Intel hlásá smrt tabletům. Nic jiného mu ani nezbývá

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 146

Názory k článku

12. 01. 2012 00:11

Vlastním stolní PC(win), notebook(win), tablet(iOS) i smartfone(Android). Když jsem koupil smartfon byl to opravdu takový ten doplněk na nouzový internet, email sem tam nějaká hra či video když se někde čekalo či nudilo. Také Android po delší době spiš zklamal, ale na něco je použitelnější. Když jsem poté sáhl po tabletu notebook nezapínám vůbec, smartfon funguje už spíše jen jako fon, ale stále ho využiju a ke stolnímu Pc usednu jen v nutnosti ( cca 1x týdně) opravdu udělat nějakou složitějši operaci nebo kvůli pohodlnější praci s textem či grafikou,která má delšiho trvání(myslím tím více dní).
Tablet přesto oceňuji jako pohotový a ihned při ruce na běžné užívání v domácnosti, ale jeho pracovní a pohotovostní hodnoty se tále rozšiřují a mají mnoho nových využití na místech kde je notebook neohrabaný. V iOS zatím mnohem více než v Androidu ať si řiká kdo chce co chce. Vlastním oboje. Jeden obor za všechny je např zdravotnictví. Tam se tablety začínají hodně rozmáhat, ale nemá smysl tu někomu jmenovat na co vše by to bylo dobré a někoho přesvedčovat, když si tu každý hledá jen ty své priority. I pro běžné lidi kteří potřebují jen doma přístup na net je tato věcička nejideálnejší a těch je sakra hodně.
To že nejde na tabletu pracovat s fotografiemi a RAW soubory je také nesmysl(ne na Androidu). Na iOS je opravdu pár velmi vydařených plnohodnotných editorů které to zvládnou s elegancí sobě vlastní(zrovna tak 2D grafiku). A pro fotografa na cestach je to ideální zařízení. Samozřejmě pokud můžu nechám si to na doma kde se s tím budu dny a dny mořit raději u PC. Ale i to možná časem nebude nutné. Blbost na hraní? Naopak např. na strategie je to v celku ideální. Ne každý potřebuje šaškovat u volantu. A periferie jako ovladač lze připojit i přes bluetooth. Nebo to připojit bezdrátově k TV a řídit přimo tabletem což není úplně to ono pro nadšence ale většina bude uchvácena i z této možnosti. V psaní textu nevidím moc problém je to otázka zvyku a klávesnice se dá připojit. A nebo? Což takhle diktování textu? Nebude to dlouho trvat a Siri už to dokonce i umí. Já vím ne každý chce někde nahlas něco diktovat, ale když je člověk v místnosti sám nebo jde o rutiní blbosti každý to rád namluví než se s tím psát. Dotyková klávesnice je oproti klasické někdy také výhoda. Nevadí ji totiž prach,polití a kdejaká špína. Stači to jen utřít. A to že údajně někdo mrší web kvůli tabletům to je spíš neschopnost designera. Tablet jen tak nezanikne. Naopak bude v různých podobách všude kolem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 21:55

