Google dá miliardu na satelity s internetem

Google očividně trápí nedostatek internetového připojení ve vzdálených oblastech planety. Po balónech z projektu Loon a koupení Titan Aerospace s letouny na sluneční pohon se upřesňuje další cesta. Vlastní flotila satelitů na nízké oběžné dráze poskytující připojení k internetu.

559074458
Plány O3b Networks počítaly s menším počtem satelitů, Google jich chce 180 

Už před časem Google koupil firmu O3b Networks, která se právě zabývala satelitním internetem. Její plánované satelity vážily přibližně 800 kg, ale Google chce jít s hmotností až někam k 120 kg. Náklady na vyzvednutí na oběžnou dráhu by tak mohly být nižší, kolem 600 miliónů dolarů. Planetu by mělo pokrýt 180 satelitů, letouny Titan Aerospace by pak mohly poskytovat rychlejší internet na soustředěnějším území. Satelity navíc nebudou narušovat vzdušný prostor států, které by jinak letouny nejspíše sestřelili.

Satelitní internet si stále nese stigma sítě Iridium, jejíž ambiciózní projekt zkrachoval v roce 1998. Dnes už je ale technika výrazně dále a navíc i pokroky v raketové technice umožňují dostávat materiál na oběžnou dráhu s nižšími náklady.

Zdroj: WSJ

 

Diskuze (14) Další článek: HP představil SlateBook s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,