Google skoncuje s daňovými ráji. Dodnes je využívají skoro všechny velké technologické společnosti

Hromada zejména technologických a farmaceutických společností mají jedno ze svých sídel v Irsku. Hlavním důvodem přitom není záliba v tamních vždyzelených pláních a stádech ovcí, ale lákadlo jménem irský daňový systém.

Stručně řečeno, podobné firmy zde platily relativně nízké korporátní daně a stejně tak využívaly hromady daňových fíglů, jak pokud možno vůbec žádné neplatit. Vžily se pro ně přezdívky jako „Double Irish“ nebo třeba „Dutch sandwich“ a ve stručnosti umožňují převod peněz do daňových rájů třeba skrze licenční poplatky.

Transfer peněz do rájů skrze licenční poplatky

Firma může tedy své dceřiné společnosti třeba kdesi na Bermudách zaplatit stovky milionů dolarů za to, že používá její patenty a další technologie a z těchto poplatků neodvádí daň. A jelikož dnes na patentech a chráněných postupech stojí právě sofistikované technologické a farmaceutické společnosti, podobná daňová optimalizace je poměrně typická právě pro jejich segment.

Bylo to legální, ale ne etické. Firmy se bránily tím, že skrze svůj ekosystém živí tisíce dalších společností v Evropě, USA i zbytku světa, Spojené státy ale zuřily, unikly jim totiž poplatky jejich vlastních značkových a výstavních firem jako Apple nebo Google.

A samozřejmě zuřila i Evropa, která byla na jednu stranu ráda, že peníze podobných nadnárodních kolosů protékají skrze členské země EU, avšak trubky byly dostatečně utěsněné a podle Bruselu nic neprosáklo do kontinentální pokladny.

Google končí s daňovými ráji

Pravda bude jako vždy nejspíše někde uprostřed, v posledních letech se ale každopádně mění mezinárodní legislativa, podobný daňový hacking postupně dostává červenou a dotčené firmy pomalu oznamují, že s ním nadobro končí.

Na přelomu roku to prohlásil i samotný Google, který podle tiskových agentur jen v roce 2018 podobným způsobem přesměroval 21,8 miliard eur. Jako ryze technologická firma s ohromným množstvím patentů využíval přesně ten postup, kdy si nechal tyto patenty licencovat od jedné ze svých dceřiných společností sídlící v daňovém ráji. Skrze licenční poplatky pak před daní uchránil celé jmění, neboť tyto poplatky nemusel danit stejným způsobem jako běžné příjmy.

Asi to nebude stačit

Přesné datum změny alphabetího účetnictví ještě nebylo stanoveno, firma se však dušuje, že tak učiní v průběhu letošního roku. Svým přístupem jistě hraje i o to, aby si uchlácholila zejména Francii, Německo, ale i další země EU, které chystají sektorovou daň. Ta je ostatně na stole i v Česku.

Podle mnoha evropských zemí firmy jako Google vydělávají miliardy, zisk ale končí v „Mountain View.“ Internetový gigant se naopak opět brání slovy, že v Evropě včetně Česka daně odvádí jako každý jiný i skrze nejrůznější třetí osoby (reklamní agentury aj.) a své bohatství zde nechává i v rámci svého ekosystému a nejrůznějších rozvojových programů, na kterých stojí a padá byznys tisíců dalších evropských firem.

Diskuze (16) Další článek: Boj o zkušené ajťáky, cloud, 5G a umělá inteligence. Tak vidí rok 2020 české IT firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,