Investoři Nadellovi: Nechceme Xbox, Bing ani tablet Surface

Do čela Microsoftu se po Stevu Ballmerovi postavil člověk, který není pouhým obchodníkem. Satya Nadella se v Redmondu pohybuje přes 22 let a poslední roky vedl divizi firemní infrastruktury a cloudu. I proto vycítili ihned po jeho zvolení investoři novou šanci, jak ovlivnit chod firmy správným směrem. Za šéfování Ballmera byly hlavní třecí plochou projekty, které jsou soustředěné na koncové spotřebitele. Microsoft v nich utopil obrovské množství peněz bez výraznějších úspěchů na trhu.

Velká část příjmů Microsoftu (kolem 90 %) pochází právě ze spolupráce s firemními partnery. Cloudová a serverová řešení pro firmy jsou stále zdaleka nejdůležitějším byznysem. A až do ledna to byl právě Nadella, který tento obor řídil.

Nyní jsou opět stále častěji veřejně slyšet hlasy investorů, kteří budou Nadellu tlačit do větších zásahů ve směrování firmy. O posledních požadavcích investorů informoval Washington Post. Dva z nejvlivnějších investorů požadují především zaříznutí projektu Surface. Tablet, jehož prodeje sice rostou, je stále ztrátový. V minulosti si jej Ballmer silou prosadil a do plusu se jen tak nedostane – v minulém roce činila ztráta 900 milionů dolarů. I proto by mohl být Surface tím prvním, co vedení Microsoftu pod taktovkou Nadelly pohřbí.

Neuspokojivá čísla přináší i Xbox. Protože jsou však prodeje nové generace One na začátku, pro tvář firmy je jeho zrušení nemyslitelné.

Investoři dlouhodobě kritizují i vyhledávač Bing. Ten je v internetovém vyhledávání minoritou a s Googlem se nemůže měřit. Dlouhodobě končí divize online služeb výrazně v červených číslech. Za rok 2013 vykázala ztrátu 1,3 milard dolarů. Zde si však můžeme být jisti, že Nadella Bing bude držet i přes výrazné ztráty. Je si dobře vědom dat, která Microsoft díky vyhledávači získává a dále zapracovává do svých dalších služeb – především těch firemních, ziskových.

V následujících měsících se určitě dočkáme nejedné organizační změny, která bude mít za následek zrušení například celé produktové řady. Na novém šéfovi Microsoftu však bude hledání kompromisu mezi často nesmyslnými požadavky investorů a rozumným investováním do nových technologií, jenž se od něj očekávají.

Diskuze (39) Další článek: Asus prodává VivoTab Note 8 se stylusem od Wacomu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,