Larry Ellison: Oracle je nejrychleji rostoucí cloudovou společností

  • Oracle vrhlo všechny síly na přechod do cloudu s komplexní nabídkou aplikací
  • Nové produkty a služby jsou zaměřené i na menší podniky
  • Oracle jde tvrdě proti Amazonu s podporou hybridního cloudu

Na letošním Oracle Open World se objevilo mnoho řečníků, včetně současného šéfa společnosti – Marka Hurda. Největší očekávání byla ale od prezentací výstředního zakladatele Larryho Ellisona, který už sestoupil na pozici technického ředitele (CTO), o čemž během prezentace nezapomněl vtipkovat.

Oracle se naplno pustilo do cloudu, kde chce být nejvýznamnějším hráčem v oboru. Larry Ellison se pustil hlavně do srovnávání nového řešení Oraclu s Amazonem, u kterého rozhodně nešetřil negativním poznámkami.

Cloud, cloud, cloud

Cloud je slovo, které bylo na prezentacích slyšet někdy i několikrát za minutu. Oracle už několika let přepisuje všechny své aplikace pro chod v cloudu a dle vyjádření Larryho Ellisona tak má značný náskok, protože dokáže zákazníkům nabídnout komplexní řešení oproti konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek

Oracle se ale snaží přistupovat k cloudu univerzálně a neřeší, jestli „cloud“ běží u něho nebo u dané firmy. Zákazník si tak může zvolit klasický cloud, kdy infrastruktura (IaaS) běží na serverech a v datacentrech Oraclu, nebo si může tyto servery umístit přímo do vlastního datacentra za vlastní firewall s tím, že nekupuje samotný hardware předem.

Klepněte pro větší obrázek

Nový produkt se jmenuje Cloud@Customer (IaaS, Exadata, Big Data) a stejně jako u klasického cloudu platí pouze měsíční licenční paušál a vše spravuje Oracle. Několikrát bylo zmíněno, že všechny varianty jsou identické a není tak žádný problém s kompatibilitou či přecházením mezi variantami.

Oracle s tímto řešením cílí hlavně na velké firmy a vládní organizace, které mají specifické požadavky na bezpečnost nebo vyžadují lokální přítomnost daných serverů kvůli legislativě a podobně.

Nezapomíná se ale ani na klasický model On Premise, kdy Oracle software provozuje zákazník na vlastním hardwaru a vše si spravuje sám.

Saas, PaaS a IaaS

Oracle se chlubí tím, že jako jediná společnost na světě nabízí kompletní portfolio (SaaS, IaaS a PaaS) a jedná se o nejrychleji rostoucí cloudovou společnost.

V současnosti má více než 20 000 cloudových zákazníků a 2 802 zákazníků využívající ERP řešení – pro srovnání, konkurenční Workday jich má pouze 225. Zatímco minulý rok skrze 19 datacenter po celém světě zpracovávalo kolem 34 miliard transakcí za den, nyní už je to přes 50 miliard transakcí denně.

Podepsalo se to na příjmu z těchto oblastí, kde Oracle roste opravdu rychlým tempem – v případě SaaS a PaaS byl v prvním čtvrtletí růst 82 % na hodnotu 815 milionů dolarů.

Oracle masivně investuje do vývoje – za fiskální rok 2016 to bylo přes pět miliard dolarů a dle vyjádření na cloudových produktech pracuje v současnosti kolem 10 000 inženýrů.

Design nové infrastruktury

Při tvorbě cloudové infrastruktury se Oracle zaměřil na šest hlavních věcí – cena, dostupnost, výkon, standardizace, kompatibilita a bezpečnost.

Klepněte pro větší obrázek

V případě ceny je výsledek jasný – co nejnižší celková cena (TCO). Dostupnosti dat je pro zákazníka kritická a Larry Ellison se k tomu vyjádřil jasně – bezchybný software ani hardware neexistuje, ale systém lze udělat odolný proti chybě. Oracle Cloud podporuje kromě Javy současné standardy jako Docker, Node.js, Ruby, NoSQL, Hadoop nebo SQL a další. Z pohledu bezpečnosti je vše jištěné několika vrstvami a šifrováním dat.

