HP PageWide: inkoustový tisk zažívá znovuzrození

  • Nová technologie PageWide se dostává i do kancelářského použití
  • Inkoustový barevný tisk bez pohyblivé hlavy a za nízkou cenu
  • HP se snaží zaujmout zcela novou nabídkou tiskáren

Hewlett-Packard už se dnes dělí na dvě společnosti – HP Inc. a HP Enterprise. Zatímco HP Enterprise se zaměřuje na servery, cloud, software nebo síťové technologie, HP Inc. řeší pouze desktopové počítače, notebooky, mobilní telefony, tablety a hlavně vše kolem tiskových technologií a řešení.

Klepněte pro větší obrázek
Celkové výsledky příjmů HP za poslední fiskální čtvrtletí roku 2015

HP Inc. v Lisabonu pořádalo velkolepé představení zcela nové nabídky kancelářských řešení pro tisk, které je dle tvrzení největší za posledních deset let. V záplavě 15 nových tiskáren řady OfficeJet Pro a LaserJet však vynikala zcela nová řada pro kancelářské použití – HP PageWide.

Dokonale přesné kapky

Technologie HP PageWide je už poměrně dlouho prověřená v oblasti velkých inkoustových tiskáren (vytisknuto více než 140 miliard stránek) nebo 3D tiskárnách od HP, tentokrát se ale podařilo speciální tiskovou hlavu dostat i do menších velikostí pro tisk běžných A4 stránek. HP PageWide je tak poprvé v běžných kancelářských tiskárnách a přináší nejen rychlý tisk černobíle i barevně, ale i úsporný tisk.

Klepněte pro větší obrázek
Detail soustavy trysek v tiskové hlavě PageWide

Jak lze vidět na fotografiích, hlava je pevně umístěná a pokrývá celou šířku stránky A4. Po celé délce jsou umístěné trysky, kterých je celkem 42 240. Každá barva má tak k dispozici 10 560 trysek pro přesné dávkování nového pigmentového inkoustu. Jednotlivé kapky které se nanáší na papír, jsou nesmírně malé – z jednoho gramu pigmentového inkoustu se tvoří přibližně 125 milionů kapek, které mají objem osm pikolitrů. Umístění těchto kapek na povrch papíru musí být nejen extrémně přesné, ale i rychlé.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
HP PageWide - tisková hlava i s napojení na cartridge

Aby HP docílilo rychlého ale stále kvalitní tisku i v barvě, muselo zdokonalit i přesnost pohybu papíru, protože jak už jsme zmínili, samotná hlava je statická a vůbec se nepohybuje. Při tisku dochází k nanášení více než deseti milionů kapek za sekundu.

Pokud jde o rychlost tisku, je možné u nových kancelářských modelů tisknout barevně i černobíle s rychlostí až 75 stránek za minutu. Konstrukce je jednodušší, takže HP slibuje i menší náklady na servis. PageWide se také pyšní extrémně nízkou spotřebou – jak elektrickou (až o 84 % méně), tak i inkoustovou. Dle tvrzení lze vytisknout až 20 tisíc stránek černobíle nebo 16 tisíc stránek barevně na největší verzi inkoustové cartridge.

Klepněte pro větší obrázek
Podnikové tiskárny HP PageWide

I když řada tiskáren PageWide nabízí jen verze pro tisk A4, HP chystá v budoucnu i větší verzi, která bude podporovat i rozměr A3. Na oficiální představení si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Barevný tisk levnější než s laserem

HP chce s PageWide pro kanceláře zaujmout hlavně výhodnou cenou při provozování. Tiskárny PageWide používají speciální pigmentový inkoust, který je optimalizovaný právě pro použité trysky a jak jsme se ujistili, HP rozhodně nedoporučuje používat neoficiální inkoust, který by mohl poškodit unikátní tiskovou hlavu, jež je na tiskárně to nejdůležitější.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání kvality inkoustu - vlevo černá kapka neoficiálního inkoustu, vpravo černá kapka originálního inkoustu v oranžovém inkoustu

