Intel Compute Stick - tyčinka s Windows 8.1

Nic menšího s Windows 8.1 nenajdete. Ani cena není k zahození, byť tablety s dotovaným systémem Windows 8.1 with Bing zdarma ji podrazí.

V podobné velikosti jsme zvyklí vídat spíše krabičky se systémem Android a pomalými procesory. Tady je schovaný Intel Atom Z3735F, tedy stejný, jako právě v těch nejlevnějších tabletech. Jde o 64bitový čtyřjádrový procesor platformy Bay Trail. Tady je ale operační systém 32bitový. Výkon není rozhodně dechberoucí, ale  počítač je použitelný na jednoduché surfování nebo nenáročnou práci v v jednom programu. Vytváření prezentace v Powerpointu zatímco si v prohlížeči dohledáváte zdroje, představuje takový pomyslný strop náročnosti. Full HD videa nicméně přehrajete včetně těch na YouTube. Přes menší výkon ale uvnitř této malé krabičky najdete ventilátor, ten se sice běžně netočí, při větší zátěži jej ale už v tiché místnosti uslyšíte.

Přesto jde o plnohodnotný počítač se systémem Windows 8.1. Uvnitř jsou rozumné dva gigabajty paměti a 32GB úložiště, které dále můžete rozšířit přes microSD kartu. Levnější tabletová konkurence nabídne většinou 1GB/16GB, což už znamená skřípání zatnutých zubů. Pro další periferie je tu jediný USB port, pokud tedy chcete připojit něco víc než myš a klávesnici, budete potřebovat USB hub.  Pro klávesnici a myš můžete použít případně Bluetooth. Napájení se připojuje přes microUSB a v balení najdete zdroj s 2A výstupem. Počítač se ale rozjede i při připojení na základní půlampérové USB a vydrží tak i náročné benchmarky. Jenom potom nepočítejte s připojováním externích USB disků vyžadujících napájení.

stick04.JPGstick05.JPG
HDMI výstup, microSD, USB pro napájení a jedno USB na periférie. Víc tu toho není.

Díky takovému napájení můžete počítač zezadu strčit do televizoru a vytáhnout si napájení z obyčejného USB, které dnes na televizích bývá. Ideální cílovou skupinou tak pro tento počítač budou reklamní a informační obrazovky v obchodech. Do běžné obrazovky zasunete tuto chytrou nenápadnou krabičku a dálkově přes WiFi tam budete posílat potřebný obsah. Díky standardní platformě Windows nebude problém s potřebnými programy a kompletní řešení můžete pořídit docela levně.

stick02.JPGstick03.JPG
Navzdory nebo právě kvůli malému tělu je uvnitř ventilátor pro chlazení

Naměřili jsme

PCMark 7 2308*
PCMark 8 nedokončil se
Octane 2.0 6465 (5654 pro 2 současně)
disk 144 MB/s čtení
76,4 MB/s zápis

* Výsledky jsou zkreslené chybným zpracováním času v zařízení.
 

Náš konkrétní kus bohužel vykazoval podivnou chybu v času. To, že jej nezná po startu systému, není u podobných krabiček neobvyklé, od toho je tu synchronizace s internetem. Tady se ale občas čas skokově rozhodil o měsíce a hodiny po pár minutách. Podobně i PCMark 7 označil výsledky za neplatné kvůli chybě v času a PCMark 8 se nedokončil vůbec. Intel podobné chování v zahraničních recenzích nezaznamenal a ani to není způsob, jak by se Compute Stick měl chovat. Proto to budu pokládat za reklamovatelnou záležitost chyby kusu. Pro úplnost to ale uvádím.

stick06.JPGstick07.JPG
V balení získáte i HDMI přechodku pro snadnější připojování a 2A USB adaptér

stick05.JPG
Intel Compute Stick

Intel Atom Z3735F, 1,33 GHz
2 GB DDR3
32 GB eMMC
microSD s podporou UHS I
HDMI 1.4, USB 2.0
WiFi 2,4GHz 802.11n, BT 4.0
103 × 38 × 12,5 mm

Cena: 4 099 Kč
zapůjčil: CZC.cz

Pro domácí použití to tak jednoznačně nevidím. Kompromisy tu jsou přece jen výrazné a za menší příplatek můžete mít více USB portů lepší rozšiřitelnost a lepší výbavu, když půjdete do samostatného počítače, nebo třeba i ten displej a akumulátor, když zvolíte cestu tabletu nebo malého tabletu s klávesnicí.

Existují i Windows 8.1 tablety s HDMI výstupem za nižší cenu. A jestli to chcete jen k televizi na přehrávání filmů, levnější krabičky s Androidem a KODI (XBMC) to zastanou zcela spolehlivě.

Intel Stick je ale rozhodně unikátním nejmenším počítačem s Windows. Na doma moc využitelný není, nemá ale smysl jej kvůli tomu úplně zatracovat.

Diskuze (31) Další článek: GeForce GTX 980 Ti je už za rohem, objevily se i specifikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,