MacBuntu: Když nemáte peníze na MacBook

Na internetu najdete celý zástup postupů, jak přebarvit Ubuntu a jiné linuxové distribuce do podoby OS X. Návod od Noobs Lab patří k těm nejzdařilejším. Vyrobte si „OS X“ zadarmo.

Jednou z největších překážek hromady grafických linuxových distribucí je nekonzistentní vzhled. A jednou z největších výhod grafických linuxových distribucí je možnost tento vzhled dokonale změnit.

Chameleon jménem grafický Linux

Chcete, aby váš pracovní desktop v mnohém připomínal minimalistický Chrome OS? Pak vyzkoušejte mladý Evolve OS s jeho prostředím Budgie Desktop, i když nejspíše tvrdě narazíte, jedná se totiž o betaverzi a je to bohužel znát. Projekt je to však slibný a mohl by být časem atraktivním mezikrokem pro ty, kterým se líbí prostředí chromebooků, ale ještě nejsou dostatečně zralí na to, aby se spoléhali výhradně na webové aplikace. Další možností je doinstalovat Budgie Desktop do stávající linuxové distribuce.

653415626
Evolve OS a jeho prostředí Budgie Desktop

Jestli se však někdy snažily linuxové distribuce napodobit vzhled nějakého cizího konkrétního systému, tak to byl nejčastěji jablečný OS X. Během posledních deseti let se na internetu postupně objevil celý zástup alternativních ikon, stylů rámů oken, tapet, jablečných fontů a nakonec i všemožných transformation packů, které s větším i menším úspěchem slibovaly migraci k jablečnému vzhledu na jeden klik myši. Nutno podotknout, že zdaleka ne každý z nich fungoval a mnohé způsobily více neplechy než užitku.

Ubuntu s jablečnou tváří

Web Noobs Lab na to jde trošku jinak. Namísto jednoho velkého skriptu publikuje už nějaký pátek mnohabodový návod krok za krokem, jehož cílem je přebarvené Ubuntu – „MacBuntu“. Může to být sice poněkud zdlouhavé – vždyť poslední verze návodu čítá celých 14. bodů (a každý představuje nějaký příkaz v linuxovém terminálu), ale na druhou stranu se alespoň jedná o maximálně transparentní proces. Každý krok lze tedy vrátit zpět a míra migrace především závisí pouze na vás. Chcete jen jablečné téma oken? Proč ne. Chcete i jablečné ikony? Žádný problém. Podobně můžete postupně nahradit mnoho původních komponent třeba Ubuntu a jeho prostředí Unity a doinstalovat dok Docky, spouštěč Slingscold, který nahradí vyhledávač ze zmíněného Unity, nebo třeba vyhledávací widget Synpase pro horní panel, který bude s trochou představivosti simulovat jablečný vyhledávač Spotlight.

A jak taková proměna vypadá v praxi? Sada obrázků vydá za tisíc slov, podívejte se tedy, jak se postupně promění Ubuntu v OS X.

744885031
Takto vypadá čistě nainstalované Ubuntu a jeho prostředí Unity
325345465
A takto vypadá výchozí sada ikon a styl oken. Prostředí Unity má sice několik společných rysů s jablečným systémem, OS X to však stále ani zdaleka není.

Nyní stačí doinstalovat nová témata a sady ikon a kurzorů. V případě Ubuntu stačí nastavit nový zdroj aplikací od Noobs Lab a poté v terminálu doinstalovat patřičné balíčky.

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo apt-get update
sudo apt-get install mbuntu-y-ithemes-v4
sudo apt-get install mbuntu-y-icons-v4

A ještě Unity Tweak Tool pro rychlé nastavení témat, ikon a kurzorů:
sudo apt-get install unity-tweak-tool

850989743
V Unity Tweak Tool objevíte nová témata Mbuntu-y-*, sadu ikon a kurzory.

Teď už stačí pouze nastavit téma, ikony, kurzory a ejhle! Ubuntu už není to, co bývalo.

212426420
S novým tématem, sadou ikon a kurzory začíná Ubuntu s Unity pomalu připomínat OS X

Styly oken a ikony ale nestačí, je třeba stáhnout i tolik typické tapety. Noobs Lab je na svém webu nabízí ve vysokém rozlišení. ZIP najdete zde

460323515
Ha! S jablečnou tapetou (v zásobě je jich hned několik) jsem se opět přiblížil k ideálu z Cupertina

Pomocí dalších příkazů se můžete postupně zbavit ostatních připomínek starého ubuntího světa – třeba ikony spouštěče launcheru v levém panelu.

954732181
Změna ikony Launcheru v Unity

Vertikální lišta v Unity je sice povedená, OS X má ale přeci dok. Těch je pro Linux hned několik, tím nejpopulárnějším je dnes ale Docky. Noobs Lab pro něj opět připravil alternativní téma. Po instalaci stačí ještě skrýt zobrazování postranního panelu z Unity a máme téměř hotové prostředí.  

175275007
Téměř dokonalá jablečná lišta, tapeta a spodní dok Docky

Chybí už jen vyhledávač Spotlight. Grafický Linux nicméně nabízí hromadu alternativních našeptávačů a jedním z nich je Synapse, které se doinstaluje jako widget pro horní panel. Po instalaci se stačí odhlásit, přihlásit a v horním panelu by se měla objevit ikona lupy.

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install indicator-synapse  

978179981 214307168
Spotlight to sice není, ale funguje podobně
201880934
Autoři z Noobs Lab pamatovali i na kancelářský balík, kterému můžete změnit výchozí styl pestrobarevných ikon na monochromatickou sadu. 

Instalací doku Docky a zrušením postranní lišty jsem sice přišel o Launcher, ale mohu doinstalovat alternativní, který bude více pasovat k jablečnému designu. Jmenuje se Slingscold a instaluje se z již přidaného zdroje ppa:noobslab/apps:

sudo apt-get install slingscold

124843028
Slingscold ručně přetažený z adresáře /usr/share/applications do Docky
126853433
Spouštěč a vyhledávač Slingscold

Na závěr ještě změním grafické téma přihlašovacího manažera LightDM:

sudo apt-get install mbuntu-y-lightdm-v4

Instaluje se ze zdroje ppa:noobslab/themes, který už mám nastavený od prvního kroku. Noobs Lab sice varuje, že některým poté přestal systém správně pracovat, u mě se ale zadařilo, a tak mě po příštím startu přivítala atraktivní obrazovka níže.

 423194016 136230252
Nová přihlašovací obrazovka

Pomocí několika málo kroků jsem tedy převlékl Ubuntu a jeho Unity do jablečných barev. Jde to a systém toho umí pochopitelně mnohem více. Dále bych mohl změnit třeba fonty, ačkoliv v návodu od Noobs Lab chybějí ty české, čili jsou prakticky nepoužitelné.

Linux je neskutečně tvárný, ale podobné migrace jsou především dobrým příkladem proof of concept – dokladem toho, že je to technicky vůbec možné. Pokud však chcete, aby váš laptop vypadal a fungoval jako Apple, kupte si raději Macbook. Přinejmenším se nebudete muset vnitřně stydět za to, že používáte padělek a autorské dílo někoho jiného.

Kompletní návod krok za krokem najdete na webu noobslab.com.

754997311 13399369 248233116 520476328 888406419 147165041
Jablečné Ubuntu 14.04
479873359
Obrazovka při vypínání počítače
Diskuze (66) Další článek: Jaké jsou alternativy k heslům?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,