Pokud jde o samotný výkon v síťové komunikaci, v rámci hostů je odezva pod 100 mikrosekund s propustností 1 Tb/s, mezi doménami pak 10 Gb/s s odezvou méně než 5 ms. Jednotlivé regiony jsou propojené rychlostí 100 Gb/s s odezvou pod 100 ms.

Oracle chce Amazon zničit nízkou cenou i větším výkonem

V rámci novinek představil Oracle také zatím nelevnější řešení v ceně 175 dolarů, které není z pohledu funkčnosti nijak omezené, od dražších variant se liší hlavně možností využití podnikových aplikací a škálovatelností.

Klepněte pro větší obrázek

Oracle Exadate Express tak cílí i na startupy, které si mohou řešení Oraclu vyzkoušet a použít, zároveň se otevírá i možnost snadného testování řešení u menších firem, kde byl Oraclu dříve příliš drahý a nebyla to rozhodně cílová skupina společnosti.

Klepněte pro větší obrázek

Druhá generace IaaS od Oraclu je dle tvrzení nejen levnější, ale také výrazně rychlejší, než nabízí Amazon AWS. Na ukázkové konfiguraci bylo možné vidět srovnání počtu procesorových jader, kapacity operační paměti a SSD úložiště (Oracle používá rychlé NVMe), která byla ve vybraných měření v průměru 11,5x rychlejší a o 20 % levnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Larry Ellison se ale do srovnání s Amazonem pustil i podrobněji a ukazoval několik srovnávacích grafů výkonu, které si dle jeho slov může vyzkoušet každý sám a výsledky je možné najít i na webu Oraclu. Porovnával v nich řešení Oraclu s AWS (Oracle databáze na AWS serverech, Redshift, Aurora), kde ukázal rozdíly v transakcích za minutu nebo dotazů za minutu. Poukazoval na zastaralost jak Aurory, tak i Redshiftu.

Klepněte pro větší obrázek

Neodpustil si také přímé srovnání toho, jak Amazon uzamyká vlastní zákazníky – Aurora, Redshift i DynamoDB běží pouze na serverech AWS, zatímco Oracle databázi lze provozovat On-Premise, v Oracle Cloudu, v Microsoft Azure a ironicky i v samotném AWS, kde je ale výrazně pomalejší.

Cloudový boj přituhuje

Larry Ellison nerad prohrává a když se s Marcem Benioffem, šéfem Salesforce.com vsadil, že právě jeho Oracle bude prvním společností s obratem 10 miliard dolarů z cloudu, rozhodně proto udělá vše, co bude možné.

Otázka tak zní, jak rychle dokáží postupovat soupeři. Oracle se snaží útočit cenou, výkonem i nabídkou aplikací a vše spojit do jednoho kompletního řešení, zatímco konkurence má obvykle jen část z toho.

Stejně jako v minulosti, i tentokrát se Larry Ellison vyjádřil jasně k budoucnosti SAPu, který podle něj „končí“ protože nepřepsal aplikace pro cloud. Amazon je v oblasti cloudu silný hráč, který dokáže rovněž tlačit na cenu, ale zatím nemůže nabídnout podobně ucelené portfolio, jako Oracle.

A kde je v tom všem cloud od Google? Ten zaspal asi nejvíce, takže uvidíme, jak se pokusí zpoždění zvrátit. Jednou z možností je specializace, například s jeho vlastními TensorFlow čipy pro akceleraci umělé inteligence, která je stále důležitější pro analýzu velkého množství dat a možná může z pohledu výkonu, efektivity a ceny nakonec konkurenční boj vyhrát třeba v oblasti zpracování a analytiky big data.

Diskuze (3) Další článek: Asus Zenbook UX310UQ: takový displej jsme nečekali (recenze)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,