IBM investuje pět miliard dolarů do cloudu a hackne Brno

IBM letos investuje čtyři miliardy dolarů do cloudu či dat, další miliarda pak padne na softwarově definovaný storage. Firma v Brně chystá i první hackathon.

Vedení IBM se tento více než stoletý koráb neustále snaží otáčet do nové éry. Kromě prodeje některých částí a výrazných propouštění na tom firma jde také přes veliké investice. IBM se aktuálně chystá uvolnit celkem pět miliard dolarů. Čtyři miliardy ještě letos investuje do cloudu, dat a analytiky, „mobile a social“ a bezpečnosti. Další miliardu pak uvolní průběžně během následujících pěti let. Půjde do oblasti softwarově definovaného ukládání dat.

Letošní čtyřmiliardová investice s sebou nese také poměrně ambiciózní cíle. Šéfka IBM Virginia Rometty na včerejším konferenčním hovoru s analytiky a novináři uvedla, že by nový typ byznysu měl do roku 2018 dosáhnout na roční tržby 40 miliard dolarů, tedy na zhruba 40 procent celkových tržeb. Pro srovnání, IBM za loňský rok ze stejných oblastí vygenerovala 25 miliard dolarů, což je zhruba 27 procent z celkových čísel.

Částka čtyř miliard dolarů není jedinou investicí, kterou Big Blue v cloudu a přidružených oblastech plánuje. Nezahrnuje totiž akvizice jiných společností. „Budeme kupovat to, co potřebujeme. Budeme aktivní v těchto nových oblastech,“ vzkázala Rometty.

Miliardy a miliardy dolarů

IBM se postupně zbavuje starého typu byznysu a přechází na nový. Firma prodala x86 servery čínskému Lenovu, zbavila se výroby čipů ve prospěch Globalfoundries a jak už jsme také dříve psali, propouští lidi z této staré éry a hledá nové s jinými schopnostmi. Rometty na včerejším hovoru opět připomněla, že toto všechno povede k tomu, že IBM bude „opět předělána“.

Masivní investice Big Blue skutečně nelze upřít. IBM v posledních letech za více než dvě miliardy dolarů koupila cloud SoftLayer, ke kterému pak přihodila další 1,2 miliardy dolarů na rozšíření datových center. Další miliarda dolarů pak šla na rozvoj byznysu kolem dlouhodobě budované umělé inteligence Watson. Ten je nyní mimo jiné dostupný právě z cloudu a může si ho tak dovolit „každý“, včetně vývojářů. Miliardy proudí také na podporu Linuxu, OpenStacku a dalšího open source.

Klepněte pro větší obrázek
Ohlášené investice v sobě nezahrnují další akvizice. Virginia Rometty.

Cloudový byznys IBM postupně narůstá a SoftLayer se začíná řadit mezi užší špičku ve svém oboru. SoftLayer v loňském roce rostl o 60 procent a vygeneroval tržby kolem sedmi miliard dolarů. Není ovšem zcela jasné, jak IBM tyto cloudové výsledky počítá. Do rozvoje cloudu se každopádně nadále investuje. Naposledy Big Blue představila nástroje pro integraci privátních a veřejných cloudů.

IBM ovšem celkově padá – za poslední rok tržby klesly ze 100 miliard dolarů na 93 miliard. Virginia Rometty nyní tvrdí, že je to řízený proces: „Většinu poklesu tržeb jsme zapříčinili cíleně sami. Restrukturovali jsme hardwarový byznys, který nyní tvoří méně než 10 procent obchodů společnosti. A vrátili jsme ho k zisku.“

Hackování v Brně

Další zajímavou novou složkou byznysu IBM mohou být takzvané softwarově definované storage. Tato oblast vychází ze stejné myšlenky, jako virtuální sítě či virtualizace serverů, a sice že lze na komoditním hardwaru pomocí softwaru vystavět pružné úložiště dat. IBM v této oblasti začalo více spolupracovat s Ciscem a během pěti let investuje miliardu dolarů do dalšího rozvoje.

Cloud, Watson a další cloudově-datové novinky mají ke staré „IBMce“ přilákat také mladší generaci zákazníků a uživatelů. Firma aktivně prosazuje vlastní sadu nástrojů a služeb BlueMix, pomocí kterých je možné vyvíjet a provozovat cloudové a mobilní aplikace. BlueMix je mimo jiné jednou ze stěžejních součástí spolupráce IBM s Applem.

Přes BlueMix lze akvírovat nové zákazníky a IBM se toho snaží využívat také v Česku. Tady už na BlueMix a SoftLayer ulovila řadu začínajících technologických firem. Za měsíc IBM v Brně pořádá také první hackathon nazvaný CityHack. K dispozici dá technologie jako Watson či právě BlueMix. Takzvaná chytrá města jsou další z oblastí, kterou chce Big Blue rozvíjet.

Diskuze (6) Další článek: Byznysový zápisník: HP chce koupit Aruba Networks

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,