Lenovo Y700: příjemně výkonný a překvapivě tichý herní notebook

  • 15,6" notebook bez optické mechaniky
  • tichý systém chlazení v tenkém těle
  • dojem kazí lesklý displej a slabší touchpad

Novinka od Lenova ideapad Y700 ukazuje nový přístup k hernímu počítači. Neplatí, že takový počítač musí být tlustý, s DVD mechanikou, všechny okolo rušit hlukem a nemusí nic vydržet.

Y700 na pohled působí agresivně. Černá barva s červenými akcenty přesně zapadá do konceptu herního počítače. Uchycení displeje uprostřed pak dává prostor pro výrazné provedení reproduktorů. Jen se nedejte zmást, ve skutečnosti hrají tyto reproduktory jen malými otvory, většina této reproduktorové mřížky je zaslepená.

Displej a spodní části sice kryje kov, plasty se ale nešetřilo. Naštěstí díky vnitřní kostře je notebook velmi pevný a nekroutí se. Malé tloušťce a velké pevnosti pomáhá také vynechání optické mechaniky. Sice to stále u herních strojů s patnáctkou displejem není pravidlem, dnes ale optickou mechaniku ani u herního počítače tolik nepotřebujete.

IMG_5632.JPGIMG_5638.JPGIMG_5649.JPG
Agresivní ostré rysy notebooku sluší, reproduktory v rohu ale hrají jen malým otvorem, ne celou naznačenou červenou plochou

Chybějící DVD mechanika ale neznamená lépe rozmístěné konektory. Z pohledu hráče potřebné místo vpravo zaplní LAN, HDMI a dva USB 3.0, vlevo je jen napájení, USB, čtečka karet a sluchátka. Při hraní na samotném notebooku ale bude vpravo vadit asi jen případná drátová síť, sluchátka a myš si připojíte vlevo.

IMG_5635.JPGIMG_5636.JPGIMG_5637.JPG
Bez optické mechaniky mohlo být rozložení konektorů možná lepší.
Výdech chlazení vede na zadní stranu.

Klávesnice se zvýrazněnými klávesami WASD je tradičně kvalitní. Herní zaměření podtrhuje také červené dvoustupňové podsvícení. Rozložení by mohlo být lepší okolo směrových šipek, zásadní problém to ale neznamená. To víc vadí touchpad. Což o to, povrch má příjemný a posouvání je plynulé, neumí ale klepnutí dvěma prsty pro kontextovou nabídku. Chyba o to větší, že v ovladači ta možnost povolená je.

IMG_5633.JPGIMG_5634.JPGIMG_5645.JPG
Klávesnice Lenovo umí, tady má mírně herní nádech se zvýrazněným WASD a červeným podsvícením. Píše se na ní tradičně příjemně.

Full HD IPS displej bohužel kryje sklo, jako by měl být dotykový. Není. Lesklé sklo jen lépe odolává prstům na displeji. Samotný displej přitom chválím, pozorovací úhly jsou výborné, stejně tak rovnoměrnost podsvícení. Nad displejem se u testované konfigurace schovává 3D kamera RealSense. Přesně ta, kterou Windows 10 podporují pro přihlašování se k systému. V tomto případě se mi ale podporu Windows Hello nepodařilo spustit. I když jsem přeinstaloval systém a použil nejnovější ovladače, 3D kameru přihlašování ve Windows ignorovalo.

IMG_5643.JPGIMG_5639.JPGIMG_5640.JPG
3D kameru se mi bohužel nepodařilo rozjet pro přihlašování k Windows. Nasávání vzduchu ze spodní strany raději nezakrývejte. Dole je vidět i basový reproduktor. Štěrbiny na bocích slouží nejspíš pro příjem Wi-Fi, nejsou tam reproduktory.

Pochválit musím zvuk. Reproduktory sice trochu klamou tělem, díky basovému reproduktoru na spodní straně ale hrají velmi dobře. Na spodní straně jsou na bocích ještě naznačené další otvory, ty ale slouží snad jen pro nasávání vzduchu, případně příjem WiFi do schovaných antén, reproduktory v nich nejsou.

Velmi mne překvapila tichost chlazení notebooku. Dvojice ventilátorů nasává vzduch ze spodní strany, takže je lepší dolní stranu nezakrývat, ale i během dlouhého hraní nevzrostla hlučnost nad nějakou nepříjemnou úroveň. Ano, slyšet bude, ale charakter šumu je klidný a nenápadný.

IMG_5626.JPG
Dobře přístupné komponenty ukazují 128 GB SSD i pevný disk, dvojici pamětí nebo systém chlazení. Bez mechaniky je uvnitř více místa pro 60Wh akumulátor

Tichost chlazení překvapí i proto, že uvnitř notebooku nejsou slabé komponenty. Core i7 6700HQ a GeForce GTX960M představuje lepší třídu herních notebooků. Pro hraní ve FullHD už budete muset občas stáhnout detaily, ale třeba nový Overwatch na této konfiguraci běží skvěle.

Naměřili jsme

3DMark
cdmssd.PNG
cdmhdd.PNG
Fire Strike 4058
Sky Diver 13192
Cloud Gate 17622
Ice Storm 83293
PCMark 8
OpenCL 3758
standard 3377
Unigine Heaven
FPS 25,7
score 646
Unigine Valley
FPS 21,2
Score 886
Výdrž
film 6:48
kancelář 10:49

Lenovo ideapad Y700

Core i7-6700HQ, 2,6 GHz
16 GB DDR4
GeForce 960M, 4 GB
15,6" FullHD, IPS, lesklý
128 GB SSD + 1 TB HDD 5400ot/m
2× USB 3.0, USB 2.0, HDMI, ​Gb LAN, čtečka SD, audio
802.11ac 2×2, Bluetooth 4.0
RealSense 3D camera
60 Wh
38,7 × 27,7 × 2,6 cm
2,6 kg


80NV00G6CK

Díky vynechání mechaniky se uvnitř našlo více místa pro akumulátor. Tento typ notebooku sice není přímo určený na častý provoz bez napájení, ale když na to přijde dokáže přehrávat filmy přes sedm hodin. Když zkrátka Core i7 z rodiny Skylake moc nezatížíte, odmění se dlouhou výdrží. Při hraní ale nepočítejte s velkým výkonem ani výdrží. Ty necelé dvě hodiny hraní za to nestojí.

Lenovo Y700 v testované konfiguraci stojí podobně jako jiné stejně vybavené herní notebooky. Líbila se mi malá hlučnost, robustní provedení a příjemný zvuk. Lenovo by si ale mohlo odpustit lesklý displej a spravit konečně ten touchpad. 3D kamera tu pak představuje jen něco, na čem můžete ušetřit, bez podpory ve Windows nemá smysl. Verze s 8 GB místo 16 GB a bez 3D kamery stojí o dva tisíce méně.

Diskuze (58) Další článek: Google se chce obejít bez hesel. Testuje Trust API

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,