGigaP55_5.JPG
Sice není notebook z prémiových materiálů, plastový povrch ale nepůsobí špatně. Oranžové doplňky nenásilně design odlehčují. Maximální úhel otevření displeje ale není největší

Také touchpad nabízí příjemný povrch, horší je to ale s tlačítky. Touchpad jde pohodlně stisknout jen v rozích, nefunguje klepnutí dvěma prsty. Také citlivost při posouvání dvěma prsty není optimální. U herního notebooku ale berme touchpad jen jako pomocné zařízení.

GigaP55_6.JPG
Rozložení klávesnice neskrývá žádné záludnosti, dvouúrovňové bílé podsvícení v noci potěší

Umístění konektorů by si zasloužilo nějaké úpravy. Napravo jsou kromě DVD mechaniky dva USB 3.0 a audiokonektory. Protože hráč bude mít při hraní s myší nejspíš i sluchátka, bude mu umístění audio konektorů překážet. Na levo je pak výdech jednookruhového chlazení, D-Sub a HDMI pro výstup na monitor, LAN a další dva USB.

GigaP55_3.JPGGigaP55_4.JPGGigaP55_7.JPG
Výfuk horkého vzduchu míří vlevo, během zimních večerů si sem odložíte zmrzlé ruce. Reproduktory na přední straně nehrají potichu, dolní frekvence ale nedávají

Čtečku SD a reproduktory najdete na přední straně. Pro základní ozvučení filmů bohatě stačí, ale zahrají jen střední a vyšší frekvence.

GigaP55_8.JPGVnitrek - orez.JPG
Nasávaný vzduch zespodu roudí bohatým žebrováním. Jeden okruh chladí procesor i grafiku současně. Klasický 1TB plotnový disk doplňuje 128GB SSD v M.2 slotu

Horní strana notebooku se ani při delším hraní nepřehřívá, ruce na ní udržíte, ventilátor ale umí být při zátěži docela hlučný. Ze spodu, kde jsou nasávací otvory, už ale notebook topí víc, při hraní jej tedy mějte raději na stole.

 

Naměřili jsme

3D Mark 8


     cmdssd.PNG
     cdmhdd.PNG

Fire Strike 6 465
Sky Diver 17 066
Cloud Gate 19 079
Ice Storm 64 683
PCMark 8
Standard 3218
OpenCL 3843
Shadow of Mordor (19×10, Ultra) 48,8 FPS
Výdrž film 2:30
výdrž kancelář 3:15
 

GigaP55_1.JPG
Gigabyte P55W

Core i7-5700HQ, 2,7 GHz (3,5 GHz TB)
Geforce GTX970M, 3 GB DDR5
8 GB DDR3 (jeden volný slot)
15,6" FullHD IPS matný displej
DVD±RW, 4× USB 3.0, HDMI, D-Sub, 2× audio, čtečka SDXC, RJ45
Wi-Fi 802.11n, BT 4.0, Gigabit LAN
61 Wh

38 × 2,7–3,4 × 26,9 cm
2,96 kg + 660 g zdroj


Gigabyte.cz

Nedávno jsme testovali notebook od MSI s téměř identickou konfigurací, kde byla novější generace procesoru Core i7. Konfigurace od Gigabyte je v testech o něco pomalejší (Shadow of Mordor: 48,8 FPS u P55W proti 52,1 FPS u GE72), ale zase je o něco levnější. Bohužel Gigabyte šetřil i na vestavěném SSD, které smutně překvapí pomalým zápisem málo nad 100 MB/s, kdy jsou jinak běžné trojnásobné hodnoty. U prémiového herního notebooku zamrzí obyčejná bezdrátová karta bez podpory standardu AC, vhodnější tedy budete používat gigabitovou drátovou síť, která ale také nenese herní značku Killer.

Výdrž notebooku stačí na hodinu hraní, při úsporném psaní textů se můžete dostat přes tři hodiny. Ač má akumulátor přes 60 Wh, není toto stroj, který by byl spojený bez napájení.

Pokud hrajete na stole s myší a sluchátky, budete s Gigabyte P55W spokojení. SSD by mohlo být rychlejší, bezdrátová karta lepší a touchpad používejte jen v nouzi. Devět tisíc můžete ušetřit s grafikou GTX 965M a vynecháním SSD, i když notebook této kategorie bez SSD nemá dnes smysl. 

Diskuze (5) Další článek: Podívejte se. První reklama na Surface Book cílí na elitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,