Hackeři se dostali do cloudu Tesly běžícím na Amazonu a těžili kryptoměny

Bezpečnostní společnost RedLock, která se specializuje na kyberútoky a odhalení děr v systémech, objevila hacknutý účet na AWS (Amazon Wev Services) společnosti Tesla.

Tesla používá cloudovou platformu Amazonu na mnoho věcí, kromě sběru dat z automobilů i analýzu a podobně. RedLock odhalil, že jeden z administračních účtů neměl heslo a hackeři přes něj využívali výkon cloudu k těžení kryptoměn.

V rámci odměn za odhalení chyb Tesla vyplatila RedLocku pouze 3 tisíce dolarů, takže lze předpokládat, že nešlo o nějaký kritický účet, který by měl vliv na celou platformu či zabezpečení uživatelských dat. Ostatně podle vyjádření zástupců šlo pouze o testovací účet pro interní automobily Tesla.

Právě bezpečnost celé platformy je pro automobilový průmysl stále kritičtější. Obzvláště s příchodem autonomních systémů, které budou zpracovávat data z obrovského množství vozů a budou pochopitelně obsahovat i soukromá data o jednotlivých jízdách daných uživatelů. Pro hackery mají taková data jistě vysokou cenu a v nejhorším případě by případné hacknutí mohlo ovlivnit i samotnou funkčnost platformy, která bude v nějaké formě udržovat autonomní vozidla neustále připojená a kontrolovaná.

Diskuze (7) Další článek: Na co si netroufne Microsoft, nabídne Ubuntu na jaře. Půjde instalovat bez vestavěných aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,