Kyberkriminalita: výnosný byznys

(Inzerce) Hackerské vybavení stojí 5900 dolarů a výnosy přesahují 84 tisíc dolarů. Tato průměrná data dávají návratnost investice do kybernetické kriminality přes 1400 procent.

Společnost Trustwave, která se zabývá službami v oblasti síťové bezpečnosti, popisuje ve svém reportu za rok 2014 výsledky analýzy 574 úniků dat v 15 zemích. Přináší přehled nejčastěji využívaných zranitelností v systémech a nejčastějších chyb uživatelů, a také statistiky cílů útoků. Vedle toho analyzuje počítačovou kriminalitu jako obchodní model.

Co se efektivity počítačové kriminality týče, autoři se zaměřili na vyděračský malware. Zjistili, že průměrná cena sady nástrojů k realizaci tohoto typu útoku je 5900 dolarů, a že průměrný čistý výnos je 84 100 dolarů.

Analýza úniků dat ukázala, že průměrná doba od průniku do systému po detekci je 188 dnů; v drtivé většině případů útok nezjistila napadená organizace, nýbrž upozornil na něj jiný subjekt. Zdaleka nejčastějším terčem útoků byly platební údaje, především data o platebních kartách; zájem hackerů o přihlašovací údaje do systémů nebo o proprietární informace naopak opadá.

Bezkonkurenčně nejčastější metodou útoku je vzdálený přístup s využitím slabého zabezpečení nebo s využitím ukradených přístupových údajů. Za pozornost v této souvislosti stojí, že nejčastějším zjištěným heslem podle analýz Trustwave je „Password1“.

„Report Trustwave potvrzuje, že naprostá většina útoků směřuje proti dávno známým zranitelnostem. K ochraně proti takovým útokům stačí dodržovat elementární bezpečnostní pravidla a používat kvalitní a aktualizované bezpečnostní řešení,“ komentuje Martin Skýpala, produktový specialista společnosti ESET.

Příkladem vhodného bezpečnostního řešení, které zajistí, že hackeři si budou muset najít nějaký jiný snadný terč, je ESET Secure Business. Jde o pokročilé firemní řešení bezpečnosti, které chrání počítače, notebooky, mobilní zařízení a souborové i poštovní servery s operačními systémy Windows, OS X a Linux.

Společnost ESET v únoru 2015 uvedla na trh nové verze svých produktů pro firemní zákazníky, které díky řadě inovací poskytují zvýšenou ochranu před hrozbami, a to při zachování tradičně nízkých systémových nároků. Obsahují zcela nové funkce, které přidávají další vrstvy ochrany před hrozbami k prověřené technologii detekce škodlivého kódu, legendární ESET NOD32. Nejdůležitějšími novými funkcemi jsou Ochrana proti botnetu, Exploit Blocker, Anti-Phishing a v případě ESET Mobile Security také Anti-Theft.

Vedle zavedení nových ochranných technologií je nejvýznamnější inovací nových produktů ESET pro firemní zákazníky zcela nový nástroj vzdálené správy ESET Remote Administrator. Díky webové konzoli umožňuje správci jak kompletní přehled nad bezpečnostní situací v síti, tak detailní možnosti nastavení bezpečnostních parametrů.

www.eset.cz

Další článek: Ford hlásí softwarový problém. Některým autům nejde vypnout motor

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,