IPv6 v Česku měsíc po „dni D“

Je tomu již něco málo přes měsíc, co se firmy z celého světa připojily k akci World IPv6 Launch a CZ.NIC spolu se svými partnery v Praze uspořádal k tomuto tématu konferenci, kde zejména ze stran poskytovatelů připojení zazněly sliby o brzké podpoře IPv6. Pojďme se nyní společně podívat na to, zda všichni ti, kteří se rozhodli šestku zapnout, ji po „velkém dni“ zase rychle nevypnuli a jak Telefónica dodržela svůj slib.

Operátoři – Telefónica dodržela svůj slib

Ti z vás, kteří jste se zúčastnili naší červnové konference, si pravděpodobně vzpomenete na to, jak se Ondřej Filip snažil z operátorů „dostat“ konkrétní termín spuštění šestky a Jakub Votava pak přede všemi prohlásil: „Pro domácí zákazníky bude dual stack k dispozici přibližně za měsíc.“ Ani ne měsíc po tomto prohlášení Telefónica podporu IPv6 skutečně spouští a od 1. července 2012 získávají všichni její noví zákazníci vedle IPv4 rovněž IPv6 adresu a některý ze dvou typů modemů (Comtrend VR-3026e, Huawei EchoLife HG622u) z nabídky. Pro stávající zákazníky nabízí Telefónica možnost objednat si fixní IPv6 adresu na zákaznické lince či v některé z prodejen.

Klepněte pro větší obrázek
Nárůst služeb s podporou IPv6.

Podíl webů neustále stoupá

Pozitivní dopad měl IPv6 den a všechna mediální pozornost, která ho provázala, rovněž na podporu IPv6 na straně webových, e-mailových a DNS serverů. Podle statistik našich laboratoří má AAAA záznam 13,49 procenta domén v .cz zóně, což oproti květnu představuje téměř 3procentní nárůst. Ještě větší skok lze najít v IPv6 Observatory zaměřující se na „velké hráče“ představující 500 nejnavštěvovanějších webů. Česká republika si v tomto žebříčku s přehledem stále drží první místo, přičemž nárůst mezi 1. červnem a 7. červencem činí více než 50 procent.

Vzhledem k tomu, že na rozdíl od našich laboratoří se statistika IPv6 zaměřuje jen na 500 nejnavštěvovanějších stránek z dané země (tj. nejen stránky v národní doméně, ale rovněž stránky jako je Facebook.com či Google.com i jiné), můžeme v číslech dobře vidět, jak se podpora šestky v České republice promítla rovněž do statistik ze Slovenska, kde za více než 100procentním nárůstem stojí především stránky jako je Seznam.cz či Centrum.cz. O tom, že podpora IPv6 na Slovensku není zdaleka tak silná pak svědčí i to, že třeba Zoznam.sk či Centrum.sk zatím podporu nové verze IP protokolu nezprovoznili. Velcí hráči typu Google či Facebook pak stojí za skokovým nárůstem například u Kypru.

Vedle vlastních webů se pak podařilo udržet rovněž podporu IPv6 u DNS serverů, kde se blížíme k „magické“ 50procentní hranici. Zatímco 7. července, tedy den po „dni D“ naše laboratoře hlásí 49.82 procenta o měsíc dříve to bylo 49,58 procenta, to jest o zhruba 2300 domén více.

Autor pracuje v organizaci CZ.NIC. Text původně vyšel na jejich blogu.

Diskuze (9) Další článek: Fujitsu Lifebook U772: ultrabook pro pracanty [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,