Nemyslím si, že ultrabooky nahradí tablety, zrovna tak tablety nenahradí ultrabooky/notebooky. Každé zařízení je určené pro něco jiného. Ultrabook je prostě pořítač, má velkou pohodlnou klávesnici, touchpad/trackpad, velký displej, lze k němu připojit hromada periferií, pracuje se na něm vcelku pohodlně, však to ostatně všichni známe. Oproti tomu tablet je primárně určený pro konzumaci obsahu. Na iPadu se sice dá vcelku pohodlně psát, když se připojí klávesnice a iPad se dá na stojánek, je to ještě pohodlnější, ale na plnohodnotnou klávesnici to prostě nemá. Pages je slušný základní textový editor, ale na desktopový Word prostě nemá ať už počtem funkcí tak i pohodlím práce (ergonomií). Stříhat video na iPadu sice jde, ale proč to dělat, když je to doplněk k "velkému" počítači/notebooku? Někdo se rád sebetrýzní, já osobně bych na tabletu video stříhal jen v krajní nouzi a i v tom případě bych radši vytáhl notebook nebo počkal domů. Prostě tyto dvě zařízení se skvěle doplňují, leč nenahrazují se, nadneseně řečeno jeden bez druhého nemůže fungovat (nebrat prosím doslova, je spousta lidí, kteří tabletům na chuť nepřišli a obejdou se bez nich, na druhou stranu je spousta lidí, kteří mají tablet jako super doplněk na cesty, na rychlé odpovězení na email v pár slovech/větách, na čtení knih/časopisů/novin a další konzumaci obsahu). Intel spíš se snaží dělat znouzectnost, protože nemá vhodný HW pro tablety, v tomto segmentu ho jednoznačně válcuje ARM.
Každopádně ultrabook podle Intelu je fajn věc, tenký, lehký, výkonný a levný z kvalitních materiálů, prostě ideál. Ale přesto, proč spouštět notebok resp. ultrabook, když chci jen zkontrolovat poštu a přečíst si pár zpráv z RSS čtečky když třeba čekám na vlak a mám čtvrthodinku volno. Vytáhnu tablet, po stisknutí tlačítka okamžitě běží a jedním dotykem jsem v mailu. To na notebooku takhle rychle prostě nejde. Na druhou stranu, pokud budu hodinu v restauraci, radši vytáhnu notebook místo tabletu (pokud mám sebou obě zařízení, pravda ale je, že já obvykle notebok nenosím, stačí mi právě tablet a to proto, že na cestách nepotřebuji pracovat, nepotřebuji tvořit obsah, jen ho konzumuji, přinejhorším vyřídím nějaký ten mail, ale pokud to jen trochu jde, odložím to na pozdější dobu). Ale mám pocit, že je spousta lidí, kteří toto nechápou a chtějí na tabletu programovat, upravovat RAWy ve Photoshopu, dělat výkresy v Cadu, renderovat, stříhat a kdovíco ještě. Ale znova opakuji, na to tablet není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 21:44

a stejně si tam dam emulator na amigu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 20:36

Je sice fajn že je to hezčí, ale levnější ty ultrabooky určitě nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 18:09

blbosť, pokiaľ budú stať ultrabooky ako stoja tak to pre nich bude fiasko. Modely, ktoré dnes niesú označenie ultrabook, sú možno tenké, váhou, výkonom a hlavne výdržou (sandy bridge nieje taký zázrak ako sa čakalo) sa o iných notebookoch moc nelišia. K tomu majú vysokú cenu.
Tablety určite nezmiznú, také tie mobilnejšie tablety(Android, iOs) s 7 ať 10 palcovým displejom pôjdu s cenou dolu a budú dobrým doplnkom k notebooku. Pri vyšších uhlopriečkach príde asi k splynutiu notebookov a tabletov v štýle Transformeru, Slideru alebo Konvertibilných tabletoch (s win 8)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 17:15

"Připomíná mi to šéfa Microsoftu Steva Ballmera, který se před vydáním prvního iPhonu smíchy popadal za břicho a vyčítal tomuto telefonu, co všechno nemá a jak je jeho koncept tehdejších Windows Mobile neporazitelný."Optimista Ballmer prostě nepočítal s tím, že je na světě tolik tupých kktů. Nemám mu to za zlé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 16:36

Jak tablety, tak ultrabooky by se daly určitým způsobem považovat za jakýsi módní doplněk, stylovku, šperk… říkejte tomu jak chcete. Pak už je na každém z nás, zda se mu ta stylovka oplatí, nebo ne - je to to samé, jako když někdo "utrácí" za drahé značkové oblečení a někomu třeba stačí výprodej v Kenvelu (v lepším případě). Jó tablet si dokážu představit úplně v pohodě třeba u studenta, který dělá přes humanitní vědy, nebo zkrátka něco, kde si sice hodně zapisuje, ale nejedná se o žádné technické vzorce, nedejbože programuje. Ultrabook je přesný opak, je to stylovka pro lidi, kteří se neobejdou bez funkcionality plnohodnotného počítače. :) Že Intel kolem sebe kope, protože chce zakrýt vlastní (minimálně částečné) selhání mi bylo jasné i bez tohoto článku, přes to dobré to připomenout některým fanboyům.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 16:34

Obávám se, že Intel v tomhle nemá pravdu. Podle mne se bude vývoj ubírat spíš směrem jako je Asus transformer (tablet+klávesnice) a budou tak přímo konkurovat ultrabookům, které nakonec zajdou na úbytě, protože lidi si pak koupí buď normální notebook nebo tablet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 15:44

Ultrabook pro mne NIKDY, je to krok zpet a je to neprakticke a nejde to ani dost dobre pouzivat. BTW, v Alze si to pred vanocema prohlizeli a kupovali hlavne setrivi zazobani paprdove a jejich zenusky, ......libil se jim asi lesteny hlinik Asus za 3/4 ceny Jabka,... ale myslim ze to je vpodstate dobry vzorek zakaznika, ktery bude intelu urcite delat radost, takze nakonec proc ne ultrabook....Vyvoj jde nastesti dal a ja se tesim na 7" tablet s odpojitelnou klavesnici s citelnosti na slunci, 64GB SSD, 3G, Wifi a vydrzi 3 az 5 dni na jedno nabiti a s dotykovyma Woknama.
A uz tu pomalu mame prvni statecne, kteri letos z tabletu konecne vykostili Android a cpou tam bud 8mi-Wokna, nebo ti opatrnejsi Windows Phone a je to vlastne fuk.
Je fuk ze budou Wokna na ARMu bezet jako zpomaleny film, hlavne ze pojedou a pustim si tam ty svoje .NET pitominy a muzu svoje cmaranice v silotecce posilat mailem treba i z kadibudky na Snezce.A jeste jedna deviansky skodoliba radost, .... jako skalni fanousek RISC CPU (odkojeny v asembleru Commodore 64), se tesim ze se konecne zbavim x86 a budu mit RISC ARM a moje oblibena Wokna v jedne masince, no reknete neni to uzasne?? sice uz trochu naprd, ale stejne pocit k nezaplaceni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 14:27

Ultrabooky tablety určitě neporazí. Tablet má svoje místo na trhu. Pro někoho a na něco se hodí. Je to jako srovnávat auto s motorkou. Každý je lepší na něco jiného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 13:46

Smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt, smrt!!!!!!!!!!!!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 13:05

nezbývá? a co Intel Medfield? Bezi na tom Android 4.0 a ma to vyssi vykon nez Tegra 3 - http://jdem.cz/s82q8...
jinak asi jediny Intel jeste nepochopil, ze tablet je dalsi zarizeni do domacnosti. Ultrabook a pak klidne dalsi 2-3 tablety na konzumaci obsahu + dejme tomu hrani...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 12:49

Zásadní je, že tablet nerovná se notebook ani utrabook. Tablet v současném pojetí je hlavně cestovní zařízení a e-maily, web, čtení knih a časopisů (pokud zrovna nemáte e-book), filmy, obrázky. Nejsem sice applista (vlastně jablka mám jen ve sklepě), ale tak jak velký Steve tablet pojal, je přesně takový jak by mi vyhovoval (krom ceny :). Takže podle mě je Intel jen další, kdo míchá "jabka a hrušky".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 11:35

Tablety považuji za pouhý výstřelek módy, zejména kvůli masivní reklamě Apple. Je to snobizmus. To samé platí o chytrých telefonech. Mobil mě slouží na telefonování a na nic jiného. Malé obrazovky jsou pro mě k ničemu. Sahat na obrazovku se mi protiví. Stejně mám doma pevnou linku od kabelovky s nulovým paušálem. Náramkové hodinky jsou pro mě nepostradatelná věc; nepotřebuji k tomu mobil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (24)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
? Zwick  |  11. 01. 2012 11:19
avatar
11. 01. 2012 10:03

Nechápu ty hádky...
Vždycky se najde někdo kdo tvrdí strašně tvrdí jak je tablet neužitečný a neefektivní po práci.
A ano doopravdy to tak je nic jiného ani nikdo netvrdí a přesto polovina lidi stále píše jak je neužitečný a neefektivní...Mám doma androidí tablet i "velké výkonné PC" samozřejmě když jdu pracovat tak sednu k PC ale pokud si chci přečíst knižku, podívat se na mailu na sítě do diskuzí, tak sáhnu po tabletu a přesně na tohle je a to už by si polovina lidí tady mohla uvědomit a netvrdit tupě dokola jak se na tabletu nedá programovat a dělat grafika .)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  11. 01. 2012 09:04

