Google spustil A.I. Experiments. Hrajte si s jeho umělou inteligencí

  • Zahrajte si klavírní duet s robotem
  • Kreslete spolu obrázky
  • Udělejte si spolu diskotéku

Co by to bylo za týden, kdyby se Google a další nepochlubili nějakou další novinkou z oboru A.I. a strojového učení. Tentokrát jich bylo hned několik, vévodí jim však nový a efektní web A.I Experiments.

Stojí za ním právě Google a mělo by se jednat o katalog všemožných experimentálních ukázek, co nad technologiemi strojového učení postavili jak inženýři z Googlu, tak třeba i vy pomocí technologií neuronových sítí, se kterými se v posledních letech veřejně pochlubil nejen Google a umístil je třeba na GitHub.

V tuto chvíli v katalogu najdete osm experimentů, z nichž některé si můžete vyzkoušet i na mobilu nebo v prohlížeči na desktopu bez jakékoliv další instalace a konfigurace. Zpravidla se totiž jedná o webové aplikace používající některé z dostupných A.I. API od Googlu.

Quick, Draw!

Jedním z nich je hra Quick, Draw! Když ji otevřete v mobilním prohlížeči nebo klidně na desktopu, budete mít vždy dvacet sekund na to, abyste nakreslili obrázek podle slovního zadání. Program na druhé straně pak bude průběžně hádat, co že to vlastně kreslíte. Vaší kresbou se zároveň sám učí různé interpretace téhož, čili čím více lidí experiment vyzkouší, tím se zlepší i samotný robot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mám dvacet sekund na kytaru. Robot se postupně pokouší hádat, co kreslím. Kupodivu se nakonec zavčas trefil.

Giorgio Cam

I tento experiment si můžete sami vyzkoušet, stačí jej otevřít v mobilním prohlížeči, povolit kameru a něco vyfotit. Giorgio Cam se poté pokusí rozpoznat, co je na fotografii a hlasový syntetizátor stvoří verš. Vše je obalené muzikou Giorgia Morodera ve stylu diska z hodně zašlých časů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
That's painting on my screen, I think interaction is what I've seen...

The Infinite Drum Machine

Okolo hudby se točí i třetí experiment The Infinite Drum Machine, ve kterém autoři použili strojové učení k rozřazení hromady každodenních zvuků do souvisejících skupin v jednom obřím oblaku. Neuronová síť tedy rozpoznala, že se štěkot psa podobá třeba zařehtání koně, a tak oba zvuky položila v obřím mraku poblíž sebe. V experimentu tímto mrakem můžete procházet a poslouchat, hlavně ale vytvářet krátké hudební smyčky složené z nevšedních zvuků. Něco takového by asi opravdu napadlo pouze umělou inteligenci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Strojové učení rozřadilo tisíce zvuků do souvisejících skupin, které si můžete zahrát

Thing Translator

Thing Translator je vizuální překladač. Stačí v mobilním prohlížeči otevřít třeba tuto adresu s živou demoukázkou, opět povolit kameru a něco vyfotit. Aplikace se pak pokusí identifikovat, co na snímku je a přeloží to do několika světových jazyků. Toto přitom není žádné sci-fi a podobnou webovou aplikaci vyrobí třeba pomocí Cloud Vision API a Cloud Translation API každý kodér. Abychom byli spravedliví, podobná API nenabízí pouze Google, ale třeba i Microsoft.

Klepněte pro větší obrázek
Stačí namířit mobil na nějaký předmět, stisknout spoušť a počkat na výsledek

Bird Sounds

A teď zamíříme do světa ornitologů, Bird Sounds je totiž demonstrací, co dokáže stroj, když se má naučit rozpoznávat zvuk tisíců a tisíců různorodých druhů. Bird Sounds je tedy obrovskou databází kratičkých vzorků, které si můžete přehrávat. Stroj k nim přidělil fotografie ptáků, pojmenoval je a podobné zvuky zařadil na obří šachovnici k sobě.

Nelze než doufat, že v NSA nemají něco podobného, co se jmenuje třeba Citizen Sounds…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá mapa zvuků tisíců druhů ptactva strojově rozřazených podle podobnosti a automaticky identifikovaných

A.I. Duet

Poslední dnešní experiment si sice zatím bez instalace nevyzkoušíte, autoři A.I. Duetu ale slibují, že již pracují na webové verzi. Už podle názvu je zřejmé, že tu půjde o nějakou spolupráci. A opět hudební, jedná se totiž o inteligentního klavírního spoluhráče.

Neuronová síť se nejprve na základě hromady klavírních nahrávek naučila, jak zní každá melodie, takže umí smysluplně reagovat. Když tedy v programu zahrajete něco na klávesy, A.I za okamžik zahraje také a způsobem, aby k sobě oba kusy ladily. Snad tedy autoři vypustí živé demo co nejdříve. Ti ostatní mohou prostudovat zdrojové kódy na GitHubu.

Na GitHubu nakonec najdete i kód všech dalších experimentů, přičemž se zpravidla jedná buď o serverový kód pro Node.js a webový frontend, anebo něco podobného. Vše je přitom postavené na již existujících otevřených technologiích pro strojové učení (zmíněné API od Googlu, TensorFlow apod.), čili pokud si vyhradíte jeden víkend, rozjedete je s trochou píle na svém (ideálně linuxovém) počítači také.

Diskuze (2) Další článek: SpaceX bude vypouštět 4 425 satelitů na oběžnou dráhu, poskytnou všudypřítomný internet s rychlostí 1 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,