Konica Minolta v Brně otevírá evropské vývojové centrum

Japonská Konica Minolta v Brně otevírá jedno z pěti světových inovačních center. Zaměstná 50 IT odborníků, kteří budou zkoumat virtuální realitu a další oblasti.

Po Red Hatu či Honeywellu otevírá v Brně své výzkumné a vývojové centrum globální úrovně také japonská společnost Konica Minolta. Jde o jedno z pěti takzvaných Business Innovation Center (BIC), které firma otevírá v pěti lokalitách po celém světě. Brněnská centrála má sloužit jako inovační centrum pro celou Evropu a během následujících tří let má zaměstnat 50 vysoce kvalifikovaných IT odborníků.

Konica Minolta svá inovační centra prozatím provozuje v domovském Tokiu, americkém San Francisku a Singapuru. Nyní se otevírá Brno, které je součástí většího evropského clusteru zahrnujícího ještě Berlín, Londýn a Lisabon. Chystá se ještě otevření čínské pobočky.

Klepněte pro větší obrázek
Inovační centrum Konica Minolta v Brně.

Projekty, které se v těchto BIC centrech řeší, jsou poměrně zajímavé. Pracuje například na holografických brýlích, zařízení pro digitalizaci ručně psaného textu, rozšířené realitě pro digitální pracoviště a podobně.  Obecně se společnost zaměřuje také na digitální domácnost, automatizaci informací, zdravotnictví, energetiku nebo technologie pro byznys. Všechny tyto projekty chtějí Japonci přinést také do Brna, včetně vývoje dalšího softwaru.

Spolupráce s Y Softem a celým regionem

Japonci začali hledat vhodné evropské lokality už koncem roku 2013. Generální ředitel Konica Minolta tehdy pro Connect.cz uvedl, že Česko není příliš pravděpodobné, nakonec ale padla volba na Jižní Moravu. Konica chce využít možností spojených se spoluprací s brněnskými univerzitami, Jihomoravským inovačním centrem, lokálními partnery a také různými startupy.

Jihomoravské inovační centrum údajně v příchodu Konicy sehrálo významnou roli, stejně jako brněnská firma Y Soft. S tou už Konica Minolta nějakou dobu spolupracuje. Y Soft patří k významným partnerům světových společností zaměřených na tisk a správu dokumentů. Na digitalizaci dokumentů se spolupracuje se Software602.

Klepněte pro větší obrázek
Brýle pro rozšířenou realitu, na které se v inovačních centrech Konica Minolta pracuje.

Inovační centrun Konicy v Brně sídlí v budově s tradiční obchodní pobočkou společnosti. Obě jednotky mají spolupracovat, minimálně ve sběru podnětů od lokálních zákazníků.

Koncepce inovačních center je pro japonský podnik stěžejní strategií pro další rozvoj. Společnost se snaží přesunout z role výrobce profesionálních multifunkčních zařízení pro tisk více k IT firmě založené na službách a softwaru. To souvisí například s digitalizací dokumentů, jejich správě či vytvářením a zpracováním IT procesů ve firmách. Inovační centra mají pomoci rozjet i další a třeba i hardwarové oblasti.

Pro Konicu je Evropa nejdůležitější trh, který ročně roste o zhruba 15 procent. Česká republika má z celosvětového pohledu velice dobré postavení, mimo jiné i proto, že se několik českých manažerů vypracovalo do globálního vedení (jeden Čech šéfuje třeba Singapuru). Loňský rok v Česku sice údajně nepřinesl ty nejlepší finanční výsledky, i tak zde ale zaměstnává 350 lidí a řeší lokální akvizice. Roční tržby české Konicy přesahují 1,5 miliardy korun.

Diskuze (3) Další článek: Microsoft připraví Windows 10 ROM pro telefony s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM