Intel počítačům stále věří, hlavně ultrabookům

Intel věří v oživení počítačového trhu díky ultrabookům a jejich dotykovým variantám. Argumentuje nárůsty prodejů u zdejších prodejců. Propady trhu ale také mluví jasně.

Intel se aktivně snaží bránit tomu, že by počítačový trh čekala nějaká pohroma a jednoho dne jeho tradiční byznys převálcovaly tablety. Společnost zřejmě v návalu neustálých zpráv o propadech PC trhu včera vydala tiskovou zprávu, ve které se snaží argumentovat čísly, citacemi a odhady do budoucna.

Podle Intelu v současné době prochází trh s osobními počítači v Česku „hlubokou transformací“. Novou podobu trhu údajně udávají ultrabooky, které se v první fázi příliš prodávat nedařilo (zejména kvůli vyšší ceně), nyní si jim ale daří o něco lépe. „V meziročním srovnání nám stouply celkové prodeje u Alza.cz o více než 130 procent, čehož jsme dosáhli hlavně díky raketovému nárůstu prodejů ultrabooků od konce minulého roku,“ popisuje Martin Ulčák ze společnosti Dell s tím, že se počty prodaných ultrabooků daří i nadále zvyšovat.

Podobně je na tom i zdejší pobočka Lenova. Podíl ultrabooků na dovezených strojích už v druhém čtvrtletí činil 20 procent. „Každý náš pátý notebook spadá do kategorie ultrabook,“ komentuje Pavel Janich z českého Lenova. Z toho pak třetina jsou takzvaná konvertibilní zařízení, která disponují dotykovou obrazovkou se systémem Windows 8. „To je skvělý výsledek, vezmeme-li v úvahu, že konvertibilní zařízení byla uvedena teprve před 7 měsíci,“ dodává Janich.

Ještě nějaká budoucnost

Na základě těchto a některých dalších čísel Intel dospěl k názoru, že budoucnost počítačů je právě ve strojích „2v1“, které kromě tradiční formy nabízejí i ovládání dotykem. Studie předkládaná Intelem tvrdí, že zákazníci ve Spojených státech jsou ochotní za dotykový displej připlatit i 100 dolarů. V Česku to údajně má být podobné. Zde se tedy v podstatě nic nemění – Microsoft, Intel a výrobci počítačů tuto formu a budoucnost hlásají už od uvedení Windows 8 na trh.

Je možné, že trh se skutečně začíná lámat a hybridní stroje ještě do celého vývoje promluví. Nejvyšší vedení Microsoftu nicméně prozatím mluví o tom, že prodeje zařízení s Windows 8 jsou zklamáním, stejně jako modely některých jeho výrobců a partnerů. „Referenční model“ Surface nicméně také neuspěl, Microsoftu vydělal pouze něco přes 850 milionů dolarů a kvůli slevám modelu RT bylo nutné 900 milionů odepsat.

Intel argumentuje mimo jiné tím, že nové odhady IDC tvrdí, že se prodeje notebooků zvednou o zhruba 3,6 procenta a to i navzdory tomu rychlému růstu tabletů a chytrých telefonů. Vlastní interní odhady Intelu pak mluví o tom, že „6 procent současných prodaných tabletů jsou již plnohodnotnými počítači.“

Jenže i přes tato prohlášení prodeje počítačů stále výrazně padají, což se ostatně projevilo i na posledních hospodářských výsledcích jednotlivých společností. Gartner nedávno přišel s čísly, která říkají, že zatímco v loňském roce tuzemský počítačový trh dosáhl na 16 miliard korun, letos už to budou „pouze“ 13,5 miliardy. Firma nicméně dodává, že hybridní stroje skutečně ještě mohou se situací něco udělat.

Oživení v druhé polovině roku

O možném úspěchu ultrabooků a jejich hybridních variant mluví i IDC. Propočty firmy sice mluví o celkovém propadu tuzemského počítačového trhu v prvním kvartálu letošního roku o 16 procent, právě ultrabooky ale zaznamenávají růst. Celosvětový trh se propadl o více než 11 procent a s tenkými stroji je to tam podobné.

Trh může ještě ožít, pomalu totiž končí podpora pro Windows XP a Microsoft mezi své hlavní priority na aktuální fiskální rok zařadil nahrazování těchto strojů právě novými modely s Windows 8. Využívat by toho měly zejména firmy.

Běžní uživatelé naopak příliš důvodů k výměně počítače nemají. Ty už totiž delší dobu nabízí dostatečný výkon, který pro běžné používání bohatě dostačuje. Pokud si tato skupina zákazníků pořizuje nové přístroje, často je to proto tablet, tedy výrobek, který celý PC trh do této šlamastiky dostal. Počítače se stále používají, už ale nedochází k tak časté obměně.

I když se Intel snaží vzkázat, že má vše pod kontrolou (což ostatně na posledním konferenčním hovoru tvrdil i Microsoft, který sdělil, že „ví, co dělá“ a že Windows 8 „jsou dlouhodobý projekt“), jeho nový šéf při oznamování posledních výsledků řekl, že firma zameškala nástup mobilních zařízení a bude se to snažit dohnat.

Diskuze (35) Další článek: Ulož.to jako bonus: 100GB kredit dostanete k nové základní desce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,