Tak ono hlavne zadny ultrabook neexistuje, to je marketingovy vymysl. Ze notebooky budou lehci, placatejsi, vykonnejsi a s delsi vydrzi, to muzu rict o uplne kazdem novem notebooku, kdyz ho porovnam s o nekolik let starsim modelem. Z tohodle pohledu tady mame ultrabooky uz celou dobu. A presto tady vznikly tablety. Rozsireni tabletu proste souvisi s celou zmenou zpusobu ovladani a konzumace obsahu ala smarphone, akorat na vetsi obrazovce. A na konzumaci obsahu to taky primarne je, nikoliv na praci. Nechci tady zase michat Apple, ale z pohledu Intelu a dnesniho masirovani mame ultrabook v podobe MacBook Air na trhu uz peknou radku let. Docela smesne, jak se to slovo ultrabook nasilim tlaci jako nejaka buhvijaka revoluce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 08:56

Zas tak bych to neprožíval. Posledních 20 let poháněl tablety Intel. A je vidět že to většina lidí tablet považuje jako doplněk. A doplňku musí odpovídat cena. Tak jak se nekupovali čtečky dokud nepřišel Kindle, tak se nebudou kupovat tablety pokud nebudou za srandovní cenu. A až budou za srandovní cenu, tak to už nebude zajímavé vyrábět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 08:38

No jo. Intelu se nepovedou úsporné procesory a tak musí říkat, jak moc jsou tablety na nic. Kdyby se jim povedly, tak zase budou říkat, jak to je zařízení budoucnosti a jak si ho má každý koupit, jelikož to je masovka vyrýžovali by na tom jmění. Takto řekli, že budoucnost je v naprosto úžasném novém ultrabooku, který se od obyčejného liší v tom, že je o pár milimetrů tenčí. Toto je pokrytectví nejvyššího kalibru a od takové velké firmy bych to nečekat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 08:14

Už aby to bylo a ty ošahávací nesmysly s lesklými displeji skončily v propadlišti dějin ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 07:34

Ono je to myslím jasné a kdo sleduje vývoj pak ví, že podobná prohlášení jsou jen zbožným přáním často naprosto mimo mísu. Nejdříve se před několika lety výrazně prosadila mobilní platforma na úkor stolních PC. Všichni si pamatujeme ještě dobu, kdy jsme domácí "bedny" začali nahrazovat notebooky. Ne tedy, že bychom je nahradili úplně. Stolní mašiny budou mít své místo podle mne vždy. Servery, pracovní stanice ve firmách, specializované stanice na specializovanou práci atd. Pro běžného uživatele ale nakonec vítězí mobilita. V mobilních zařízeních se v jistou dobu prosadil tablet. Jobs odhadl dobu a stav technologického vývoje, kdy začal být již dříve existující tablet zajímavý a prodejný pro masy. Ani tabletu mnozí nedávali moc velké šance. Jenže ČÍSLA mluví od počátku jasně a většina lidí už ví, že s tabletem resp. s tím čím je tablet výjimečný se musí počítat. Čím je tedy výjimečný ? Ne nechci tvrdit, že je lepší než .. tohle nebo tamto. Je vhodnější PRO NĚKOHO a NA NĚCO. Je mobilnější než tablet, lehčí, kompaktnější, skladnější, má nižší spotřebu a větší výdrž baterie, NETOPÍ, je odolnější vůči otřesům díky absenci HDD atd. Má i své nevýhody ale ty jsou částečně eliminovány alternativami. Nedostatek datového prostoru je řešen externími HDD, domácími NAS či cloudovými úložišti a uživatel najednou zjišťuje, že těch 1TB prostoru na různé blbosti nutně nepotřebuje přímo v zařízení. Má ta data jinde. Na ta citlivá data na flash úložišti mu stačí nějakých 16 GB bohatě. Uživatel si uvědomil, že nepotřebuje ani DVD mechaniku. Existuje mkv, avi atp.na ext.HDD, NASu či cloudu. Uživatel ocenil přítomnost dvou kamer, GPS popř. 3G modulu. Není divu, že se spousta lidí rozhodla pro tablet namísto notebooku. Co z toho usoudili výrobci notebooků ? Sečetli si plusy i mínusy obou mobilních platforem a šli do kompromisu. Vyhodíme z notebooku mechaniku a HDD, dáme tam úsporné a zároveň výkonné CPU, celé se to ztenčí, zodolní a JE TU Ultrabook. Zákazník pochopil a kupuje ultrabooky. CES bude v tomto roce hlavně o ultraboocích. Tady by se dalo říct, že ultrabooky vytlačí tablety. NO já si to nemyslím. Jaký je rozdíl mezi ultrabookem a třeba takovým Asus transformerem, který má také klávesnici ? U ultrabooku jsou hlavní HW střeva v té části s klávesnicí. U tabletu v té části s displayem. Tablet je automaticky dotykový. I ultrabook může být a nemusí. U tabletu jde z toho případného klávesnicového docku ten HLAVNÍ kousek vytáhnout a dá se používat samostatně. U ultrabooku je to nesmysl. Můj názor je tedy takový, že ultrabooky budou časem úplně vytlačeny tablety v Asusovském konceptu s dockem. Budoucí tablety ještě malinko narostou na úhlopříčce , zvýší se jejich výkon a spolu s osvědčeným klávesnicovým dockem budou vypadat úplně stejně jako ty ultrabooky. Jen půjde ten display (tablet) vyjmout což se někdy hodí a bude také dotykový což se SAKRA hodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 06:40

