Google už dostal 70 tisíc požadavků na vymazání, dochází k cenzuře

Od květnového rozhodnutí Soudního dvora EU má Google napilno. Musí zpracovávat již více než 70 tisíc požadavků na odstranění výsledků z vyhledávání, které podléhají tzv. právu na zapomenutí. Agentura AFP však zároveň upozorňuje, že práva na zapomenutí bývá zneužíváno de facto k cenzuře. Odstraňovány totiž mají být jen odkazy, kde zájem na ochranu osobních údajů není převýšen veřejným zájmem o informace a ne vždy je této podmínce vyhověno.

Zástupci britských médií BBC a Guardian upozornili na odstranění některých jejich článků z vyhledávání na Googlu, které se týkaly starších kauz z let 2007 a 2010. Tehdy obvinění činitelé požádali Google o vymazání odkazů na tyto články a Google jim vyhověl. A nejsou to jediné mediální případy, které by z důvodu veřejného zájmu neměly být odstraňovány. Role soudce, která má rozhodnout, co je a co není ve veřejném zájmu, však byla svěřena přímo Googlu.

Kritici sporného rozhodnutí opakovaně poukazují na skutečnost, že práva na zapomenutí využívají v nemalé míře zločinci a politici s pošramocenou minulostí. Informace související s jejich jménem se přitom mohou stát veřejným zájmem později, nehledě na to, že jednou daná minulost už je prostě daná a každý by měl být plně zodpovědný za své činy a nést všechny důsledky. O nesmyslnosti nařízení svědčí i skutečnost, že platí jen pro evropský Google a cílové články z webu nezmizí. Stačí tak použít americkou verzi Googlu nebo jiný vyhledávač a odkazy se v něm pět zobrazí. Do toho evropského pak stačí namísto přesného jména dodat trochu jinou vyhledávací frázi a odkazy zobrazí rovněž.

Diskuze (4) Další článek: Před cestou do USA si nabijte elektroniku, jinak můžete mít problémy

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,