IDC i Gartner hlásí propady prodejů počítačů a notebooků. Jedničkou je stále Lenovo

Zatímco minulý rok jsme se dočkali poprvé po letech mírného zpomalení propadů prodejů počítačů a notebooků, začátek letošního roku nevypadá zrovna ideálně,. Alespoň dle odhadů analytických společností IDC a Gartner.

Dle Gartneru se za první čtvrtletí letošního roku prodalo celkem 58,523 milionu počítačů a notebooků po celém světě, což je při meziročním srovnání pokles o -4,6 %. Největší propad je především u méně známých značek, ale také u Aceru nebo Asusu.

Klepněte pro větší obrázek
Prodeje počítačů a ntoebooků dle statistik Gartneru

Lenovo zůstává stále jedničkou na trhu s podílem 22,5 % (13,2 milionu kusů), HP je na druhém místě s tržním podílem 21,9 % (12,8 milionu kusů), třetí je Dell s 17,6% podílem (10 milionů kusů) a čtvrté místo si stále drží Apple, který dle odhadů prodal 4 milionů kusů Maců a MacBooků a má tržní podíl 6,8 %.

Klepněte pro větší obrázek

Zatímco první trojice.v prodejích rostla (nejvíce Lenovo), od Applu dále už vše v meziročním srovnáním ve stejném čtvrtletí ztrácí prodeje. Bude rozhodně důležité, jak se budou vyvíjet další čtvrtletí, protože by to znamenalo, že mírná naděje z minulého roku velmi rychle splaskne a bude tak spíše docházet k dalšímu útlumu prodejů.

Diskuze (13) Další článek: Mapy.cz umí navigovat mezi pruhy a upozorní na překročení povolené rychlosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,