Intel Optane 900p: SSD pro náročné profesionály (test)

  • Otestovali jsme nejnovější SSD řady Optane 900p od Intelu
  • V sekvenčních rychlost sice nepatří mezi špičku, ale je nejlepší u náročných náhodných operací s malými soubory
  • Jeho cílovým segmentem jsou menší servery ale i nároční profesionálové

Na konci minulého roku představil Intel novou generaci výkonného SSD Optane 900p, která využívá čipů s technologií 3D Xpoint, na které Intel spolupracoval s Micronem. Zatímco v předchozí generaci podávala nepřesvědčivé výkony, nyní se už začíná ukazovat, v čem je síla této technologie a jak se bude dařit Intelu konkurovat ostatním výrobcům SSD.

My jsme do redakce dostali od Intelu k zapůjčení 280GB model, který jsme otestovali v několika populárních programech. Abychom měli nějaké srovnání, naměřili jsme stejné testy i s nejvyšším modelem od Samsungu – 960 Pro v 1TB verzi. Než se ale podíváme na podrobné testy, popíšeme si detailně vlastnosti Intel Optane 900p.

3D Xpoint se začíná probouzet

Intel společně s Micronem prezentovali technologii pamětí 3D Xpoint jako revoluční z mnoha pohledů – rychlosti, spotřeby i výdrže. Technologie se měla stát základem pamětí, které budou takovým hybridem mezi operační pamětí a flash pamětí (SSD), protože nabízí od každého směru něco. Zvládne být dostatečně rychlá, aby částečně konkurovala operační paměti, ale zároveň zachová data i po přerušení napájení jako flash paměť. Také má mnohem větší výdrž než SSD a z pohledu kapacity je mnohem levnější, než operační paměť.

Intel Optane 900p je už třetí generací produktu, který je na paměti 3D Xpoint založen a konečně se začíná ukazovat, že tato technologie má určitě své místo na trhu. První produkty totiž ani omylem nesplnily původní očekávání, ale tak to obvykle u prvních generací bývá.

Nejnovější model Optane 900p je postaven na 128Gb čipech 3D Xpoint a řadiči Intel SLL3D. Používá se pochopitelně rychlé rozhraní NVMe a PCI Express 3.0 x4. Zapojení je možné dvěma způsoby. Vzhledem k tomu, že menší varianta SSD je velká stejně jako klasické 2,5 SSD, lze ho přes prodlužovací konektor zapojit do standardního malého M.2 slotu. V prodeji je ale i klasická dlouhá verze (připomíná malou grafickou kartu) do slotu PCI Express. Obě verze jsou chlazené masivním chladičem, přičemž menší 2,5palcová varianta vyžaduje kvůli využití M.2 slotu a vyšší spotřebě ještě externí SATA napájení.

V prodeji jsou zatím jen dvě kapacity – 280 GB a 480 GB (2,5palcový varianta je pouze v menší kapacitě), přičemž obě verze se chlubí stejnými parametry. Sekvenční čtení je až 2,5 GB/s, sekvenční zápis maximálně 2 GB/s a náhodné čtení a zápis IOPS je až 550 tisíc, respektive 500 tisíc. Spotřeba při nejvyšším zatížení je 14 W, v klidu je pak stále vysokých 5 W. Intel udává výdrž 10x přepsání celého SSD každý den po dobu záruky, která je stanovena na 5 let.

Testy

Do rukou se nám dostala 2,5palcová verze s kapacitou 280 GB, kterou nám zapůjčila přímo společnost Intel. Výkon jsme testovali na počítači s procesorem Intel Core i7-8700K se základní deskou Gigabyte Z370-HD3P a 16 GB operační paměti. Testy byly provedené na operačním systému Windows 10 s aplikovanými opravami pro Meltdown a Spectre.

Abychom měli srovnání výkonu, každý test jsme provedli ještě na populárním SSD Samsung 960 Pro v 1TB verzi, který byl ale už velmi zaplněn daty (92 %), takže jeho výsledky jsou nižší, než udávají oficiální specifikace (3,5 GB/s čtení a 2,1 GB/s zápis) a které lze skutečně naměřit při menším zaplnění.

Mezi programy naleznete jak starší CrystalDiskMark 5.2.2, tak i novější 6.0, AS SSD Benchmark 2.0, HD Tune Pro 5.7 a Anvils Storage Utilites 1.1. Jak je vidět na výsledcích, u sekvenčního čtení a zápisu jsou obě SSD srovnatelná, Samsung má někdy trochu navrch. Hlavní rozdíl je ale u menších souborů a při náhodném čtení či zápisu. Rozdíl je klidně 5x a to je opravdu hodně vzhledem k tomu, že jde o to nejrychlejší, co Samsung nabízí přímo pro profesionální segment.

Jen pro náročné využití

Intel Optane 900p ukázal, že je zdatným profesionálním výkonným SSD pro náročné použití, který má ale dva zásadní problémy – cena a možnosti použití. Je totiž nutné upozornit na to, že provedené testy jsou syntetické a většina aplikací nedokáže z vlastnosti, ve kterých je Optane 900p nejlepší, opravdu těžit.

Bude tak záležet na konkrétním nasazení a aplikaci, kde tento specifický výkon dokážete skutečně využít a získáte násobně vyšší rychlosti než s tím nejrychlejším modelem od Samsungu. K tomu získáte také mnohem vyšší výdrž, takže se nemusíte příliš omezovat zapsaným množstvím dat.

Připravte se ale na to, že za tuto výhodu rovněž budete muset značně zaplatit. Intel Optane 900p totiž v 280GB variantě vyjde na přibližně 10 tisíc korun s DPH a větší 480GB verze pak na 16 tisíc korun s DPH. Konkurenční Samsung 960 Pro s kapacitou 512 GB přitom vyjde na 7 500 korun s DPH.

Diskuze (21) Další článek: Našel chybu v Androidu a od Googlu za to dostal přes dva miliony korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,