Linux sílí a pohání velkou část koncových zařízení

Linux má na osobních počítačích dlouhodobě podíl kolem dvou procent. Jeho role se ale zásadně mění s příchodem cloudových technologií a mobilních zařízení.

Role Linuxu a softwaru s otevřeným kódem na koncových zařízeních roste. Klasické linuxové distribuce sice i přes častá prohlášení zastánců tohoto systému nikdy nepřekročily svůj stín, o rychlý nástup Linuxu se ale postaraly mobilní zařízení a cloud. V mnoha ohledech.

Podíl Linuxu na klasických počítačích dlouhodobě stagnuje nehledě na metodiky a dodavatele měření. Průběžná čísla za tento rok ukazují, že si tato platforma na počítačích drží globální tržní podíl pod 2 procenta. A to i přesto, že systém jako takový je zdarma, některé distribuce jako třeba Ubuntu se snaží jít s dobou a díky cloudovým službám už nemusí být překážkou ani nedostatek kvalitních aplikací. Od Linuxu už do budoucna v tomto ohledu nikdo moc nečeká.

Svou roli ale stále mít bude, minimálně podle viceprezidenta společnosti Red Hat Jima Tottona. „Stále tu jsou oblasti, ve kterých je Linux v této podobě velice dobře využitelný,“ říká Totton v rozhovoru pro Connect.cz při své návštěvě Prahy. Red Hat kromě volně dostupné linuxové distribuce Fedora už 10 let pracuje také na systému Red Hat Enterprise Linux (RHEL) určenému firemním zákazníkům. A právě segment těch nejnáročnějších by podle Tottona mohl na Linux na počítačích spoléhat dále.

Mobilní zařízení mění hru

RHEL a další Linuxy se využívají například pro zpracování náročných inženýrských projektů, designování, složité výpočty a u dalších podobných aktivit. „Tam Linux zůstává jednoznačně skvělou volbou,“ věří Totton. Otevřený systém si ale oblíbily také mnohé státní instituce po celém světě, které tvrdí, že po jeho nasazení výrazně ušetřily za software. „V některých částech světa si představitelé zvolili Linux, protože chtěli druhou možnost volby,“ vysvětluje Totton.

Klepněte pro větší obrázek
Doba open source prospívá. Viceprezident Red Hatu Jim Totton.

Bráno z perspektivy klasických počítačů se ale situace v průběhu času nijak nemění. Občas se sice objeví zpráva typu, že instituce typu francouzské vojenské policie zcela migrovala na Linux, v kompletních číslech je ale podíl otevřené platformy více méně stejný. „Naší snahou ale nikdy nebylo porazit Microsoft,“ tvrdí výřečný manažer.

Jenže jak se zdá, trhu s open source softwarem se přesně toto nakonec začíná dařit, do celkových počtů totiž začínají výrazně promlouvat systémy mobilní. „Svět koncových zařízení dnes jsou tablety a chytré telefony,“ potvrzuje jeden z šéfů Red Hatu, „a podíl Microsoftu na koncových zařízeních kvůli tomu klesá.“

S tím ostatně souhlasí i mnohé analýzy a propočty. Například Forrester Research poukazuje na to, že ještě v roce 2008 hrál Linux na koncových zařízeních naprosto minoritní roli a Microsoftu patřilo zhruba 66 procent trhu, dnes už má ale Redmond pouze 30procentní podíl a na Linuxu postavenému Androidu patří 40 procent. Odhady mluví o tom, že do roku 2016 Microsoft a jeho Windows ve všech podobách svůj podíl ještě sníží, zatímco Android (společně s Applem) mírně porostou. Klasické a mobilní stroje už se běžně berou jako jedna a ta samá oblast, což Linuxu nahrává a což je také důvod toho, proč Microsoft tyto dvě sféry pomocí Windows 8 sjednocuje.

Rostoucí pozici Linuxu a otevřeného softwaru nezajišťuje pouze Android, ale také technologie, které všem mobilním systémům a aplikacím umožňují rychle růst a fungovat – cloud a datová centra. I tyto obří budovy napěchované vzájemně spolupracujícími servery lze čím dál více považovat za koncová zařízení. Velká část výpočetního výkonu počítačů, mobilů a tabletů se totiž přesouvá do nich a značné množství aplikací je na cloudech běžících v datových centrech přímo závislá.

Cloud jako koncové zařízení

Cloud je tak v mnoha ohledech novým druhem operačního systému. „A v tomto novém světě je pro open source obrovský prostor,“ pochvaluje si viceprezident Red Hatu. Právě linuxové, unixové a open source systémy pohání zhruba polovinu světových serverů a význam otevřeného softwaru by měl do budoucna růst. Cloudové aplikace například mohou běžet na aplikačním serveru a využívat middleware, v případě Red Hatu jejich JBoss.

