Každý desátý prodaný notebook je MacBook. Apple se v prodejích už přehoupl přes 10% tržní podíl

Prodeje počítačů a notebooků sice stále klesají, ale Applu se daří jít proti tomuto trendu a prodávat stále o trochu více. A to má vliv na tržní podíl v této oblasti. Analytická společnost TrendForce vydala čerstvé statistiky z oblasti notebooků, kde jsou všichni největší výrobci na světě.

Apple se dle těchto dat poprvé dostává nad desetiprocentní tržní podíl, přesně 10,4 %, takže obecně každý desátý notebook je právě nějaký model MacBooku (MacBook, MacBook Air nebo MacBook Pro). První místo s tržním podílem 24,4 % si stále drží HP, které v roce 2017 prodalo více než 40 milionů notebooků. Druhé je Lenovo s podílem 20,8 % a třetí Dell s 15,6 %. Asus se už dostal na páté místo a s 9,8% tržním podílem je tak v prodejích za Applem.

Klepněte pro větší obrázek

Šesté místo v rámci celosvětových prodejů notebooků má Acer (8,2 %) a zbylých 11 % si pak rozdělují další menší výrobci z celého světa. Dle statistik se za celý rok 2017 prodalo 164,7 milionu notebooků, což je mírný meziroční růst o 2,1 %.

Klepněte pro větší obrázek

V roce 2018 se očekává, že Apple zůstane i nadále čtvrtým největším prodejem notebooků na světě. Oproti ostatním výrobcům má ale výhodu, že prodává notebooky ve vyšší cenové hladině a také s vyšší marží. Ve výsledku tak pravděpodobně vydělává více, než konkurence s vyšším tržním podílem.

Ukázka nových MacBooků Pro s Touch Bar:

Diskuze (26) Další článek: Sonda New Horizons pořídila fotku z rekordní vzdálenosti 6,12 miliard kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,