Hry ve Windows Store si nekupujte, přijdete o důležité funkce

Windows Store příliš nefunguje v mobilním systému a ještě o něco horší je to v případě desktopů. Přesto se však Microsoft nevzdává a aktuálně se chystá zaujmout hráče. Ve Store se tak objevil nový Rise of Tomb Raider a chystají se i další tituly. Jenže na rozdíl od Steamu či dalších herních platforem zvolil Microsoft ještě uzavřenější cestu než v případě konkurence a omezil tím některé z podstatných funkcí her.

obrázek 111.jpg
Rise of the Tomb Rider je první velkou hrou v desktopovém Windows Store. Jenže omezení připomínají spíše konzoli

Windows Store je platformou, v níž mají aplikace omezený přístup k hardwaru. A limity se nyní ukázaly při první plnotučné hře, která na Windows Store zamířila. Rise of Tomb Raider tak například nepodporuje SLI či Crossfire, tedy spřažení dvou a více grafických karet. Dále je vždy napevno aktivována funkce vertikální synchronizace, která zkrátka nejde vypnout. Podobně lze potom provozovat hru pouze v celoobrazovkovém režimu a do okna ji nelze přepnout.

 

Hry nepodporují více grafických karet, nelze je hrát v okně a nemají spouštěcí EXE soubor

 

Další omezení potom vychází ze struktury moderních aplikací, které nemají žádný spouštěcí EXE soubor. Tím pádem si ji například nemůžete přidat do knihovny ve Steamu nebo s ní použít software pro vytváření maker pro myš či klávesnici. Stejně tak nebudou fungovat programy pro měření FPS nebo natáčení videa ve hře – typicky FRAPS.

Microsoft to s hrami na Windows Store myslí vážně. Očekáváný titul Gears of War Ultimate Edition, který je Microsoftem distribuován, bude k dispozici exkluzivně pouze na Windows Store. To stejné se potom očekává od Quantum Break. Třeba do té doby podpora pro zmíněné funkce přibyde i přesto se však tento způsob přetvoření Windows 10 na herní konzoli nezdá být zcela šťastným.

Diskuze (34) Další článek: Eset od rána hlásí trojské koně na mnoha webech. Jde o planý poplach [Aktualizováno]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,