Při prezentaci jsme mohli vidět srovnání i mezi klasickými originálními a neoriginálními inkousty pro běžné inkoustové tiskárny, kdy byla skvěle ukázána nízká kvalita inkoustu a jeho rozpouštění, které vede k nižší kvalitě tisku i poškození tiskových hlav i u běžných inkoustových tiskáren.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na otázku, zda u tiskáren s technologií PageWide hrozí například zasychání inkoustu v hlavě, byla odpověď zcela jasná – nic takového nehrozí. Konstrukce to vylučuje i když se tiskárna nebude vůbec používat a bude odpojená od napájení.

Bezpapírová kancelář se stále oddaluje

Jak se v rozhovoru vyjádřil Kalle Marsal, produktový viceprezident pro tisková řešení HP, už před deseti lety se tvrdilo, jak velmi rychle dojde k přechodu k bezpapírové kanceláři, kdy bude vše řešené digitálními technologiemi. Tisk je ale stále důležitou součástí kanceláří po celém světě a zatím není moc vidět, že by docházelo k nějakému útlumu – rozdíly v prodejích jsou 0 % až -1 % při porovnání s minulostí.

Klepněte pro větší obrázek
HP PageWide Pro 477dw

Stále dominuje hlavně černobílý tisk, ale s příchodem levného a rychlého barevného tisku, který poskytuje technologie PageWide, HP očekává, že bude i barevný tisk více populárnější a pomalu se začne blížit černobílému tisku. V případě laserového tisku HP neočekává v nejbližší době nic revolučního jako je PageWide u inkoustového tisku, nicméně i laserový tisk se stále zlepšuje.

Klepněte pro větší obrázek

Posledních pět let byl trend, že se ve firmách koncentrovalo jen pár velkých barevných tiskáren, ale takřka všude byly černobílé tiskárny. Uživatelé tak spíše tiskli černobíle, protože černobílé tiskárny měli obvykle blíže a znamená to nižší náklady. S HP PageWide se ale tyto zažité důvody mohou změnit.

Tisk z mobilu? Nejlepší zážitek je na iOS

HP se snaží zlepšovat podporu tisku z mobilních zařízení jako jsou chytré telefony nebo tablety, hlavní je teď v této oblasti mobilní systém Android. HP tak spolupracuje v rámci aliance s Googlem nebo třeba i Samsungem, aby tisk z mobilního zařízení s Androidem byl co možná nejpohodlnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompletní portfolio tiskáren HP v řadách OfficeJet Pro, LaserJet a PageWide

Dle HP je ale na iOS nejlepší zážitek při tisknutí, protože Apple už před přibližně pěti lety začal s HP spolupracovat na tom, aby tisknutí z iOS byl „nejlepší“ pro uživatele (AirPrint). A právě takové sjednocení a jeden směr vedl ke skvělému výsledku. V rámci Androidu i Windows se spousta výrobců zpočátku snažila o vlastní řešení, což nevedlo k příliš dobrým výsledkům.

Důležitá je i bezpečnost

Ke slovu se dostala i bezpečnost, která je ve firmách stále důležitější. HP se pochlubilo tím, že u podnikových tiskáren používá několik stupňů ochrany proti případnému útoku.

Klepněte pro větší obrázek
Zabezpečení podnikových tiskáren od HP má několik stupňů

Moderní tiskárny už jsou vlastně klasické počítače, protože na nich běží nějaká forma operačního systému a možnosti předinstalovaného softwaru jsou poměrně komplexní, třeba i s propojením do internetu. HP proto kontroluje integritu nainstalovaného biosu a firmwaru proti případnému podvržení a snaží se neustále monitorovat případný nebezpečný útok například přes síť nebo přes USB port.

Diskuze (44) Další článek: Mnozí zákazníci UPC stále riskují. Jejich Wi-Fi modemy jsou často špatně zabezpečené

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,