Konečně oficiálně: Acer začne prodávat chromebooky v ČR

Po dlouhém čekání se u nás oficiálně začínají prodávat chromebooky. Zatím jen od Aceru, ale přesto to znamená výběr ze čtyř modelů. Cena startuje na 5 990 Kč.
Kapitoly článku

 Malé levné notebooky s operačním systémem od Googlu jsou pohodlně použitelné i pro našince. Systém je v češtině a navázané webové služby rovněž. Ovšem přesto se zde doposud neprodávaly oficiálně kvůli restriktivním pravidlům Googlu. Až do dneška. Google ve spolupráci s Acerem uvádí na český trh první oficiální várku Chromebooků.

157969716 
Nová řada chromebooků od Aceru se u nás bude nabízet ve čtyřech různých verzích

Vzhledem k tomu, že Acer už čekal víceméně jen na povolení Googlu, je dostatečně zásoben a nové stroje budou hned na trhu. Na výběr bude ze dvou velikostí a celkově čtyř konfigurací, cena začíná na lákavých 5 990 Kč.

Přehled jednotlivých modelů najdete v druhé kapitole článku

Až po americkém boomu

Právě nízká cena je jedním z hlavních lákadel chromebooků, dále pak dlouhá výdrž, nízká hmotnost a svižnost systému připraveného na rychlou práci s webem. Leckteré navázané služby a aplikace Googlu přitom umožňují využití chromebooků i offline, tedy bez internetového připojení. Jsou to zkrátka jednoduché notebooky, které zvládnou většinu běžných činností v čele s obsluhou webových služeb. Jen v sobě nemají Windows…

Kombinace nízké ceny, dobrých provozních parametrů a snadného ovládání udělala z chromebooků v Americe hit, což je vidět například v žebříčku nejprodávanějších notebooků na Amazonu. Chromebooky mají v první desítce několik zastoupení včetně první pozice, tedy vůbec nejprodávanějšího notebooku na Amazonu. Ve velkém se prodávají i do firem.

Není divu, že si i bez posvěcení Googlu našly chromebooky cestu i k nám. Neoficiálními cestami je začali distribuovat sami obchodníci, například CZC. Ale nabídka je chudší a ceny vyšší. To by se právě dnes mělo změnit. Začínáme s Acerem, ale další značky by mohly postupně přibývat. Například Asus předpokládá spuštění prodeje v lednu.

Dlouhé čekání závislé na Googlu vzbuzovalo očekávání, že český Google zároveň s Chromebooky spustí v Česku i svůj distribuční kanál pro prodej svého hardwaru, tedy prodej přes Google Play. Toho jsme se ale nedočkali. Nové chromebooky od Aceru najdete klasicky v e-shopech nebo u jiných obchodníků s elektronikou.

211564270

Kromě chromebooků by se rovněž měla časem rozšířit nabídka tzv. chromeboxů, což jsou malé „krabičkové“ počítače opět poháněné Chrome OS. Mohou posloužit jako základní domácí počítač, nebo jako multimediální a internetový zdroj k televizi.

Bojí se i Microsoft

Chromebooky k nám každopádně přicházejí se zpožděním a již po největším počátečním boomu, který v Americe nastal už před třemi lety. První chromebooky vzbudily obrovský rozruch – byly levné, malé, lehké a uživatelům nabídly to, co jim zcela dostačovalo, tedy základní aplikace a především rychlý přístup k internetu. Notebook přitom fungoval hned po otevření a vydržel bez nabíjení pracovat téměř celý den. To za tak malé peníze nemohly nabídnout stroje s Windows ani ve snu.

Bylo vidět, že se chromebooků zalekl i Microsoft a odstartoval kampaň, která byla namířena proti nim. Spoty poukazovaly na to, že v chromeboocích nespustíte klasické programy jako je Photoshop nebo Office. Ale to byla kampaň spíše kontraproduktivní, o chromeboocích se o to více mluvilo.

Nakonec Microsoft uvedl zdarma dostupný systém Windows 8.1 s Bingem a Intel své téměř dotované Atomy Bay Trail. To dalo vzniknout velmi levným tabletům s Windows a nakonec i levným notebookům přímo namířeným jako konkurence pro chromebooky. Takovým je například nový Asus EeeBook X205TA.

A jaké jsou ty první čtyři chromebooky oficiálně dostupné na českém trhu? Podívejte se na přehled v druhé kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,