Když máte štěstí, Linux je výborný systém

Vzali jsme notebook Lenovo IdeaPad G510 a začali na něj instalovat domácí linuxové distribuce. Jak si s nimi rozuměl? Platí staré předsudky, že bude mít každý druhý laptop problémy?
Kapitoly článku

Na rovinu se vám přiznám, že co se týče nasazení Linuxu na domácích desktopech, vždy jsem patřil spíše mezi skeptiky. Za mým nesmlouvavým postojem však nebyla snad nějaká primitivní nenávist, ale spíše osobní zkušenost, Linux v mnoha jeho distribucích jsem totiž kdysi dávno používal jako svůj hlavní a dlouhou dobu také jediný operační systém. Jenže ono to bylo opravdu dávno – bezmála před deseti lety.

Lapálie s Linuxem

Dobře si vzpomínám, jaké lapálie jsem zažíval během instalace nové verze distribuce, co vše na mém tehdejším notebooku přestalo fungovat a jak jsem dlouhé večery pročítal všemožná webová fóra, abych přinutil k životu tu PCMCIA kartu pro bezdrátový internet. Tehdy bylo mnohem snazší rozchodit televizní tuner, než se připojit k Wi-Fi. Jakmile jsem vyřešil jeden problém, vynořil se další. Notebook například přehrával zvuk pouze z reproduktorů a ignoroval zapojená sluchátka do zvukového výstupu. Malou katastrofou bylo i neergonomické přepínání obrazu na externí monitor a o spolehlivém zprovoznění Bluetooth a grafického ovladače ani nemluvě.

Tehdy mi ale nic z toho nevadilo. Byl jsem student s hromadou volného času a ladění systému do dokonale funkční podoby byla vlastně jedna velká zábava. Jakmile však bezstarostné školní mládí nadobro skončilo, z volného času se rázem stala velmi cenná komodita.

Čas nakonec dostihl i mě. Letité hrátky s Linuxem jsem odložil na druhou kolej (rozumějte do dualbootu) a po letech jsem se nadobro vrátil k Windows. Mé předsudky k Linuxu však zůstaly. Ano, je to výborný systém, běží i na mém virtuálním hostingovém serveru a rád se k němu připojuji přes textovou konzoli, ale jestli si jej chcete pořídit domů a nejste šťouralové s hromadou volného času, raději si to dvakrát rozmyslete, jestli se vám to opravdu vyplatí – to bylo mé krédo.

Nová doba, nový notebook, nový Linux

Od roku 2007, kdy jsem Linux přestal používat jako primární desktopový systém, však uplynula hromada let a vývojáři od té doby udělali ohromný kus práce. Vypůjčil jsem si tedy notebook Lenovo IdeaPad G510 ve variantě bez operačního systému (rozumějte s předinstalovaným FreeDOS) a jal se na něj jako zcela běžný smrtelník instalovat Ubuntu a Fedoru, jakožto dvě silné konkurenční desktopové distribuce.

551364292
Předinstalovaný FreeDOS brzy nahradí Ubuntu. Tedy snad.

 V tomto malém testu mě zajímalo, jestli bude instalace naprosto bezproblémová a jestli si laptop s Linuxem nakonec opravdu porozumí, aniž by musel nový majitel zdlouhavě hledat řešení na hromadu kritických problémů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,