Jak se zbavit spamu v datových schránkách

Česká pošta od dubna posílá do datových schránek nabídku na aktivaci placené služby Datový trezor. Dva měsíce ji nabízí zdarma, potom se za ni platí podle počtu uložených zpráv.

Přestože zpráva má všechny znaky obchodního sdělení, podle úřadů se nejedná o spam ale o systémovou zprávu, viz dokumenty níže. Přesto se těchto zpráv můžete zbavit, jak dnes upozornil Michal Kwolek:

Tento postup jsem ověřil. Číslo vede na infolinku datových schránek, volba 5 vás hned spojí s živým operátorem, který je už na tuto situaci připraven. Na žádost vám deaktivuje zasílání všech těchto systémových zpráv. Nachystejte si jen ID své schránky.

Začal samozřejmě hlodat červík: nepřijdu tím v budoucnu o nějakou důležitou zprávu týkající se provozu datových schránek? Nakonec jsem se ale rozhodl: drobnosti vědět nemusím a o důležitých věcech se dozvím jinak.

Nechci spam! Není to spam

Když mi komerční zpráva České pošty přišla do datové schránky, kontaktoval jsem Úřad pro ochranu osobních údajů s podezřením na porušení zákona:

Datové schránky jsou elektronickým prostředkem, a těch se týká Zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Jednalo se obchodní sdělení. Zpráva nebyla označena jako obchodní sdělení. České poště jsem nedal souhlas k zasílání obchodních sdělení. Nejsem zákazníkem České pošty, aby mi je mohla posílat bez souhlasu, datové schránky jsou služba státu.

Se stížností jsem nejspíš nebyl jediný. Zpět dorazilo vyrozumění, že ÚOOÚ tohle nemá na starost a že předává podnět Ministerstvu vnitra:

uoou.png
Úřad pro ochranu osobních údajů datové schránky neřeší

Zanedlouho se ozvalo i ministerstvo. České poště rozesílání této zprávy dříve povolilo, takže stížnost dle očekávání nebyla uznána. Zvažuji proto pokračování, neboť zpráva skutečně splňuje všechny znaky obchodního sdělení, přitom nesplňuje požadavky zákona, který jejich rozesílání upravuje.

MV.png
Vyjádření Ministerstva vnitra
Diskuze (60) Další článek: V Microsoftu si dělají srandu z Chrome, ostře parodují reklamu

Témata článku: , , , , , , , , , ,