Kam se poděl Ericsson?

LTE sítě v České republice neběží na technologiích od Ericsson, ale na těch od Nokie a Huawei. O švédské značce u nás není slyšet, na rozdíl od světa. Kam se poděl Ericsson?

Švédská telekomunikační společnost Ericsson jakoby v Česku zmizela z očí. I když si firma na mezinárodních trzích stále drží první místo ve svém oboru, u nás se na budování LTE nepodílí a sítě nové generace rostou na technologiích od Huawei a Nokie. Kam se Ericsson poděl?

„Když nejsme přímo u LTE sítí, neznamená, že tu nejsme,“ říká v rozhovoru pro Connect.cz nový ředitel českého Ericssonu Radim Janda. „U operátorů jsme zakotvení v back-end systémech, nejsme navenek viditelní.“

Systémy a technologie Ericssonu skutečně stojí na pozadí fungování sítí a dalších nástrojů, které zdejší operátoři využívají, a to i v souvislosti s LTE sítěmi. Firma má na starost například řídící vrstvy sítě, propojování různých systémů, nástroje pro billing a další „neviditelné“ položky.

Nesešli se cenově

„Asi 60 procent z implementace sítí spadá do kategorie, kterou nejsou pouhé nákupy vysílačů,“ argumentuje Janda. „Naše role je v integraci jednotlivých systémů a technologií.“

Klepněte pro větší obrázek
Kanceláře Ericssonu v pražském Karlíně.

To ovšem neznamená, že by samotné sítě nebyly důležité. Jsou údajně klíčové, ale dle poněkud diplomatických slov Radima Jandy Ericsson v tomto ohledu „nenašel společné kroky se zákazníky“.

Co tohle prohlášení znamená, lze zjistit při rozhovorech se zástupci operátorů. Ericsson není ochotný snižovat své marže a považuje se za kvalitní prémiovou značku, za kterou je nutné si připlatit. „Věříme našim kvalitám, což se projevuje i na ceně,“ souhlasí Janda.

Cena teď ve výstavbě sítí v Česku skutečně hraje významnou roli. Operátoři poslali peníze na svůj rozvoj do zahraničí a nyní hledají cesty, jak ušetřit. T-Mobile a O2 například sítě v některých oblastech sdílí. Podle informací Connect.cz dokázala Nokia díky nízké ceně vyhrát i nad doposud levným Huawei.

 

Ericsson nešel do cenových válek a LTE sítě tak ovládly firmy Nokia a Huawei.

 

„Ze sítí se stává komodita a je třeba, abychom se více zaměřovali na nový druh byznysu,“ říká k cenovým válkám a situaci na trhu Janda. To, kudy se Ericsson vydává, už pro Connect.cz nedávno komentoval jeden z viceprezidentů firmy. Jsou to například nástroje pro budování CDN sítí, optimalizaci aplikací a datových toků, přepravu videa a dalšího náročného obsahu a podobně. Prostě vše, co zapadá do nové datové éry a umožní jí spravovat a zlevňovat.

V tomto ohledu Ericsson věří, že může těžit z dlouholetého know-how a renomé. Jde o oblasti, které ještě nejsou komoditní a na kterých se dají generovat zajímavější marže a zisky.

Pružný Ericsson

Ericsson už začal v Česku o svých nových nástrojích, technologiích a službách s českými operátory mluvit, rozjeté zakázky ale prozatím nekomentuje. Údajně už některé projekty rozjeté jsou, což mimo záznam potvrzují i zástupci operátorů. „Až třeba operátory začne tížit video, chceme do toho vstoupit a ukázat jim, jak ho řídit, zpoplatňovat a podobně,“ naznačuje Janda směry, kterými Ericsson přemýšlí.

Ericsson se snaží nadbíhat operátorům a je připravený jim pomoci prakticky se vším, co si vymyslí. Pro zástupce společnosti je například síťová neutralita poměrně pružný pojem, společnost je aktivní v rozvoji volání přes Wi-Fi sítě tak, aby operátor mohl automaticky přepínat mezi mobilní a Wi-Fi sítí a tak dále.

Janda, který do Ericssonu přišel z vyšších pater tuzemského Cisca, nekomentuje, jak na tom česká pobočka švédského podniku je finančně, údajně ale „zvládá uživit všech asi 80 zaměstnanců“. Někteří přitom neobsluhují pouze Česko, ale i zahraniční trhy.

Ericsson jako celek z aktuální výstavby LTE sítí těží. V posledním kvartálu vykázal meziroční růst tržeb o devět procent, ovšem s propadem zisku o 13 procent. Růst tržeb má na starost zejména vývoj v Číně, Indii, Rusku a na Blízkém východě.

Diskuze (19) Další článek: Twitpic skončil, jeho data ale zachránil samotný Twitter

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,