Ifttt.com: Propojte a automatizujte svůj internet

Na poštu používáte jednu službu, na fotky druhou, čtete Twiitter, mrvíte fotky v Instagramu a organizujete se v Google Kalendáři? Ifttt toto vše dokáže propojit.

Když začnete používat několik webových služeb naráz, dříve či později vás začne trápit, proč spolu nespolupracují, a za dlouhých nocí budete přemýšlet, jak by to bylo skvělé, kdyby se třeba každý check-in na populárním Foursquare uložil zároveň i do Google Kalendáře. Je přeci skvělé mít přehled o tom, kde jste všude byli a co jste dělali na jednom unifikovaném místě.

Chytrá webová ústředna, která vše propojí

Chytrá služba Ifttt.com toto všechno umí, je to totiž taková internetová ústředna, která bude propojovat populární webové aplikace přesně podle vašeho gusta.

ifttt.png
Ifttt je programátor, který propojí desítky služeb pomocí jednoduchých úkolů – vazeb

Ale pěkně popořadě. Ifttt pracuje se dvěma základními pojmy: tasks (úkoly) a channels (kanály = propojované služby).Takže to moje vysněné přeposílání checkinů je vlastně task – úkol, který má propojit dva channels – dvě webové služby.

Mocné úkoly if–then

Pokud jste na škole alespoň trošku přičuchli elementárnímu programování, už tušíte, proč má tato služba tak podivný název. Není to nic jiného než zkratka pro zápis té nejjednodušší programátorské podmínky if–then (pokud se něco stane, pak něco udělej). Ifttt je tedy zkratkou výrazu If this then that.

ifttt  task.png
Takto vypadá úkol ve správci: pokud se něco stane na mém Foursquaru, něco udělej v mém Google Kalendáři. V tomto případě se uloží moje poslední pozice

Přesně tak funguje konstrukce úkolů. This je kanál, kde se bude něco kontrolovat, a that je zase kanál, kde se práce našeho úkolu projeví.

Video: Rychlé vytvoření úkolu

Když mě někdo zmíni na Twitteru, zakřič

Do Ifttt.com dnes můžete napojit desítky služeb počínaje Twitterem a Facebookem a konče třeba některými službami Googlu. G+ bohužel díky absenci pořádného API stále chybí.

Aby mohl Ifttt se službami pracovat, budete je muset samozřejmě autorizovat, což je snad jediné bezpečnostní riziko celé této legrace. S těmito právy sice Ifttt získá téměř dokonalou kontrolu nad daty všech propojených služeb, bez ní to ale jednoduše nejde a vše zůstává poměrně transparentní. Každý kanál snadno kdykoliv odpojíte. Pokud je to pro vás příliš vysoké riziko, asi nemá smysl číst dál.

 ifttt channles.png  ifttt gmail channel.png
Přehled kanálů (ty barevné jsem už autorizoval a mohu je použít) a karta kanálu s možností rychlého odpojení a s přehedem nejoblíbenějších úkolů, které mohu použít

Pokud se s tím ale smíříte, budete moci konstruovat mnohdy skutečně velmi smysluplné úkoly. Já například nečtu Twitter tak často a nemám na telefonu nainstalovaný ani klient. Mnozí lidé mi ale skrze Twitter docela často píšou zprávy, kterých si tak mnohdy všimnu až po několika dnech. S Ifttt tento problém mohu snadno vyřešit, službě totiž naprogramuji jednoduchou podmínku:

Když se na Twitteru objeví zmínka s mým jménem, ať mi robot Ifttt přepošle text zprávy na GTalk.

V praxi jsem tedy použil dva kanály Twitter a GTalk propojené do jednoho úkolu, který bude Ifttt provádět (prý) každou čtvrthodinu.

ifttt pocasi.png  ifttt pocasi.png
Jezdím do práce na kole, i tento úkol se mi tedy hodí: pokud má podle předpovědi zítra pršet, pošli mi na GTalk zprávičku se základní předpovědí.

Takových scénářů je obrovská hromada. Pokud používáte třeba Instagram, můžete nastavit podmínku, která při publikaci nové fotky přepošle kopii do vybrané galerie na Facebooku, do Picasy aj. Možných kombinací jsou opravdu stovky, proto Ifttt zavádí ještě jeden anglický termín – recipes.

Stovky propojení a možných úkolů

Recepty nejsou nic jiného než přednastavené úkoly od komunity uživatelů. Najdete je nejen v samostatném katalogu, ale také u každého kanálu – služby k propojení. I když tedy třeba ani nemáte páru, jak by se dala kdejaká služba propojit, Ifttt vám poradí, jak ji lze efektivně svázat třeba s RSS, e-mailem a dalšími.

ifttt recipes.png
Katalog receptů – připravených úkolů od komunity. Chcete uložit fotografii na Instagramu i na Dropbox? Žádný problém.

Pro mnohé pokročilejší uživatele to celé jistě zní jako pohádka – pokud už tedy Ifttt dávno nepoužívají. Kde je tedy zakopaný pes? Zatím se zdá, že nikde. Podle některých dlouhodobých uživatelů občas úkoly nepracují úplně na jedničku a některé události prostě nezpracují, celý experiment ale stále běží ve fázi betatestování, takže to bychom asi autorům mohli odpustit.

Problém nejspíš nastane i s některými kanály – třeba s SMS. Ifttt sice dle svých slov podporuje i zahraniční operátory, ale na moje telefonní číslo žádná autorizační SMS nedorazila. Pokud by se vám to podařilo, mohou nejrůznější notifikace chodit přímo na váš telefon. Třeba když vám do poštovní schránky dorazí e-mail od šéfa.

Diskuze (14) Další článek: Na konci roku Intel uvede výkonné mobilní dvoujádro s TDP pouze 17 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,