Jak Dell koupil firmu v Ostravě a buduje zde vývoj

Počítačový obr Dell potichu buduje vývojové centrum v Ostravě zaměřené na software pro databáze. Příběh o tom, jak se malá ostravská firma pod Dell dostala.

V ostravské Hrabůvce stojí nenápadná vilka, která zapadá do zdejší podobné zástavby. Na poštovní schránce jsou nalepeny dva lístečky, zřejmě napsány ve Wordu a vytištěny na obyčejné tiskárně. Vedle obligátního „nevhazujte letáky“ je zde také nápis „Dell Computer“. „Koupili jsme to tady před lety jako naprostou barabiznu, celé to přestavěli a nastěhovali sem firmu. Když jsme společnost prodávali, bylo to i s vilou,“ říká při prohlídce David Fux. „Takže dnes počítačový obr Dell vlastní i barák v Ostravě,“ směje se.

O tom, že Dell začal budovat softwarový vývoj v Ostravě, se v Česku v podstatě neví. Postupný růst, důležitost a plány do budoucna tomu přitom neodpovídají. Zmiňovanou vilku v současné době obývá zhruba desítka lidí, a protože jich víc nepojme, Dell další vývojáře a inženýry začal umisťovat do nového ostravského kancelářského komplexu The Orchard. Celkově tak v moravskoslezském kraji pro budovanou divizi technologické legendy pracuje 40 lidí s tím, že další mají přibývat.

„Porosteme tak rychle, jak jen to půjde. V současné době jsme omezení tím, že je na trhu nedostatek kvalitních lidí. Nového zaměstnance hledáme klidně půl roku,“ navazuje David Fux. Dell v Ostravě kromě programátorů zaměstnává také testery či třeba tvůrce uživatelských rozhraní. „Plány k růstu tu každopádně jsou. Prokázali jsme, že v Česku ta technická kvalita je a navíc zapadáme do širšího strategického rámce Dellu.“

Nástroje pro databáze

Dell se počátkem roku 2013 stáhnul z burzy zpět do soukromého vlastnictví. Už pár měsíců předtím přitom začal budovat novou softwarovou divizi. Marže z prodeje tradičního serverového hardwaru totiž postupně padají a to, co může přinést nové a vyšší zisky, jsou doprovodné aplikace a služby. Jednou z takových přidaných hodnot je správa dat a databází. S růstem zpracovávaných informací a internetu věcí jsou právě databázové technologie kritickou součástí infrastruktury. A právě na této oblasti se v Ostravě pracuje.

Klepněte pro větší obrázek
Vítejte v ostravském vývoji Dellu.​

Hornická metropole patří společně s Čínou, Indií, Austrálií a Spojenými státy do sítě vývojových center, kde se pracuje na softwarových nástrojích určených pro programátory, datové analytiky a správce databází. Ti pomocí toho mohou spravovat databázové systémy ve firmách s tím, že podporovány jsou technologie jako DB2 od IBM, SQL od Microsoftu, Sybase od SAPu, MySQL, Oracle, Teradata, Hadoop a některé další. Jde o rodinu produktů nazvanou Toad.

V Ostravě se pracuje také na modulu do vývojového prostředí Eclipse, který umožňuje při psaní kódu v jazyce Java přímo nahlížet do databází. Dělá se rovněž na nástroji pro stále populárnější MongoDB, Toadu pro SAP HANA či na vizualizaci MapReduce „jobů“ v Hadoopu.

„Původně jsme pracovali především na modelačním nástroji. Poté jsme si ovšem udělali jméno, přišlo rozšiřování a nyní se v Ostravě pracuje na šesti až osmi produktech. Třeba Toad pro Oracle vznikal z velké části u nás,“ popisuje Fux. „Na rozdíl od Číny nebo Indie umíme být samostatní a kreativně a pružně řešit problémy. Když se k nám zadá vývoj, odevzdáme produkt ve špičkové kvalitě a ještě něco navíc. Navíc jsme neustále zajímaví i cenově.“

Ve sklepě pod pizzerií

Příběh o tom, jak se Ostrava do struktur Dellu dostala, je velice zajímavý a celé to začalo – jak jinak – ve sklepě. David Fux společně se svým kolegou Radimem Kunzem v roce 2000 založil společnost nazvanou Charonware. Usídlili se ve sklepení pod jednou ostravskou pizzerií a začali rozvíjet byznys kolem prototypu softwaru, který Kunz napsal. V podstatě hned firmu začali živit z prvních prodejů licencí. O rok později už začali nabírat zaměstnance a v roce 2003 došlo ke koupi zmiňované vilky.

Klepněte pro větší obrázek
V nenápadné vilce v Hrabůvce sídlí deset lidí, dalších třicet je pak v kancelářském centru The Orchard.​

Charonware dělal na podobných věcech, ne kterých pod Dellem pracuje i nyní. Z počátku to byl především úspěšný nástroj pro vývoj takzvaných entitně relačních diagramů. Vzniklo i několik jiných produktů a firmě se dařilo růst i s minimálními vklady do marketingu či prodejní sítě – většina věcí se realizovala například přes Google AdWords. Velkou roli sehrálo rovněž šíření aplikací skrze stahovací servery. Produkt se uchytil celosvětově, velké množství zákazníků nicméně bylo i z Česka.

„V roce 2004 nás oslovil velký hráč v databázových nástrojích Quest Software s tím, že by nás chtěl koupit, protože jim podobný produkt chybí. Z našeho pohledu každopádně bylo firmu výhodnější prodat až později s tím, že vyroste. Nakonec jsme to uzavřeli v roce 2006,“ vzpomíná Fux.

Charonware se tak na několik let stal součástí Questu a dál rozvíjel vlastní produkt a postupně i některé nové. Koncem roku 2012 pak Dell oznámil, že realizuje jednu ze svých největších akvizic, když za 2,4 miliardy dolarů Quest Software koupil a udělal z něj důležitou část nově formované divize. Spolu s tím se do Dellu dostala i Ostrava.

Volnost i nadále

„Musím říct, že pracovat pod Dellem je dobré. Sice jsme součástí obrovské korporace, ale máme naprostou volnost a můžeme prosazovat vlastní nápady. Doufám, že i vila nám zůstane. Prodej Charonwaru mě finančně zabezpečil. Práci v Dellu dělám nadále z toho důvodu, že mě baví,“ popisuje Fux. „Po prodeji jsme navíc zjistili, že se o produkty Toad jako manažerka stará Češka. Lenka Vaněk nám s dalším uchycením hodně pomohla.“

Do Ostravy tak dnes několikrát do roka jezdí velcí šéfové z Dellu a osobnosti ze světa databází a i celá pobočka se stává více světovou. I tak ale ve vývoji pracují, minimálně prozatím, samí lokální technici, kteří tak mohou využít příležitostí a nemusí se za většími projekty stěhovat z Ostravy a přilehlého okolí.

David Fux už každopádně neřídí úplně všechny projekty, které se zde realizují, část z nich spadá pod zahraniční manažery. „Náš software nyní má punc Dellu, což mu pomáhá. Dostáváme se k velkým celosvětovým klientům a těm důležitým se věnují přímo naši vývojáři,“ uzavírá Fux.

Diskuze (3) Další článek: Google prý testuje detekci jídla na fotografiích. Mohl by je použít v mapách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,