Intel čelí podezření, že o chybě v procesorech řekl Číňanům dříve než americkým firmám

Jakoby samotné chyby Spectre a Meltdown v procesorech nebo podezřele včasný prodej akcií šéfa Intelu samy o sobě nestačily, Intel má v této souvislosti další průšvih. O zjištěných chybách měl totiž nejprve informovat čínské firmy a až s odstupem ty americké.

The Wall Street Journal zveřejnil informace, podle kterých Intel o problému se zneužitelnou chybou v procesorech informoval nejdříve čínské společnosti Lenovo a Alibaba. Díky tomu lze předpokládat, že čínská tajná služba, která má pod sebou i slušnou armádu hackerů, věděla o této zneužitelnosti dříve než američtí bezpečnostní experti.

Intel o chybě věděl už od června minulého roku, přičemž k oficiálnímu zveřejnění došlo až 3. ledna tohoto roku. Pokud čínská vláda byla informována mezi prvními, měla několik měsíců na to, tuto chybu nejen opravit, ale také případně zneužít pro vlastní účely.

Žádné důkazy zatím neexistují, ale jedná se o další věc, která by mohla být problémem hlavně pro Intel a jeho důvěryhodnost u partnerů, kteří na jeho procesorech staví obří datacentra a superpočítače. Mezi nimi je rovněž i americká vláda a další mezinárodní organizace.

Takové informace tak mohou zase o něco zesílit tlak na to, používat pro stavbu rozmanitější architekturu, jiné druhy procesorů nebo se dokonce pustit do vlastních, jako to udělal například Apple u mobilních zařízeních nebo Čína u výkonných čipů pro superpočítače.

O chybách Spectre a Meltdown jsme mluvili v nedávném Týdnu Živě:

Diskuze (2) Další článek: Plamenomet od Elona Muska je opravdu v prodeji. Připravte si 12 tisíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,