IPv6 slaví dvacáté výročí. Přechod je ale relativně pomalý

Na sklonku roku 1995 publikovala standardizační komise IETF novou specifikaci RFC 1883. Většina čtenářů ji ale bude znát především pod názvem Internet Protocol, Version 6 – tedy IPv6.

Přestože od publikace uplynulo už celých dvacet let a o novém protokolu se před pár lety mluvilo opravdu ve velkém v souvislosti s postupným docházením veřejných IP adres staršího formátu IPv4, faktem zůstává, že nasazování nového internetového protokolu, který realizuje většinu datové komunikace skrze celosvětovou síť, je relativně pomalé.

634629101
Globální přechod na IPv6 podle Googlu. Po několika letech vyšší aktivity stále jen 10 %.

Totální a nekompromisní přechod na IPv6 a útlum IPv4 totiž vyžaduje proměnu celé síťové cesty z jednoho počítače na druhý, což je běh na dlouho trať. Ke všemu platí, že ačkoliv Ipv6 přináší hromadu technologických novinek a vyšší bezpečnost, IPv4 má vlastně jediný reálný provozní problém – nedostatek IP adres.

Pokud však mají poskytovatelé internetového připojení IP adres dostatek, nejsou k přechodu na nový adresní systém vlastně příliš motivovaní. Stejně tak zatím IPv6 nepřináší slíbené novinky pro koncové uživatele a většinou se o něm píše jen jako o tom novém systému s velmi složitými IP adresami, kterých je mnohem více. To je přitom velmi zjednodušující definice.

Nasazování IPv6 měří především Google, na jehož webech je javascriptový kód, který se pokouší otevřít spojení na server s IPv6 adresou. Úspěšnost takového spojení byla na počátku nového roku zhruba desetiprocentní (10,09 %), takže lze říci, že každý desátý počítač/uživatel je připravený na nový internet.

456445146
Průměrná dostupnost internetu skrze IPv6 podle jednotlivých zemí

Přestože podíl IPv6 postupně roste, je zároveň velmi kolísavý: silný přes pracovní dny a slabší o víkendech, což je dáno tím, že jsou na IPv6 lépe připravené podniky a hůře domácí uživatelé, kteří mají často staré routery, případně tuto službu neumožňuje ani jejich operátor.

Suma sumárum, zatím se teprve blížíme době, kdy IPv6 převládne nad IPv4 a o faktickém vypnutí IPv4 internetu pak nemůže být zatím řeč ani ve snu.

Diskuze (40) Další článek: Amazon nabízí vlastní půjčky na zboží, splácet můžete až čtyři roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,