Lisa Su je jako šéfka AMD nejlépe placeným ředitelem na světě. Také se stala první ženou na této pozici

AMD se dokázalo za posledních několik let dostat na samotnou špičku a z pohledu procesorů porazit dlouholetého lídra na trhu - Intel. Obrovské zásluhy na tom má samozřejmě hlavní ředitelka AMD - Lisa Su, která ve funkci působí přes 5 let.

Během působení ředitelky Lisa Su se hodnota AMD zvýšila na burze 25× a z původních přibližně 2 dolarů za akcii se cena dostala na současných přibližně 52 dolarů za akcii. Současná hodnota AMD je na veřejné burze kolem 62 miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj ceny akcií AMD (Zdroj: Yahoo Finance)

Lisa Su tak za tyto výkony dostala i velmi slušnou odměnu. K její standardní mzdě 1 milion dolarů ročně a dodatečné výkonnostní složce 1,2 milionů dolarů ročně tak dostala i balík akcií AMD v celkové hodnotě 56 milionů dolarů.

Stala se tak nejlépe placeným ředitelem v rámci společností S&P500 a zároveň se stala i první ženou na této pozici. Konkurence v tomto žebříčku přitom zahrnuje dalších 19 žen a 309 mužů.

Obzvláště vzhledem k poslední generaci produktů AMD a nastavení nové směru rychlého technologického vývoje a byznysové strategie lze říci, že asi těžko najdeme lepšího kandidáta, který by si takové ocenění zasloužil více.

Lisa Su se narodila v roce 1969 na Taiwanu, ale většinu života strávila v USA, kde vystudovala MIT a následně začala pracovat jako inženýrka ve výzkumu polovodičů u IBM. Celkem rychle se vypracovala do vedoucích pozic a vedla vývoj jak u IBM, tak později u Freescale Semiconductor a následně AMD. V AMD působí od roku 2012, od října 2014 jako CEO

Diskuze (22) Další článek: Uživatelé sociálních sítí mají s větší pravděpodobností zkreslené informace o očkování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,