Konec českého poskytovatele internetu v přímém přenosu. Připomíná to krachující energetické firmy

Společnost 365internet byla jednou z více než dvaceti smluvních partnerů Cetinu, která nabízela jeho optické nebo xDSL připojení koncovým uživatelům. Minulý čas používáme proto, že již partnerem není. A je kolem toho velké drama.

Jednotky tisíc klientů tohoto poskytovatele teď při návštěvě webu prohlížeč přesměruje na varovnou stránku Cetinu, kde je stručná informace, že 365internet již není smluvním partnerem a že si mají hledat náhradu, protože k 1. listopadu jim Cetin přístup k internetu přeruší.

Mluvčí Cetinu Adam Zbiejczuk pro Živě uvedl, že 365internet přestal na odběr velkoobchodních služeb platit a nedokázal se několik měsíců dohodnout, co dál. Ani neinformoval klienty, že ukončí provoz služeb, na což má ze zákona povinnost upozornit měsíc předem.

Cetin nicméně nemá kontakty na jeho klientů, takže na problém musel upozornit netradičním způsobem – nuceným přesměrováním. Dá se to přirovnávat k situaci, kdy skončí energetická společnost (jako loni Bohemia Energy a další) a klienti okamžitě přejdou k dodavateli poslední instance. Na rozdíl od DPI si však Cetin internetový provoz za říjen nezaúčtuje, ale dává lidem šanci během měsíc přejít k oné dvacítce dalších operátorů.

Jak se k problému chce postavit 365internet, nevíme. Web této firmy momentálně nefunguje a na dotaz nikdo nereaguje. Zareagoval už ale například konkurenční Avonet, který klientům 365internetu nabízí, že je převede zdarma pod svá křídla.


Oživeno 16:20 | 365internetu už web opět funguje a objevilo se na něm i vyjádření, podle něhož se firma nevyhýbala závazkům a naopak se tváří, že se s Cetinem chce dohodnout. „Společnost Cetin jsme již během včerejška opakovaně žádali o zapojení služeb zpět na naši infrastrukturu a zajištění přístupů do systémů pro správu všech přípojek, avizovali jsme, že probíhají jednání a rovněž den před odpojením byla provedena další platba. Přesto jsme nedosáhli zapojení,“ uvádí. Cetin nicméně tvrdí, že 365internet na neplacení upozorňoval opakovaně.

Diskuze (49) Další článek: Avast vydal nástroj pro dešifrování dat zašifrovaných ransomwarem Hades

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,