Klepněte pro větší obrázek
Červený klobouk na scéně. Díky chytrým zařízením.

Pořídit na servery software s otevřeným kódem často v první fázi vyjde levněji, než například investovat do produktů Microsoftu, někteří zákazníci ale konstatují, že tato úspora je pouze optická. Správa open source systémů totiž podle nich zabere mnohem více času a je potřeba více odborníků, což nakonec celou investici podraží.

„Open source je inovace, ne produkt,“ argumentuje Jim Totton. Otevřený software tak má sloužit jako platforma pro inovování a sdílení informací a na těchto základech je pak možné stavět další produkty. „My se například široce podílíme na vývoji open source softwaru a na něm pak stavíme vlastní produkty, třeba RHEL. A těm pak nabízíme placenou podporu,“ vysvětluje možnosti podnikání a úlohu open source jeden z hlavounů Red Hatu.

Čísla dávají tvrzení o open source jako inovaci za pravdu. Podle společnosti Gartner se na otevřených technologiích spouští a vytváří dvakrát více nových projektů, než na proprietárních a uzavřených systémech, včetně nových fenoménů jako jsou big data, analýza dat nebo cloud. „Tři ze čtyř nových big data projektů jsou založeny na open source,“ počítá Totton. Z open source vychází například projekt Hadoop a další.

O tom, že otevřenost a standardy hrají čím dál větší roli, svědčí i postupné otevírání firem jako Microsoft nebo VMware, které v oblasti serverů hrají zásadní roli. VMware odkupem společnosti Nicira vstoupil do open source projektu OpenStack pro stavbu cloudů, jehož součástí je Red Hat už od minulého roku. „OpenStack je jedna z nejdůležitějších součástí inovací v cloudu,“ myslí si Totton.

Aktuální vývoj trhu napovídá tomu, že firmy a uživatelé budou využívat více cloudů a budou chtít, aby mezi sebou spolehlivě spolupracovaly. „Rozhodně bude potřeba integrovat více cloudů do sebe a k tomu jsou otevřené technologie nejlepší,“ říká Totton v rozhovoru v jednom z pražských hotelů. „Cloud je nová oblast inovací, která není poháněná technologiemi jako .NET od Microsoftu, ale díky open source,“ dodává.

Linux jako mainstream

Jednou z největších IT událostí letošního roku je již zmiňovaný odkup startupu Nicira společností VMware. Nicira umožňuje dělat se sítěmi podobné věci, jako VMware se servery – jejich virtualizaci. Sítě je tak možné stavět na samotných serverech bez nutnosti přikupovat nový síťový hardware. Takzvané softwarově definované sítě jsou dalším očekávaným trendem a modulem pro budování cloudů a právě Nicira vznikla na open source základech a donutila VMware se tímto směrem více vydat. „Virtuální sítě jsou něco, co je inovováno v open source komunitě a naší strategií je opět tento postup podporovat,“ říká Totton. Red Hat proto podporuje vývoj technologie Open vSwitch.

Otevřenost by v případě Red Hatu měla stát také za zvyšujícím se podílem virtualizační technologie Red Hat Enterprise Virtualization, jejíž nová verze by měla jít na trh už během několika následujících týdnů. „Ukrojili jsme podíl Microsoftu v datových centrech a nevidím důvod, proč by se toto nemělo stát také v případě virtualizace,“ tvrdí Totton sebevědomě. Podíl červeného klobouku v oblasti virtualizace se nicméně dlouhodobě pohybuje pouze v řádech jednotek procent.

Red Hat každopádně v loňském roce jako první open source firma na světě vygeneroval příjem přesahující miliardu dolarů a v růstu pokračuje i v tomto roce. V druhém kvartále mu příjmy meziročně narostly o 15 procent na 323 milionů dolarů. Firma díky dalším dobrým vyhlídkám posílila své vývojové centrum v Brně, které je největší na světě. „Podívejte se na naše finanční výsledky. Ty naznačují, kam trh směřuje.“

Red Hatu a celé linuxové komunitě se skutečně daří pronikat i do významných společností a institucí a technologie firmy už pohánějí světové burzy, bankovní a vojenské systémy a další. To a skutečnost, jak se open source rozšířil v cloudech a koncových zařízeních, z něj podle Tottona dělá hlavního tahouna. „Open source je skutečný mainstream,“ uzavírá a potvrzuje tak nedávná slova nejvyššího představitele společnosti Jima Whitehursta.

Celé „open source smýšlení“ už se začíná promítat také do hardwaru. Facebook minulý rok spustil iniciativu Open Compute Project, v rámci které si společnosti mohou vyměňovat své návrhy a plány hardwaru používaného v datových centrech.

Diskuze (92) Další článek: Fio banka nabídla API Bankovnictví pro zpracování přijatých plateb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,