Kam míří Adobe po éře Flashe

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 20

Názory k článku

18. 05. 2012 09:51

hlavni problem je v tom, ze clanek napsal Sedlak.... dneska jsem si cetl od nej FUD o antivirech na androidu a ted tohle ;)))celosvetove je iphonu mensina. android, kde uz 1,5 roku flash bezi naprosto bez problemu, je dneska majorita......
takze kdyz se podivame na fakta, tak flash player je na vetsine mobilu velmi dobre funkcni. a ten trend, kdy pomer android/iphone se bude jeste vice prevazovat na stranu androdidu bude pokracovat .... viz cina, indie apod....flash je dneska jedina webova technologie, ktera nabizi konzinstentni prostredi pro aplikace. html nema ani dodelane specifikace, je pomalejsi nez flash a implementace se lisi od prohlizece.takze imho se pojede dal. Adobe v soucasnosti se rozhodl pokracovat v podpore flashplayer android 4.x a pochybuju, kdyby nepokracoval s dalsimi verzemi...takze ano - na nekterych telefonech jako je iphone flash nepojede a tak si jeho uzivatele mohou prohlednout jen cast webu. pokud nekdo chce normalni prohlizec, muze sancnout po androidu. jednoduche.
a pak Sedlak, znamy to android hater s tim neudela nic ;)
adobe sice

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 05. 2012 12:56

Jsem Flashový vývojář, spolupracuji na velkých hrách a webech pro velké firmy. Takže jsem možná trošku ovlivněn.Mezi výhody Flashe patři krom skvělých vývojových prostředí fakt, že kód napíšeš jednou a aplikace/web se všude zobrazuje stejně. Namísto ladění v různých prohlížečích se můžeme zaměřit na efekty a ladění jiných chyb.Vývoj ve flashi je rychlejší.Pro mě není problém switchnout na HTML5+JS. Jakmile jednou člověk umí programovat, dokáže přecházet téměř bez problémů mezi různými programovacím jazyky. A tím se dostávám k největšímu problému HTML5, a tím je javascript. Javascript je prostě slepenec, čuňačina. Každý kus základních API psal někdo jiný. Jednou se používají callbacky, jednou se používá eventů. Nedá se to psát z hlavy.Javascript není plnohodnotně objektově-orientovaným jazykem - chybí základní věci jako je třeba zapouzdřenost. Pro velké projekty je neuvěřitelně téžké spravovat kód.Jak tady kolegové píšou. Tím že vydá Adobe nástroj pro tvorbu HTML5 (codename Adobe Edge), nemyslím si, že by to pomohlo HTML5 jako celku... jedině se urychlí (a to těžko říct) je rozšiřování reklamních bannerů tvořených pomocí canvasu a javascriptu.Pro to, aby se "HTML5" pořádně rozjelo, myslím si, že je třeba nového programovacího jazyka a pak opravdu JASNÉHO standardu jak pro vykreslování, ale stanovit si i jasná kritéria, která prohlížeč s nálepkou HTML5 musí splňovat a to i z pohledu rychlosti. Není možné, aby se v jednom něco prohlížeči sekalo a v druhém to jelo plynule.Mimochodem Google Dart:
http://www.dartlang.org/... Ale opět se dostáváme k problému toho, že to má pod palcem jedna jediná firma. Takže jedinej pořádnou virtuální mašinu budou tvořit lidi v google, stejně jako jedinou pořádnou VM pro Flash tvoří Adobe.Svoboda a otevřenost je sice super věc, ale myslím si, že ne vždy je vhodná. Krásným příkladem je právě roztříštěnost HTML.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 05. 2012 11:10

Doufejme že Adobe v brzské době uvede také komerční produkt pro práci s HTML5.. V přípravě je už dlouho..
Problém je asi standartizace HTML5, spousta fíčur není ještě ve finální specifikaci a je rozdílně interpretovaná napříč prohlížeči. Navíc když se autoři prohlížeče rozhodnou implementovat "nehotovou" html5 vlastnost (třeba aby nahnali score v benchmarku), chovají se stejně nezodpovědně, jako MS v případě IE5-6. Typicky google se snaží protlačit různé funkce silou, interoperabilita je pro něj víceméně i nevýhodná. "Pořiďte si Chrome, některé věci jdou jen u nás" je sice taktické, ale je to pěkná prasárna.Ale něco na tvorbu základních html5 animací / interakcí by Adobe už mělo vrhnout na trh..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 05. 2012 10:53

Důležitost Flashe postupně padá.A proto nechybí na žádném PC, i na mobilních zařízení je to leckdy poslední možnost jak rozchodit např. ivysilani, když apk aplikace pro android funguje na heslo a jen někde...Ještě, že flash je, HTML 5 se svou roztříštěností není náhradou ani omylem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 05. 2012 10:36

Kéž by ten flash už nebyl tak používaný. Na stránkách ČT odesílám "hlášení o pádu" prakticky pokaždé když si tam něco pustím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor