Google sloučí týmy Map Google a Waze. Důvodem je snižování výdajů, aplikace zůstanou oddělené

Deník Wall Street Journal přinesl v noci na čtvrtek překvapivou novinku: Google plánuje sloučit týmy pracující na navigační aplikaci Waze a mapové službě Mapy Google. Důvodem k tomuto nečekanému kroku je tlak na zefektivnění provozu a snížení nákladů.

Podle mluvčí proběhne v pátek 9. prosince spojení více než 500 zaměstnanců Waze s divizí Geo, která dohlíží na produkty Mapy, Earth a Street View. O své místo přijde po přechodném období generální ředitelka Waze Neha Parikh. Google uvedl, že plánuje zachovat Waze jako samostatnou službu a v rámci reorganizace neplánuje žádné propouštění.

Spojení Map Google a Waze

„Google je i nadále hluboce zavázán jedinečné značce Waze, její oblíbené aplikaci a prosperující komunitě dobrovolníků a uživatelů,“ uvedla mluvčí v prohlášení. Stávající uživatelé Waze jsou velmi loajální a v případě sloučení obou aplikací by velmi pravděpodobně hledali alternativu jinde.

Generální ředitel Googlu Sundar Pichai hledá po letošním zpomalení růstu reklamy oblasti, kde je možné zvýšit efektivitu. V září prohlásil, že chce, aby byl Google o 20 % produktivnější, a naznačil, že by firma mohla sloučit týmy pracující na překrývajících se produktech.

Google koupil Waze v roce 2013 za 1,1 miliardy dolarů (v přepočtu tehdejším kursem asi 21,5 miliard korun), což byl v té době jeho čtvrtý největší obchod. Akvizice vyvolala pozornost regulačních orgánů včetně Federální obchodní komise, která se nakonec rozhodla transakci nezpochybnit.

Navigaci Waze v současnosti používá 151 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Oblibu si získala především díky informacím, které mohou řidiči sdílet, a přehledem o aktuální dopravní situaci, na jehož základě plánuje optimální trasy s co nejmenší časovou ztrátou.

Kritika bývalého šéfa

Waze fungovalo po akvizici z velké části nezávisle na Mapách Google, nicméně Google z něj do svého stěžejního produktu převzal a integroval některé oblíbené funkce. V roce 2021 opustil po 12 letech firmu generální ředitel Noam Bardin, který se nyní věnuje sociální síti Post, jež má ambice stát se konkurentem Twitteru.

Bardin po svém odchodu publikoval na sociální síti LinkedIn příspěvek „Proč jsem opustil Google, nebo proč jsem zůstal tak dlouho?“, ve kterém popsal potíže, jimž musel čelit po nástupu do Googlu, včetně problémů s přijímáním zaměstnanců a interní byrokracií.

„Veškerý náš růst po akvizici byl výsledkem naší práce, nikoli podpory ze strany mateřské společnosti,“ napsal kriticky Bardin. „Když se ohlédneme zpět, mohli jsme pravděpodobně růst rychleji a mnohem efektivněji, kdybychom zůstali nezávislí.“

Na navigaci Waze bude nyní dohlížet šéf divize Geo Christopher Phillips, který předtím působil jako manažer v oblasti hudebních technologií. Google od tohoto kroku očekává, že restrukturalizace několika mapových služeb eliminuje zbytečné překrývání některých činností.

Diskuze (19) Další článek: Virtuální realita nemusí sloužit jen pro zábavu. Britové ji chtějí využívat ke zkoumání nádorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,