Hyundai si za miliardu dolarů koupilo fabriku na terminátory Boston Dynamics

Oživeno: Jihokorejský holding Hyundai Motor Group po půlroce dokončil akvizici ikonického robotického studia Boston Dynamics, které v minulosti krátce patřilo i Alphabetu, aby nakonec skončilo v portfoliu japonské SoftBank.

Klepněte pro větší obrázek
Hyundai už měsíce slibuje, že jde společnosti o technologickou synergii a chce dostat robotické technologie i do mobility, což naznačuje i tato koláž

Pro fanoušky robotiky by to měla být dobrá zpráva, Boston Dynamics totiž po dlouhých letech skončil v náruči společnosti, které prý nejde pouze o investici, ale skutečně o technologickou a produktovou synergii. Hyundai chce využít robotického know-how jak v segmentu mobility, tak komercializaci skladových manipulačních robotů a počítačového vidění.

Akvizice přišla Hyundai na 1,1 miliard amerických dolarů, přičemž skupina získala 80% kontrolu nad Boston Dynamics. 20% podíl si pak ponechala japonská investiční SoftBank. Ta se mimochodem aktuálně zbavuje většiny i v druhé a mnohem rozsáhlejší akvizici: Loni oznámila prodej čipového studia ARM Holdings, které skončí naopak v náruči Nvidie.


Bostonská fabrika na humanoidní roboty a elektronická psiska Spot našla nového majitele. Po pětileté epizodě pod křídly Googlu a třech letech pod japonskou skupinou SoftBank bude nyní patřit jihokorejské automobilce Hyundai Motor Company. Ta zároveň slibuje, že tentokrát už opravdu půjde o průmyslovou synergii a hodlá akvizice využít k vývoji komerčních robotických platforem.

O kontraktu, jehož cena se vyšplhala na 1,1 miliard dolarů, se spekulovalo už několik dlouhých týdnů, přičemž Hyundai získá v robotickém studiu 80% podíl. P2tina zůstane i nadále v rukou SoftBank Group.

Hyundai počítá, že nejprve využije massachusettského know-how k vývoji robotů pro logistiku. Ty si ve velkém buduje třeba Amazon a pracují v jeho obřích skladech. Zpravidla se jedná o kolaborativní jezdící plošiny, které převážejí palety k lidským zaměstnancům. Hyundai vidí podobný potenciál.

Podívejte se, jaké kousky dnes zvládnou humanoidi od Boston Dynamics:

Akvizice nicméně neznamená konec vývoji nejmedializovanějších humanoidů, díky kterým se z Boston Dynamics stala značka, kterou znají po celém světě. Hyundai v tiskové zprávě píše třeba o využití ve zdravotnictví nebo pečovatelské službě.

Nakonec nesmíme zapomenout na hlavní byznys jihokorejského konglomerátu. Investice chce samozřejmě využít i při vývoji autonomních automobilů.

Diskuze (16) Další článek: Kráčející rover by se mohl vydat do dosud neprozkoumaných oblastí Marsu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,