Internet je pro Česko takhle moc důležitý

Internetová ekonomika v Česku generuje zhruba 350 miliard korun ročně, výrazně se podílí na HDP, ovlivňuje další části ekonomiky a vytvořila přes 316 tisíc pracovních míst.

Internet do české ekonomiky přináší zhruba 350 miliard korun ročně a jádro takzvané internetové ekonomiky se na celkovém HDP země podílí 3,2 procenty. Další až 9,5 procenta pak internet vygeneruje v rámci přidané hodnoty v ostatních odvětvích ekonomiky. Světová síť má více než 6procentní podíl na celkové zaměstnanosti v Česku a vytvořila už přes 316 tisíc pracovních míst. Vyplývá to z nové studie Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR).

Poskládaná čísla nejsou úplně aktuální, respektive nemusí odpovídat současným hodnotám. Většina z nich totiž pochází z roku 2011 a je velice pravděpodobné, že digitální agenda během té doby ještě více posílila.

Studie tak v některých případech opakuje už známé údaje. Sektor informačních a komunikačních technologií (ICT) se na HDP podílí 4,2 procenty (160 miliard korun) a jak už bylo zmíněno, jádro internetové ekonomiky má 3,2 procenta. Studie zmiňuje to, že ICT a internetová ekonomika čím dál více srůstají a pokud by tyto 2 oblasti byly brány jako jeden celek, jejich přidaná hodnota by byla větší než několik tradičních odvětví. Aktuální přidaná hodnota činí 9,5 procenta. Přidanou hodnotou se rozumí například to, že firmy díky e-commerce, online reklamě, zjednodušením přístupu k informacím a podobně snižují své náklady.

Nástroj k pozitivnímu lobbingu

Studie se zabývá také zaměstnaností. IT odborníci představují 2,5 procenta všech pracovníků v Česku (přes 126 tisíc) a ICT sektor pak zaměstnává dalších 2,8 procenta lidí. Díky internetu je zaměstnáno 6,3 procenta pracovní síly a internet přímo v práci využívá 34 procent lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Internet vytváří velkou přidanou hodnotu. Pokud by se přičetl i ICT průmysl, byla by ještě větší. Zdroj: SPIR

Kompletní studie se zabývá i dalšími detaily, například nakupováním firem přes internet, vývozem a dovozem ICT, aktivitou českých firem na internetu, produktivitou práce v ICT, internetovou reklamou, připojením domácností k síti, cloudem, mobilními aplikacemi, nejnovějšími trendy a podobně. Dokument je možné zdarma stahovat zde.

SPIR si ucelenou osmaosmdesátistránkovou studii nechal vypracovat od společnosti EEIP vedenou ekonomem Michalem Mejstříkem. Má jít o dokument, pomocí kterého bude mimo jiné možné prezentovat čísla spojená s internetovou ekonomikou představitelům země. Vlivné sdružení chce odstranit absenci informací o uceleném fungování internetu v českém hospodářství a změnit pohled některých politiků na tuto oblast. Je obecně známo, že právě politici internet a ICT podceňují a ignorují.

SPIR nechce skončit pouze u zveřejnění studie, ale naopak se hodlá aktivně zapojit do směřování státu v oblasti digitální agendy. Se závěry studie hodlá oslovit představitele veřejné správy, politických stran, profesních organizací a akademické sféry. Tyto subjekty mají být vyzvány ke koordinaci společných aktivit. Navrhnuty mají být také změny v zákonech a urychlení změn v legislativním procesu.

Klepněte pro větší obrázek
Velká část lidí v roce 2011 používala k práci internet. Aktuální číslo zřejmě bude ještě větší. Zdroj: SPIR

Jedním z hlavních cílů je učinit z dokumentu Digitální Česko 2.0 prioritu v rozvoji státu. Tato strategická koncepce byla schválena už před několika měsíci, nic se v tomto směru ale v podstatě nehýbe. Jednotlivá ministerstva už sice mají vyčleněny pracovní skupiny, ty ale fungují velice pomalu. SPIR chce více rozhýbat závazky spojené s otevřenými daty, více reflektovat aktivity přicházející z Evropské unie, podporovat samoregulaci či třeba posilovat gramotnost lidí v oblasti technologií.

SPIR se tak řadí k organizacím, které apelují na stát, aby se digitální agendě začal věnovat tak, jak jí přísluší. Z čísel je už delší dobu jasné, že právě ICT a internet vytváří přidanou hodnotu v ekonomice, generují pracovní místa a zvyšují konkurenceschopnost. Vedle SPIRu už zde delší dobu působí ICT Unie, která se soustředí zejména na e-government. Ozývat se začal také Svaz průmyslu a dopravy. Google, Facebook, Allegro a další firmy vytvořily Platformu pro internetovou ekonomiku (PIE), ta ale minimálně prozatím nejeví žádné známky života.

Vedle toho se rýsuje také prozatím neveřejný projekt, který by chtěl do digitální oblasti rovněž výrazně promlouvat a měnit jí k lepšímu. Začít chce s apelem na nového ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Právě on reprezentuje nemoderní a konzervativní politiky, kteří se spíše zaměří na prolomování těžebních limitů a podobně.

Současná vláda už v podstatě naznačila, že jí ICT a internet příliš nezajímají – v koaliční smlouvě o této oblasti není skoro nic. Je nicméně možné, že se „něco“ objeví v chystaném vládním programovém prohlášení.

Diskuze (15) Další článek: Valve chystá vlastní hudební přehrávač Steam Music

Témata článku: , , , , , , , , , , ,