Já to vidím tak, že všechno závisí nyní na Microsoftu. Pokud udělá plnohodnotný systém Windows pro ARM (tedy nebude možnost spouštět pouze aplikace v metru), tak nebude důvod pro procesory Intel. Bude moc být třeba takové zařízení jako Asus Transformer a když budu chtít pracovat, tak prostě přebootuji do Windows a připojím si myš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 03:35

Intel má samozřejmě pravdu - proč si kupovat ořezaný zařízení? Já vím, je to teď v módě, ale co jsem měl možnost vidět iPad2 u spolužačky, tak se mi všechno dělalo líp na malým notebooku - a tím nemyslím nic složitýho - ale věci typu otevření PDF, napsání pár poznámek, projetí mailů, přečtení Facebooku. Na tabletu to trvalo buď nesrovnatelně dýl nebo se to dělalo tak blbě že jsem měl pocit že se škrábu pravou rukou na levým uchu, přes záda a dvakrát okolo hlavy. Jakože jde to, ale přijde mi to jako nouzovka typu čtení na mobilu.
Navíc k tomu musíte mít stojánek, protože už samotná koncepce tabletu je nepraktická je to dobrý pokud jste já nevím ve skladu a píšete si do toho evidenční čísla (což takovýto průmyslový použití bylo už dááávno před tady těmato tabletama) ale na "stacionární použití" pokud na to chcete vidět, tak to musíte buď držet v ruce (což teda po chvíli omrzí) nebo mít stojánek (no a to už se dostáváme k tomu notebooku), protože jen tak položený na stole na to neuvidíte.Tím se dostávám k tomu, že je tablet takový zařízení ani ryba ani pes - je to moc velký na "automatický nošení" jako nosíme mobil a zase moc malý a omezený na "normální fungování". Takže ideální kombo je mobil+notebook/ultrabook.Na takový to počteníčko v posteli mi to taky zrovna příjemný nepřipadá - zkoušel jsem si vzít Kindle a tablet-PC (v tabletovým režimu) a ani jedno se mi prostě v posteli dobře nečte - klasicky otevřenej notebook je prostě lepší protože drží na matraci nebo když si lehnu na záda tak si jej položím na nohy/břicho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (16)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
11. 01. 2012 00:55

... a jeste je tu dalsi moznost: intel ma pravdu. nejak si, ani po medialni masazi o tom, jak je iPad (nebo obecne jakykoliv tablet) skvely, neumim predstavit, co bych s takovou veci delal...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (28)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
11. 01. 2012 00:14

je to jasné ... jestli něco nabídnul tak propadáky.. atomy šířily moc ampérů.. no ale k jeho technologii výroby bych podotknul že se máme na co těšit .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 01. 2012 00:09

Ja si myslím, že zanedlho Intelu v mobilnom segmente nepomôžu ani ultrabooky. Keď príde Win8 a ARMy budú mať dostatočný výkon, tak budú ideálnymi procesormi do ultrabookov, ktoré Intel tak veľmi propaguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor